Obstetric kolestas

Obstetrisk kolestas är en sällsynt komplikation vid graviditet. En ansamling av gallsyror i blodet orsakar en ihållande klåda i den sista tredjedelen av graviditeten. Det kan finnas en liten ökad risk för komplikationer av graviditet i samband med detta tillstånd, men bevisen är inte entydiga. Symptomen går när du har ditt barn. Vissa behandlingar kan hjälpa till att lindra klådan.

Obstetrisk gallstas. Förstå levern, gallan och och gallgångarna.
Obstetrisk gallstas. Förstå levern, gallan och och gallgångarna.

Levern är i den övre högra delen av buken. Levern har många jobb. Dessa inkluderar lagring bränsle för kroppen, hjälper till att bearbeta fetter och proteiner från smält mat, göra proteiner som är väsentliga för blodet att koagulera, bearbeta vissa läkemedel som du kan ta, att hjälpa till att avlägsna gifter och toxiner från kroppen.

Levern gör också galla. Detta är en grön-gul vätska, som innehåller gallsyror, pigment galla och avfallsprodukter såsom bilirubin. Leverceller passerar galla i gallgångarna inne i levern. Gallan strömmar ned dessa kanaler till större och större kanaler, till slut leder till den gemensamma gallgången. Gallblåsan är som en cul-de-sac reservoar av galla som kommer ut den gemensamma gallgången. När du äter, kramar gallblåsegalla tillbaka in i gallgången och ner i tolvfingertarmen (övre tarmen). Bile hjälper till att smälta fett.

Relaterade artiklar

Obstetrisk kolestas är en förutsättning för levern som förekommer i vissa gravida kvinnor. Gallstas innebär att det finns ett minskat flöde av galla ned gallgångarna i levern. Vissa galla läcker sedan ut i blodet, särskilt gallsalter. Dessa cirkulerar i blodomloppet och kan orsaka symtom. Obstetrisk gallstas kallas också intrahepatisk kolestas av graviditeten av vissa läkare.

Obstetrisk kolestas förekommer hos färre än 1 av 100 graviditeter i Storbritannien. Det är vanligare hos kvinnor som bär tvillingar, trillingar, eller mer. Mödrar, döttrar och systrar för drabbade kvinnor har en högre risk än genomsnittet också påverkas när man är gravid. Om du har obstetrisk gallstas i en graviditet, har du en stor chans att det kommer att ske i framtida graviditeter.

Det är vanligare i vissa delar av världen. Till exempel, i vissa länder i södra Europa, särskilt Chile och Bolivia, upp till 1 av 20 eller fler gravida kvinnor utvecklar detta tillstånd.

Vad är obstetrisk gallstas? Vem får obstetrisk gallstas?
Vad är obstetrisk gallstas? Vem får obstetrisk gallstas?

Den exakta orsaken är inte klart. Hormonella och genetiska faktorer kan vara ansvariga:

  • Hormonella faktorer. Graviditet orsakar en ökning av östrogen och gestagen hormoner. Dessa kan påverka levern på ett sätt som saktar ned den hastighet av galla passerar ut längs de små gallgångarna. Vissa gravida kvinnor kan vara mer känsliga för dessa hormonella effekter.
  • Genetiska faktorer. Obstetrisk gallstas verkar köra i vissa familjer (även om det kan hoppa över några generationer). En teori är att kvinnor som utvecklar obstetrisk gallstas kan ärva ett litet problem med hur gallan görs och passerar ner gallgångarna. Det spelar ingen roll när inte gravid. Emellertid kan den höga nivån av hormoner som gjorts under graviditet tippa balansen för att orsaka en mycket reducerad flödet av galla.

Det kan finnas andra miljöfaktorer som bidrar. Oavsett den bakomliggande orsaken, utlöser graviditeten problemet. Inom en vecka eller så efter förlossningen symptomen tydliga och det finns inget långsiktigt problem med levern.

Typiskt symptom uppträder efter 24 veckors graviditet när hormonnivåerna är som högst. Ibland utvecklar tidigare i graviditeten.

Itch är det vanligaste symtomet. Det kliar kan vara över, men det är oftast värst på händer och fötter. Vanligen är kliar det enda symtomet. Det tenderar att bli värre tills du har barnet. Det kliar kan bli allvarlig och påverkar sömn, koncentration och humör. Det kan bli smärtsamt.

Obs: mild klåda från tid till annan är normalt under graviditeten. Men om du utvecklar en ständig klåda som blir värre, kontakta din läkare. Ett blodprov kan bekräfta om du har obstetrisk gallstas.

Andra mindre vanliga symptom inkluderar:

  • Trötthet.
  • Dålig aptit och illamående.
  • Mild gulsot. Du kan gå gul och har mörk urin och blek avföring. Detta är ovanligt och beror på en ökad nivå av bilirubin (en del av galla) läcker från gallgångarna i blodet.

Symtomen kan vara obehagligt för mamman - i synnerhet klådan. Men om obstetrisk kolestas orsakar en ökad risk för skada på mor eller barn diskuteras fortfarande. Om det finns en risk, är det tänkt att vara liten, men den oro är följande.

För det ofödda barnet

Tills nyligen hade trott att obstetrisk gallstas orsakade en liten ökad risk för fosterdöd. Risken för fosterdöd i en normal graviditet är ungefär 1 på 100. Risken om du har obstetrisk gallstas ansågs vara lite mer än detta. Bevisen är fortfarande inte klar och ytterligare forskning görs.

Det finns en ökad risk för ditt barn föds för tidigt (för tidigt). Detta beror oftast på din barnmorska kan besluta att barnet ska levereras tidigt snarare än att vänta för dig att gå in i förlossningen naturligt.

Det finns också en ökad risk för bebisen passerar mekonium (som bajs) medan de är i livmodern. Detta kan irritera barnets lungor om andats in under leveransen.

Mer forskning pågår för närvarande om risker och effekter av tillstånd och behandling. Om du har obstetrisk gallstas bör du ha en bra diskussion med din förlossningsläkare och barnmorska om hur stora riskerna är och hur de kan förebyggas.

För mamman

Det är möjligen en ökad risk för allvarlig blödning från livmodern strax efter förlossningen. Men återigen studierna är inte entydiga och det kan finnas någon ökad risk för detta.

Diagnosen misstänks om du utvecklar klåda under graviditeten. Ett blodprov kan upptäcka den förhöjda nivån av gallsyror och leverenzymer i blodet. Andra blodprov kan tas för att mäta andra leverfunktioner och att utesluta andra orsaker till leverproblem såsom viral hepatit. I vissa fall klådan utvecklar en vecka eller mer innan blodprov blir onormal. Därför, om den första blodprov är normalt då en annan kan göras en vecka eller så senare om klådan fortsätter.

Diagnosen bekräftas om du har:

  • Klåda som inte beror på någon annan känd orsak (såsom en hudsjukdom).
  • Höga nivåer av leverenzymer och / eller gallsalter i blodet som inte kan förklaras av någon annan leversjukdom.

Både kliar och hög nivå av leverenzymer och gallsalter försvinner efter födseln av barnet. Ett blodprov gjort någon gång efter det att barnet är fött kan bekräfta detta. Detta hjälper ibland att bekräfta att diagnosen var obstetrisk gallstas, om det hade funnits någon tvekan.

Det finns inget botemedel för obstetrisk gallstas. Som nämnts, är villkoret inte vanligtvis allvarliga men kan vara smärtsamt. Symtomen går när du har barnet. Följande kan rekommenderas av din specialist, som kan hjälpa till.

Allmänna åtgärder

Vissa kvinnor har funnit att hålla svalt hjälper till att lindra klådan. Tips för att göra detta är: sänka termostaten i ditt hus, hålla kroppen avslöjats på natten, ta svala duschar och bad, blötläggning fötterna eller händerna i iskallt vatten. Dessa åtgärder kan ge en viss tillfällig lättnad, speciellt innan du går till sängs när det kliar kan lindra tillräckligt för att tillåta dig att somna. En intetsägande mjukgörande kräm kan också ge en viss tillfällig lättnad från klåda. Vissa kvinnor tycker vattenbaserad mentol kräm hjälper.

Ursodeoxicholsyra

Detta är en naturligt förekommande gallsyra och används som en medicin. Det tas ofta för att lindra klådan, och oftast fungerar. Det förbättrar också de leverprover blod. Men det finns lite bevis för att det ändrar utsikterna för barnet. Ytterligare forskning behövs för att vara säker.

Vitamin K tillskott

K-vitamin är viktigt för blodets koagulering mekanism skall fungera. Ibland nivån sänks hos personer med lever och galla problem. Så verkar det klokt att se till att du inte saknar detta vitamin. Det är därför tillskott är ofta rekommenderas.

Regelbundna antenatal kontroller

Du kan få råd att ha prenatala kontroller oftare än vanligt för att övervaka utvecklingen av ditt barn noga. Du kan ha ett blodprov varannan vecka, för att kontrollera din lever.

Besluta om tidig leverans av barnet

Tills nyligen trodde man att det fanns en ökad risk för fosterdöd med obstetrisk gallstas. På grund av detta, många specialister som används för att framkalla arbete så att du skulle föda tidigt - vanligtvis vid graviditetsvecka 37. Dock är oron en ökad risk för fosterdöd fortfarande inte klart. Så din förlossningsläkare bör diskutera för-och nackdelar med tidig leverans med dig. Det är ibland risker i att ha ditt barn tidigt också. Din specialist kan ge råd om de mest up-to-date tänkande och praxis om detta.

Ytterligare hjälp och upplysningar

ICP stöd

Brittisk lever förtroende

Aktuella artiklar