Lim öra

Lim örat är ett tillstånd där mellanörat fylls med limliknande vätska istället för luft. Detta orsakar avtrubbade hörsel. I de flesta fall det rensar utan någon behandling. En operation för att rensa vätskan och infoga kragarna kan rekommenderas om lim örat kvarstår. Denna broschyr ger en allmän överblick av vätska i mellanörat. En bild sammanfattande broschyr och en broschyr om verksamheten för vätska i mellanörat finns också tillgängliga. (Se separat informationsblad som kallas 'Glue Ear - Bild Sammanfattning' och 'Glue Ear - Grommets och Övriga verksamheter ".)

Örat är indelad i tre delar - det yttre, mellersta och innerörat. Ljudvågor komma i den yttre (extern) örat och når trumhinnan, vilket gör att trumhinnan att vibrera. Bakom trumhinnan, i mellanörat, är tre små ben (hörselbenen) - Malleus, städet och stigbygeln. Vibrationerna passerar från trumhinnan till dessa mitt-hörselbenen. Benen överför sedan vibrationerna till innerörat i innerörat. Snäckan omvandlar vibrationerna ljudsignalerna som skickas ned örat nerven till hjärnan, som vi hör.

Mellanörat bakom trumhinnan är normalt fylld med luft. Mellanörat är ansluten till baksidan av näsan med en tunn kanal, örontrumpeten. Detta rör är normalt stängd. Men från tid till annan (oftast när vi sväljer, tugga eller gäspa), öppnar det för att låta luft i mellanörat och för att dränera vätska ut.

Limma örat innebär att mellanörat fylls med vätska som ser ut som klister. Det kan påverka ett eller båda öronen. Fluiden dämpar vibrationerna i trumhinnan och hörselbenen gjorts av ljudvågor. Snäckan emot dämpade vibrationer och så volymen av förhandlingen slås ned. Limma örat sker oftast i små barn, men det kan utvecklas i alla åldrar. Vätska i mellanörat kallas ibland otitis media med vätska (OME).

Relaterade artiklar

 • Öroninfektion (otitis media)
 • Otoskleros
 • Ménières sjukdom

Orsaken är förmodligen på grund av den örontrumpeten inte fungerar korrekt. Balansen av vätska och luft i mellanörat kan bli ändras om örontrumpeten är smal, blockerade, inte eller inte öppna ordentligt. Luft i mellanörat kan gradvis övergå i närliggande cellerna om det inte ersätts av luft som kommer upp örontrumpeten. Ett vakuum kan sedan utvecklas i mellanörat. Detta kan orsaka att vätska tränger in i mellanörat från de närliggande cellerna.

Vissa barn utvecklar lim örat efter en hosta, förkylning eller öroninflammation när extra slem görs. Den slem kan bygga upp i mellanörat och inte dränera väl ner örontrumpeten. Men i många fall vätska i mellanörat börjar inte med en öroninfektion.

Lim örat är vanligt. Mer än 7 av 10 barn har minst en episod av lim örat innan de är fyra år gammal. I de flesta fall räcker det bara en kort stund. Pojkar är oftare drabbade än flickor. Det är vanligare hos barn som:

 • Lever i hem där folk röker.
 • Var mjölkersättning istället ammade.
 • Ha täta hosta, förkylning eller öroninfektioner.
 • Har en bror eller syster som hade vätska i mellanörat.

Avtrubbade hörsel

Vätska i mellanörat. Vad är det öra som och hur vi hör?
Vätska i mellanörat. Vad är det öra som och hur vi hör?

Detta är det tydligaste tecknet. Hearing går inte helt och hörselnedsättning är ofta lindriga. Emellertid varierar graden av hörselnedsättning från person till person, är ibland ganska svår, och kan variera från dag till dag i samma person. Hearing varierar enligt tjockleken av fluiden och andra faktorer. Till exempel är det ofta värre under förkylningar. Äldre barn kan säga om deras hörsel är avtrubbade. Dock kan avtrubbade höra i ett yngre barn inte märkas först av föräldrar eller lärare, särskilt om bara ena örat påverkas. Du kanske upptäcker att ditt barn vänder på TV eller radio upp högt, eller ofta säger "vad" eller "ursäkta" när man talar med dem. Bebisar kan verka mindre mottaglig för normalt ljud.

Smärta

Detta är vanligtvis inte ett viktigaste symtomet, men mild öronvärk kan uppstå från tid till annan. Barn och spädbarn kan dra i deras öron om de har lindrig smärta. Dock är klibbig vätska en bra mat för bakterier (bakterier), och öroninflammationer är vanligare hos barn med vätska i mellanörat. Detta kan då orsaka dålig öronvärk så länge en infektion. Alltid har någon smärtstillande medel i ditt hem om öronvärk utvecklas.

Utveckling och beteende kan påverkas i ett litet antal fall

Om avtrubbade hörsel inte märkte då barnen inte får lära sig så bra i skolan, om de inte kan höra läraren. De kan också bli frustrerade om de inte kan följa vad som händer. De kan känna sig utanför i vissa aktiviteter. Vissa barn blir tyst och dras tillbaka om de inte kan höra så bra.

Det har funnits oro för att dulled hörsel från vätska i mellanörat kan orsaka problem med tal-och språkutveckling. Detta i sin tur var trodde kanske att leda till dåliga skolresultat och beteendeproblem. Men forskningsstudier som har tittat på denna fråga är lugnande. Studierna visade att, i genomsnitt, haft barn med vätska i mellanörat ingen mer chans (eller bara lite större chans) att ha långvariga beteendeproblem eller dåliga skolprestationer jämfört med barn utan vätska i mellanörat. Dock såg dessa studier på den genomsnittliga bilden. Det finns fortfarande en oro för att utvecklingen av vissa barn med vätska i mellanörat kan påverkas - särskilt vissa barn med obehandlad svår och ihållande vätska i mellanörat.

Så, kort sagt, utvecklingsförsening inklusive tal och språk är osannolikt i de flesta barn med vätska i mellanörat. Men, om du har någon oro för ditt barns utveckling, bör du kontakta läkare.

Utsikterna är oftast bra. Många barn har bara symptom för en kort tid (några veckor eller så). Vätskan rinner ofta bort successivt, luft avkastning, och höra sedan återgår till det normala.

 • Hörseln är tillbaka till det normala inom tre månader i ca 5 i 10 fall.
 • Hörseln är tillbaka till det normala inom ett år i mer än 9 av 10 fall.
 • Lim örat kvarstår ett år eller mer i ett fåtal fall.

Vissa barn har flera episoder av vätska i mellanörat som orsakar korta men återkommande episoder av nedsatt hörsel. Den totala tiden för nedsatt hörsel i barndomen kan sedan lägga upp till flera månader.

En remiss till en öron, näsa och hals (ÖNH) specialist kan rekommenderas vid något tillfälle. Detta kan vara direkt för barn som har hörselnedsättning. (Detta för att utesluta andra allvarliga orsaker till hörselnedsättning.) Det kan vara efter en period av Exspektansgrupp i äldre barn som tidigare hade god hörsel. Hearing tester och örat kan bekräfta orsaken till hörselnedsättning och visar hur illa förhandlingen har blivit.

Vakande väntar (vänta och se)

Vad orsakar vätska i mellanörat? Hur vanligt är vätska i mellanörat?
Vad orsakar vätska i mellanörat? Hur vanligt är vätska i mellanörat?

Ingen behandling brukar rekommenderas först eftersom utsikterna är goda. Den tid rekommenderas att vänta och se kan variera och beror på vissa faktorer. Till exempel, om vätska i mellanörat är återkommande eller nya, svårighetsgraden av hörselnedsättning, barnets ålder, etc. För en typisk situation, kan en läkare råder dig att vänta tre månader för att se om vätska i mellanörat försvinner. Exspektansgrupp kallas ibland aktiv övervakning.

Ballong behandling

För denna behandling en speciell ballong blåses upp av barn med hjälp av sin näsa. Detta kallas auto-inflationen. Det sätter mottryck in i näsan, och kan bidra till att öppna örontrumpeten och medge bättre dränering av fluiden. Barnet behöver göra detta regelbundet tills vätskan försvinner. De studier som tittat på denna behandling fann att det verkar hjälpa i vissa fall, men inte alla. Dessutom kräver denna ballongbehandling mycket engagemang för att göra regelbundet. Det är också svårt för små barn att göra ordentligt. Därför, med välmotiverade äldre barn som kan använda enheten, kan det vara värt ett försök. Det är inte tänkt att orsaka några biverkningar eller problem. Du kan få en auto-inflation kit kallas Otovent ® på recept, eller så kan du köpa den från apotek.

Kirurgi

En liten operation kan rekommenderas av en öronläkare om lim örat kvarstår eller är allvarliga. Det handlar om att göra en liten snitt (ca 2-3 mm) i trumhinnan under narkos. Vätskan dräneras och en genomföring (ventilationsrör) därefter vanligen in. En genomföring är som ett litet rör som sätts över trumhinnan. Genomföringen låter luft komma in i mellanörat. Utfrågning förbättrar omedelbart.

Genomföringar faller normalt ut ur örat som trumhinnan växer, vanligtvis efter 6-12 månader. Vid denna tid limmet örat har ofta gått bort. Hålet i trumhinnan görs för genomföringen läker normalt snabbt när genomföringen faller ut. Ibland genomföringar måste sättas in på mer än ett tillfälle, om vätska i mellanörat återkommer.

I vissa fall är de polyper också tas ut för att förbättra dräneringen av örontrumpeten. Polyper är små klumpar av körtelvävnad (liknande tonsillerna). De är fästa på baksidan av näsan hålrum nära öppningen av örontrumpeten. Polyper tenderar att tas bort endast om barnet med vätska i mellanörat också har ihållande eller återkommande förkylningar eller andra luftvägsinfektioner.

Hörapparater

Hörapparater är ett alternativ i stället för en operation för att sätta genomföringar. De hörapparater skulle vanligtvis endast användas under den tid tills limmet örat rensar bort.

Det viktigaste är att vara medveten om att ditt barn kommer att ha dulled höra tills tillståndet går bort eller behandlas. Följande är några tips:

 • Tala tydligt och mer högljutt än vanligt (men du behöver inte skrika).
 • Locka ditt barns uppmärksamhet innan du pratar med honom eller henne. Prata direkt ansikte mot ansikte, och ner på deras nivå.
 • Skär bort störande bakgrundsljud när du pratar med ditt barn (till exempel, stänga av TV: n).
 • Förstå att ditt barn `s frustration eller dåligt beteende kan bero på avtrubbade hörsel.
 • Diskutera problemet med läraren om ditt barn är i skolan eller dagis. Sitter ditt barn nära till läraren kan hjälpa. Ofta i en klass finns flera barn med vätska i mellanörat, och öka medvetenheten om vätska i mellanörat med lärarna är hjälpsamma.
 • Låt inte någon rök i samma hem som ditt barn.
Vilka är symtomen på vätska i mellanörat? Utveckling och beteende kan påverkas i ett litet antal fall.
Vilka är symtomen på vätska i mellanörat? Utveckling och beteende kan påverkas i ett litet antal fall.

Även efter en episod av vätska i mellanörat har klarats upp, kom ihåg att problemet kan återkomma efter en stund framöver. I synnerhet efter en förkylning eller öroninfektion.

När barnen blir äldre, problem med vätska i mellanörat försvinner vanligtvis. Detta beror på att örontrumpeten vidgas, och dränering av mellanörat förbättras. I allmänhet, ju äldre barnet är, desto mindre sannolikt att fluiden kommer att byggas upp i mellanörat. Även hos äldre barn, är någon vätska som inte byggs upp efter en kall sannolikt att rensa snabbt. Limma örat kvarstår sällan hos barn över åtta års ålder. I nästan samtliga fall, när vätskan har gått, hörsel återgår till normal. Sällan är vissa vuxna oroliga med vätska i mellanörat.

Sällan, kan långvarig vätska i mellanörat leder till mellanörat skador och viss permanent hörselnedsättning.

Kan vätska i mellanörat förhindras?

Orsaken till vätska i mellanörat är inte helt klarlagd, och det finns inget sätt att förhindra de flesta fall. Dock är risken att utveckla lim örat mindre barn som bor i hem gratis av cigarettrök, och som ammas.

Är barn rutinmässigt kontrolleras för att höra?

Ja. Alla barn bör ha en rutin hörseltest antingen strax efter födseln eller åldern ca 8-9 månader. Men de flesta fall av vätska i mellanörat utvecklas hos barn i åldrarna 2-5 år. Därför kan hörsel ha varit bra vid rutinmässiga hörseltest, men sedan blivit slöa vid ett senare tillfälle. Se en läkare om du misstänker att ditt barn har avtrubbade hörsel i alla åldrar.

Kan medicinering rensa vätska i mellanörat?

Olika läkemedel har försökt att rensa vätska i mellanörat. Till exempel, antihistaminer, steroider, avsvällande medel, antibiotika och mediciner för att tunna slem. Emellertid har forskningsstudier visat att inget av dessa läkemedel fungerar vid behandling av vätska i mellanörat.

 • Vätska i mellanörat är vanligt hos små barn. Det orsakar avtrubbade hörsel.
 • I de flesta fall försvinner av sig själv inom några veckor eller månader.
 • Vissa barn har två eller fler episoder av vätska i mellanörat, men det är sällan ett problem efter en ålder av 7-8 år.
 • En ballong som blåses upp av näsan kan hjälpa vissa äldre barn som kan använda den.
 • En operation för att dränera vätska och insert kragarna kan rekommenderas om lim örat kvarstår eller är allvarliga.

Dövhet Research Storbritannien

330-332 Grays Inn Road, London, WC1X 8EE
Tel: 0808 808 2222 Text: 020 7915 1412 Webb: www.deafnessresearch.org.uk
Ger en information som linje för eventuella medicinska aspekter av dövhet och hörselnedsättning.

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…