Hydrocele hos barn

En hydrocele är en samling av vätska i pungen. De flesta hydroceles gå ned inom de första månaderna i livet hos barn så inte behöver behandling. Om en hydrocele kvarstår då en liten operation kan ofta bota problemet.

Hydrocele hos barn. Den normala pungen och testiklarna.
Hydrocele hos barn. Den normala pungen och testiklarna.

Pungen är normalt lös, mjuk och köttiga. Det håller de båda testiklarna (testiklar). Vanligtvis kan du enkelt känna testiklarna i pungen. Ett rör (sädesledaren) tar spermier från varje testikel (testis) till penis. Det är normalt för en testikel att hänga lägre än den andra.

En hydrocele är en samling av vätska i en säck i pungen bredvid en testikel (testis). Det sker oftast på ena sidan, men ibland en hydrocele former över båda testiklarna (testiklar).

Den normala testikel omges av en smidig skyddande vävnad sac. Du kan normalt inte känna detta. Det gör en liten mängd "smörjande" vätska för att låta testiklarna att röra sig fritt. Överflödig vätska rinner normalt bort i venerna i pungen. Om balansen förändras mellan mängden vätska som görs, och det belopp som dräneras, ackumuleras en del vätska som hydrocele.

Hur ser hydroceles och känns? Vad orsakar hydroceles?
Hur ser hydroceles och känns? Vad orsakar hydroceles?

En hydrocele känns som en liten vätskefylld ballong inne i pungen. Det känns smidig, och är i huvudsak framför en av testiklarna (testiklar). De kan variera i storlek. Hydroceles är normalt smärtfri.

Relaterade artiklar

  • Hydrocele hos vuxna

Vissa barn föds med en hydrocele. Hydroceles är mycket vanliga hos barn. När barn utvecklas i livmodern, testiklarna (testiklarna) flyttar från magen (buken) till pungen. Ibland passagen som tillåter detta att hända inte stänger helt. Detta kan då leda till en hydrocele utvecklas.

Hydroceles kan ibland associeras med ett bråck.

I äldre barn en hydrocele kan ha andra orsaker, såsom skador, vridning av testikeln eller nefrotiskt syndrom.

Hydroceles brukar förbättras utan någon behandling inom det första levnadsåret. En operation är oftast bara rekommenderas om hydrocele kvarstår efter 12-18 månaders ålder.

Om ditt barn också har ett bråck, då detta kommer oftast korrigeras i samma operation.

Driften för ett hydrocele handlar om att göra ett mycket litet snitt i nedre magen (buken) eller pungen. Vätskan dräneras därefter från runt testikeln (testiklarna). Passagen mellan buken och pungen kommer också tätas så att vätskan inte kan nybildas i framtiden. Detta är en mindre operation och utförs som en dag fall, inte så inte brukar innebära en övernattning på sjukhuset.

Det finns inga långsiktiga effekter av att ha en hydrocele. Att ha en hydrocele påverkar inte testiklarna (testiklar) eller en pojkes fertilitet i framtiden.

Aktuella artiklar