Gonorré

Om du misstänker att du har gonorré, träffa en läkare även om symtomen går utan behandling. Ett antibiotikum rensar oftast infektionen. Din sexpartner eller partner bör också testas och behandlas, även om de inte har några symtom. Du bör inte ha sex förrän du har avslutat behandlingen.

Gonorré är en infektion som orsakas av en bakterie (grodden) kallas GONOKOCK.

Gonorré. Infektion i urinröret (uretrit).
Gonorré. Infektion i urinröret (uretrit).

Det är vidare om du har sex med en smittad person. Detta är vanligen under vaginal sex. Därför, i män, påverkar infektionen vanligen urinröret (röret mellan urinblåsan och slutet av penis).

Oralsex eller analsex kan också överföra smitta till munnen eller anus.

Möjliga symtom hos kvinnor med gonorré

 • Omkring 1 i 2 kvinnor får en ökning eller förändring i flytningar.
 • Omkring 1 i fyra kvinnor får smärta i nedre delen av magen.
 • Sällan, kanske du märker blödning mellan perioder, eller tunga perioder.
 • Smärta vid urinering kan ibland efterlikna en urinvägsinfektion.
 • Infektion av ändtarmen eller baksidan av halsen (svalget) kan utvecklas. Sådana infektioner brukar inte orsaka symptom, men ibland kan du märka rektal klåda eller ont i halsen.

Möjliga symtom hos män med gonorré

 • Infektion i urinröret (uretrit) är den typiska infektion hos män. Detta utvecklar vanligen 5-7 dagar efter att ha sex med en drabbad person.

  Symtomen omfattar:
  • En urladdning (vätska) från penis. Detta kan färga dina kalsonger.
  • Smärta eller sveda när du passerar urinen.
  • Irritation inuti penisen, eller en känsla av att vilja urinera ofta.
  • Rodnad vid öppnandet av urinröret vid slutet av penis.

Gonorré tros orsaka symtom hos de flesta smittade män (ca 9 av 10 drabbade). Däremot får ca 1 i 2 kvinnor med gonorré inte några symptom.

Symptomen kan klara över tiden, även utan behandling. Detta kan ta upp till sex månader men kan vara bara ett par veckor eller så. Men utan behandling, vissa bakterier förblir oftast i urinröret. Det är bara det att symtomen kan gå.

Därför, även om symtomen går eller inte är närvarande, det finns en god chans att du kan föra smittan om du inte har behandling.

Relaterade artiklar

Du kommer normalt ombeds att ha tester om gonorré är misstänkt - även om symptomen går. Du kan hänskjutas till en lokal urogenital (GUM) klinik för detta. Du kan också gå till den lokala GUM klinik utan remiss från din husläkare. (Se senare för detaljer.)

Ett urinprov och / eller en svabb av ansvarsfrihet kommer att vidtas för att försöka identifiera bakterien som orsakar gonorré. Hos män kommer svabben tas från urinröret. Hos kvinnor är svabben tagen från insidan av livmoderhalsen (endocervix) och från högt uppe i slidan. Du kan också rådas att ha tester för andra sexuellt överförbara infektioner.

Hos kvinnor

 • Infektion kan spridas till livmodern (livmodern) för att orsaka inflammatoriska sjukdomar. Detta kan orsaka långvariga (kronisk) bäckensmärta och kan leda till infertilitet.
 • Graviditet kan vara komplicerat genom tidig förlossning, utomkvedshavandeskap eller missfall.
 • Infektion närvarande under graviditeten kan leda till smittspridning till ögonen på ett nyfött barn, detta kallas ögoninflammation neonatorum.
 • Pelvic infektion kan sprida sig till levern.
 • Abscesser kan utvecklas i Bartholins körtlar på vardera sidan av den nedre delen av slidöppningen.

Hos män

 • I ett litet antal fall infektionen färdas upp urinröret till prostata. I sällsynta fall kan en förträngning (förträngning) i urinröret utvecklas.
 • Sprid i blodströmmen till andra delar av kroppen är sällsynt.
 • Män som har sex med män kan få infektioner i anus och svalg.
Hur får du gonorré? Därför, även om symtomen går eller inte är närvarande, det finns en god chans att du kan föra smittan om du inte har behandling.
Hur får du gonorré? Därför, även om symtomen går eller inte är närvarande, det finns en god chans att du kan föra smittan om du inte har behandling.

Den vanliga behandlingen är en enda injektion av ett antibiotikum plus en enda stor dos av ett annat antibiotikum som tas genom munnen. Men ibland andra behandlingsmetoder och scheman används. Till exempel, om du har en allergi mot vanliga antibiotika, eller om du har en annan infektion samtidigt.

Ja. De bör testas för infektion, även om de inte har några symtom. Behandling med antibiotika brukar rekommenderas för sexuella partners, även om testerna är negativa, eftersom:

 • Bakterier som orsakar gonorré ofta vidare under sex. Test för bakterier är inte idiotsäkert. Behandling med antibiotika hjälper till att se till att en eventuell smitta rensas.
 • Om en sexpartner är smittad och som inte behandlas kan infektionen föras tillbaka till dig.
 • Om du har gonorré utan symtom kanske du har haft det under en tid. I denna situation några sexuella partners inom de senaste tre månaderna bör testas och behandlas.

En läkare eller sjukvårdspersonal kommer normalt vill veta att behandlingen har fungerat. Det är vanligt att ses snart efter du avslutat behandlingen för att kontrollera att symtomen har gått och att göra ett test för att kontrollera att infektionen har gått. Ibland ytterligare behandling (kanske med ett annat antibiotikum) behövs om infektionen har fortsatt trots behandling.

Du bör inte ha sex förrän både du och din sexpartner har avslutat behandling Anmärkning:. Detta normalt minst sju dagar efter att behandlingen har påbörjats. Även om behandlingen är den vanliga ett dosschema av två antibiotika, såsom beskrivits ovan, det tar flera dagar för infektionen att rensa efter att ha tagit behandlingen.

Iklädd en kondom under samlag (inklusive analsex och oralsex) hjälper till att förhindra spridningen av sexuellt överförbara infektioner.

Risken för sexuellt överförbara infektioner ökar med antalet byten av sexpartner.

Vilka är symtomen av gonorré? British Association för sexuell hälsa och hiv (BASHH).
Vilka är symtomen av gonorré? British Association för sexuell hälsa och hiv (BASHH).

Om du misstänker att du har gonorré eller någon annan könssjukdom, så kontakta din lokala GUM klinik eller se din GP. Du kan gå till den lokala GUM klinik utan remiss från din husläkare. Du kan ringa det lokala sjukhuset eller vård-myndighet och fråga var närmaste klinik är. Det kan även vara noterade i telefonkatalogen under "urinvägssjukdomar Medicine".

FPA Hjälptelefon: 0845 122 8690
Webb: www.fpa.org.uk
Informerar och ger råd om alla aspekter av preventivmedel och sexuell hälsa.

British Association för sexuell hälsa och hiv (BASHH) Webb: www.bashh.org
BASHH är en branschorganisation men deras hemsida finns kontaktuppgifter GUM kliniker i Storbritannien och på Irland.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…
 • Vulva cancer (cancer i vulva) är en ovanlig cancer. Det drabbar oftast kvinnor…