Gestagen - bara piller

Den gestagen-bara piller (POCP) är en effektiv preventivmetod om de används korrekt. Det används ofta när kombinerade p-piller (som även innehåller östrogen) är inte lämplig. Det kan också vara tryggt tas om du ammar.

Den gestagen-bara piller (POCP) innehåller ett gestagen hormon. Detta liknar progesteron hormon som produceras i äggstockarna. Det fungerar i huvudsak genom förtjockning av slem som gjorts av livmoderhalsen, som bildar en plugg i livmoderhalsen. Detta hindrar spermier från att komma igenom till livmodern (uterus) för att befrukta ett ägg. Den POCP gör också livmoderslemhinnan tunnare. Detta gör det osannolikt att ett befruktat ägg ska kunna implantera i livmoderslemhinnan. Det har också en viss effekt på äggstocken. Ägglossning (utsläpp av ett ägg varje månad) får inte förekomma så ofta när du tar POCP. En typ av POCP, Cerazette ®, stoppar ägglossning i mer än 9 av 10 kvinnor.

Den POCP är 99% effektivt om de tas på rätt sätt. Detta innebär att en kvinna i 100 med POCP korrekt blir gravida varje år. (Jämför detta med när ingen preventivmedel används. Fler än 80 av 100 sexuellt aktiva kvinnor som inte använder preventivmedel blir gravida inom ett år.) Korrekt användning innefattar att ta det vid samma tidpunkt varje dag. Om det inte tas på rätt sätt, kommer fler kvinnor att bli gravida.

Det stör inte kön. Du kan ta det när du ammar. De risker som är förknippade med östrogen i kombinerade p-piller (t.ex. blodproppar) förekommer inte. Det kan därför användas av några kvinnor som inte kan ta kombinerade p-piller. Till exempel, om du är över 35 år och röker, om du har migrän, om du har högt blodtryck.

Effekten på perioder kan variera. Några kvinnor som tar POCP fortsätter att ha regelbundna normala perioder. Men vissa har oregelbundna perioder och vissa har väldigt sällan, eller nej, perioder. Vissa kvinnor har också enstaka "spotting" mellan perioder.

Förändringar i blödningsmönster när man tar POCP är vanliga:

  • 2 av 10 kvinnor har någon blödning.
  • 4 av 10 kvinnor har regelbundna blödningar.
  • 4 av 10 kvinnor har oregelbundna blödningar.
Gestagen-bara piller. Hur fungerar gestagen-bara piller arbete?
Gestagen-bara piller. Hur fungerar gestagen-bara piller arbete?

Du ska fortsätta att ta POCP vardagliga, även när du har tid. Men om du utvecklar oregelbundna blödningar när du tar POCP, bör du informera din läkare. Oregelbunden blödning kan ibland vara på grund av ett annat skäl - till exempel en infektion, kan som måste behandlas.

Biverkningar är ovanliga. Om en eller flera uppträder, bosätta de ofta ner över ett par månader eller så. Exempel på möjliga biverkningar inkluderar: humörsvängningar, minskad sexlust, ökad akne och bröst obehag.

De flesta kvinnor kan ta POCP. Din läkare eller familjeplanering sjuksköterska kommer att diskutera några aktuella och tidigare sjukdomar. Till exempel bör du inte ta POCP om du nyligen har haft bröstcancer, har hepatit eller tar vissa mediciner.

Börja med p-piller på den första dagen i din nästa period. Det gäller omedelbart från och med då. Om du börjar på någon annan dag, bör du använda ytterligare preventivmedel (t.ex. kondom) under de första två dagarna (tills POCP har blivit effektiva). Om du har precis fått barn, är POCP omedelbar verkan om du börjar ta det innan dag 21 efter födseln. Det finns olika märken av POCP.

Du bör ta POCP vid samma tid på dagen, varje dag. Helst på dagen kommer att göra, men det viktigaste är att få in en rutin. Sluta inte att ta det när du har en period. Du bör ta den varje dag. När du är klar med en förpackning, starta en annan nästa dag. Om du tar ett piller mer än tre timmar senare än vanligt (12 timmar för en POCP kallas Cerazette ®), förlorar du skydd (se nedan).

Om du glömmer ett piller, ta den så snart du kommer ihåg. Om du är mer än tre timmar sent att ta det (12 timmar för Cerazette ®) sedan ditt skydd misslyckas omedelbart. Fortsätt att ta ditt piller varje dag, men du kommer att behöva använda extra preventivmedel under två dagar (såsom kondom) tills POCP blir effektivt igen.

Om du kräks inom tre timmar efter intag av din POCP eller har svår diarré, kommer pillret inte absorberas. Fortsätta ta POCP som vanligt, men du kommer att behöva använda andra former av preventivmedel (t.ex. kondom) under hela sjukdomen plus under ytterligare sju dagar efter det att kräkningar eller diarré har stoppats.

Vissa mediciner kan störa POCP och göra det mindre effektivt. Exempel på dessa inkluderar anti-epilepsi läkemedel (som ibland används som smärtstillande medel), behandling mot svamp och Johannesört. Tala om för läkaren eller apotekspersonal att du tar POCP om du ordineras eller köpa ett annat läkemedel.

Din GP, ​​sjuksköterska och apotekare är bra källor till information om du har några frågor.

FPA (formerly familjen Planning Association) ger också information och rådgivning.
FPA: s Hjälptelefon: 0845 310 1334 eller besök deras hemsida: www.fpa.org.uk