Frusen skuldra

Frusen skuldra (kallas ibland självhäftande capsulitis på axeln) är ett tillstånd där en axel blir smärtsam och hård. Shoulder rörelser blir reducerat, ibland helt "fryst". Det tros bero på ärr-liknande vävnad bildas i axeln kapseln. Utan behandling, symtom brukar gå, men det kan ta upp till 2-3 år. Olika behandlingar kan lindra smärtan och förbättra rörligheten i axeln.

De typiska symptomen är smärta, stelhet och begränsning i intervallet förflyttning av en axel. Symptomen har vanligtvis tre faser:

  • Fas ett - Den "frysning", smärtsam fas. Detta varar vanligtvis 2-9 månader. Det första symptomet är oftast smärta. Stelhet och begränsning i rörelse då också successivt bygga upp. Smärtan är oftast värre på natten och när du ligger på den drabbade sidan.
  • Fas två - den "låsta", stel (eller lim) fasen. Detta varar vanligtvis 4-12 månader. Smärta lättar gradvis men stelhet och begränsningen i rörelsen kvarstår och kan bli värre. Alla rörelser axeln påverkas. Men rörelsen hårdast drabbade oftast vridning av armen utåt. Musklerna runt axeln kan slösa lite eftersom de inte används.
  • Fas tre - Den "upptining", återhämtningsfasen. Detta varar normalt mellan ett och tre år. Den smärta och stelhet gå gradvis och rörelse gradvis återgår till normala eller nära normala.

Symtom stör ofta med vardagliga sysslor som bilkörning, dressing, eller sover. Även kliar din rygg, eller att sätta handen i en bakficka, kan bli omöjligt. Arbetet kan påverkas i vissa fall.

Det är stor variation i svårighetsgrad och längd symtom. Obehandlad, i genomsnitt symptomen senaste 2-3 åren totalt innan du går. I vissa fall är det mycket mindre än detta. I ett fåtal fall, symtom pågå i flera år.

Frusen skuldra drabbar ca 3% av alla vuxna någon gång i sitt liv. Det uppstår oftast i åldrarna mellan 40 och 65 år. Det är vanligare hos kvinnor. Det är vanligare än genomsnittet hos personer som har diabetes och vissa andra villkor, inklusive överaktiv sköldkörtel sjukdom.

Antingen axeln kan påverkas, men oftast är det den icke-dominanta axeln - det är, vänster axel i en högerhänt person. I omkring 1 i 5 fall villkoret utvecklas också i den andra axeln i något skede.

Obs: frusen skuldra är inte en form av artrit och andra lederna påverkas inte.

Orsaken är oklar. Man tror att en del ärrvävnad bildas i axeln kapsel. Kapseln är en tunn vävnad som täcker och skyddar axelleden. Den ärrvävnad kan orsaka att kapseln tjockna, avtal och begränsar rörligheten i axeln. Anledningen till att ärrvävnad former som inte är känd.

En frusen skuldra följer ibland en axelskada. Detta är dock inte vanligt och de flesta fall inträffar utan någon uppenbar anledning.

Diagnosen av frusen skuldra sker vanligtvis genom en läkarundersökning. Du kan också ha en röntgen eller MR-undersökning av din axelleden. Dessa tester är oftast bara göras om diagnosen är oklar, att utesluta annan orsak till dina symptom. Så kommer många människor egentligen inte behöver några tester.

Målet med behandlingen är att lindra smärta och stelhet, också, för att hålla utbudet av axeln rörelse så bra som möjligt samtidigt som väntar på tillstånd för att rensa. En eller flera av följande kan rekommenderas för att lindra och förebygga symtom:

Vanliga smärtstillande medel

Paracetamol kan vara tillrådligt att först försöka kontrollera smärtan. Kodein är en starkare smärtstillande medel som kan användas som ett alternativ till, eller i tillägg till, paracetamol. Förstoppning är en vanlig bieffekt från kodein. Du kan ta vanliga smärtstillande utöver andra behandlingar.

Antiinflammatoriska smärtstillande medel

Exempel antiinflammatoriska smärtstillande medel inkluderar ibuprofen, diklofenak och naproxen. Dessa läkemedel verkar genom att hjälpa till att lindra smärta och även genom att minska eventuella svullnad (inflammation) i din axel. Det finns många olika märken. Därför, om man inte passar, kan en annan vara fina. Biverkningar förekommer ibland med antiinflammatoriska smärtstillande medel. Läs alltid bipacksedeln som medföljer läkemedlet paketet för en fullständig lista över varningar och möjliga biverkningar.

Shoulder övningar

Dessa är vanligen rekommenderas. Målet är att hålla axeln från "styva upp" och att hålla rörelsen så fullständig som möjligt. För mest nytta, är det viktigt att göra övningarna regelbundet, enligt anvisningar från en läkare eller sjukgymnast.

Sjukgymnastik

Många människor är hänvisade till en sjukgymnast som kan ge expertråd om de bästa övningarna för att använda. Dessutom kan de prova andra smärtstillande tekniker såsom varma eller kalla temperaturer förpackningar och transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) maskiner.

En steroid injektion

En injektion in i, eller i närheten av att, ger axelleden god lindring av symtom i flera veckor i vissa fall. Steroider minskar inflammation. Det är inte ett botemedel, eftersom symtom tenderar att gradvis återvända. Men många människor välkomnar den lättnad som en steroid injektion kan medföra.

Kirurgi

En operation är ibland övervägas om andra behandlingar inte hjälper. Tekniker som används innefattar:

  • Manipulation. Detta är ett förfarande där axeln flyttas runt av kirurgen när du är under narkos.
  • Artroskopisk kapsulär release. Detta är en relativt liten operation utföras som "nyckelhål" operation. Det sker ofta som en dag-fall proceduren. Vid detta förfarande är den snäva kapseln av leden frisläppas med en speciell sond.
Frusen skuldra. Fas ett - Den "frysning", smärtsam fas.
Frusen skuldra. Fas ett - Den "frysning", smärtsam fas.

Även om kirurgi har en bra hastighet av framgång hjälper det inte i alla fall.

Obs: Det är verkligen viktigt att undvika immobilising din axel - till exempel med en sele eller ens ett gipsförband. Detta kommer faktiskt att göra återhämtningen svårare och tar längre tid att förbättra.

Symptomen på frusen skuldra kan kvarstå i 18 månader till 3 år eller mer. Men återvinna den stora majoriteten av människor med en frusen skuldra till normala nivåer av funktion och rörlighet med två år, till och med utan någon behandling.

Det är mycket ovanligt med frusen skuldra mer än en gång i samma axel.  

Aktuella artiklar

  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
  • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…