DMSA scan

En DMSA scan använder ett radioaktivt kemiskt för att skapa specialiserade bilder av njurarna. Det kan hjälpa till att visa om njurarna är skadade eller ärrad Obs. Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och de provningar sätt utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

DMSA står för dimercaptosuccinic syra. En DMSA scan använder radioaktiva kemikalier för att skapa speciella bilder av njurarna. Dessa bilder kan hjälpa läkare att bedöma hur väl njurarna fungerar. DMSA färdas genom kroppen förenad med en radioaktiv kemikalie. Det bygger upp i njurarna. Bilder på njurarna tas sedan med hjälp av en speciell kamera som kan detektera radioaktiva kemikalien.

Det finns två njurar, en på varje sida av buken. De gör urinen som rinner ner urinledarna till urinblåsan. Urin lagras i blåsan och passerar ut genom urinröret från tid till annan när vi går till toaletten.

Njurarna, urinledarna, urinblåsan och urinröret kallas "urinvägarna".

DMSA scan. Att förstå njurarna.
DMSA scan. Att förstå njurarna.

En DMSA scan är en typ av radionuklid scan. En radionuklid (kallas ibland en radioaktiv isotop eller isotop) är en kemikalie som avger en typ av radioaktivitet kallas gammastrålar. En liten mängd av radionuklid sätts in i kroppen, vanligen genom en injektion i en ven. Den radioaktiva kemikalien är ofta kopplad till ett annat ämne. Detta ämne tar den radioaktiva kemikalien till den del av kroppen läkarna vill se.

Det är möjligt att göra många olika typer av radionuklider. Olika kära tenderar att bygga upp eller koncentrat i olika organ eller vävnader. Så, beror radionukliden används på vilken del av kroppen som ska skannas. I detta fall ämnet DMSA används eftersom det bygger upp i njurarna. Celler som är mest "aktiv" i njuren kommer att ta upp mer av DMSA. Så kommer aktiva delar av njure vävnad avger mer gammastrålar än mindre aktiva eller inaktiva delar.

Gammastrålar liknar röntgenstrålar och detekteras av en anordning som kallas en gammakamera. De gammastrålar som avges från insidan av kroppen detekteras av gammakamera, omvandlas till en elektrisk signal, och skickas till en dator. Datorn bygger en bild genom att omvandla de olika intensiteterna av avgivna radioaktivitet i olika färger eller gråtoner. Exempelvis kan områden av målorganet eller vävnaden som avger massor av gammastrålar att visas som röda fläckar ("hot spots") med bilden på datorskärm. Områden som avger låga halter av gammastrålar kan visas som blå ("kalla fläckar"). Olika andra färger kan användas för "i mellan" nivåer av gamma släpps strålar.

Detta scan används för att kontrollera strukturen av njurar, deras storlek och form. Det är mycket vanligt hos barn som har haft urinvägsinfektioner. Den visar vilka områden av njure fungerar bra och alla områden av ärrbildning. Ärrbildning kan orsakas av ett tillstånd som kallas Vesico-ureteric återflöde (när urin reser tillbaka från blåsan till njurarna). DMSA skanningar kan också leta efter skador efter en skada eller minskad blodförsörjning till njurarna.

En DMSA scan gör läkarna för att se hur vävnaden i njurarna. Detta beror DMSA inte fäster sig till områden i njurarna som är skadade. Läkare kan jämföra funktionen för varje njure för att se om en njure fungerar annorlunda mot andra. Genom att utföra regelbundna DMSA skanningar de kan övervaka eventuella ändringar njurinflammation.

Den första delen av skanningen involverar en liten injektion. Detta är vanligtvis i en ven på baksidan av handen. Barn som skannas kan bli ombedd att komma till avsökningsenheten en timme eller så innan injektionen. Detta gör att personalen tid att lägga särskild "EMLA" grädde på baksidan av ett barns hand. EMLA kräm bedövar området för att minska obehag vid injektionsstället.

Du kan också bli ombedd att lämna ett urinprov för att kontrollera att du inte har en aktiv urin infektion vid tiden för testet. Om det finns en infektion, eller om du har haft en mycket ny infektion, kan skanningen behöver skjutas upp. Detta beror på infektion kan förändra resultaten av sökningen och göra den opålitlig.

Efter injektionen kommer det att finnas en fördröjning, vanligen runt en timme eller så, innan skanningen sker. Detta medger tillräckligt med tid för DMSA ämnet att resa runt i kroppen och bygga upp i njurarna. Vissa sjukhus kommer att be dig att ha lite vatten eller gå på toaletten under denna tid, eftersom detta kan göra bilderna tydligare.

Efter att vänta gamma kamera används för att ta bilder av njurarna. Det kan ta upp till 30 minuter för att ta alla bilder. Under denna tid måste du vara så stilla som möjligt. Om du tar ett barn som ska skannas kan det vara bra att ta med ditt barns favorit bok eller leksak för att hålla dem sysselsatta. Kameran kan vara ganska stora och för en del bilder kan det komma ganska nära ditt barns mage. Det kan vara till hjälp att förklara detta före provningen. Föräldrar är oftast tillåtet att bo med sina barn under hela testet.

Om du är gravid eller ammar ska du låta ditt sjukhus veta innan du kommer för att skanna, även om du följer med ett barn som ska skannas.

Din lokala sjukhuset bör ge dig information om hur man förbereder för skanningen. Om du är gravid, tror att du kan vara gravid eller ammar du måste låta sjukhuset veta innan scan.You kan bli ombedd att dricka mycket vätska innan du deltar.

Vissa sjukhus rekommenderar att du undviker läkemedel som innehåller vissa ämnen före testet. Din läkare bör kunna ge dig råd om detta.

Hur fungerar en DMSA scan arbete? Vad är en DMSA scan för?
Hur fungerar en DMSA scan arbete? Vad är en DMSA scan för?

Den radioaktiva kemikalien du får elimineras från kroppen via urinen. Av den anledningen bör du dricka mycket vätska och urinera ofta efter injektionen. Hur mycket vätska kommer att bero på varje individ, men du bör vara väl hydrerade och, för en vuxen, kan detta vara 3-4 glas vatten. Färgen på din urin brukar påverkas av en DMSA scan. Men eftersom det innehåller det radioaktiva spårämnet, rekommenderas det att du tvättar händerna noga efter att gå på toaletten.

När det gäller barn och ungdomar i blöjor som har en DMSA scan, kommer det att finnas en liten mängd radioaktivitet i urinen och därmed på barnets blöja. Radiospårämnet kommer inte att påverka barnets hud, men vårdare bör tvätta barnets stjärt som vanligt och tvätta händerna noga. Tygblöjor måste tvättas noggrant och engångsblöjor sätta i en plastpåse och försluts innan den kastas.

Om du har kontakt med barn och gravida kvinnor bör du låta din läkare vet. Även halterna av strålning som används i sökningen är små kan läkaren råda särskilda försiktighetsåtgärder. Din sjukhus kommer att kunna ge dig råd om detta.

Begreppet "radioaktivitet" kan låta alarmerande. Men är de radioaktiva kemikalier som används i radionuklider skanningar anses vara säkra, och de lämnar kroppen snabbt i urinen. Den stråldos som din kropp får är mycket liten. I många fall är nivån av strålning inblandade inte mycket annorlunda till en serie av ett fåtal normala röntgenstrålning. Men:

  • Som med alla andra typer av strålning (exempelvis X-ray), det finns en liten risk att gammastrålar kan påverka det ofödda barnet. Så, berätta för din läkare om du är gravid eller om du kan vara gravid.
  • Sällan, vissa människor har en allergisk reaktion mot det injicerade kemikalien.
  • Teoretiskt är det möjligt att få en överdos när kemikalien injiceras. Detta är mycket sällsynt.

Aktuella artiklar