Omskärelse

En omskärelse är en operation för att ta bort förhuden (det hudtäckande toppen av penis). Det sker oftast hos spädbarn och småbarn, men kan göras i alla åldrar. Operationen är 15.000 år gammal och har genomförts i det antika Egypten. Det är gjort för medicinska och religiösa skäl.

Omskärelse. Balanitis xerotica obliterans.
Omskärelse. Balanitis xerotica obliterans.

Om det inte behövs av medicinska skäl, det finns en ökande trend för föräldrar att väga risker och fördelar innan du hämtar det förfarande gjort. Vissa föräldrar skjuter upp operationen tills barnet kan delta i diskussionen.

Omskärelse är endast tillgänglig på NHS för medicinska skäl. Om du vill ha det förfarande gjort för religiösa / kulturella skäl eller för utseendets skull behöver du ha det gjort privat. Kliniker och privatpersoner som erbjuder denna tjänst kan göra det hygieniskt och säkert men de är inte föremål för samma kontroller och regler som NHS anläggningar.

Relaterade artiklar

Det finns flera sjukdomstillstånd som påverkar förhuden där omskärelse är den bästa behandlingen. Dessa inkluderar:

  • Förhudsförträngning: Detta inträffar när din förhud blir för hårt att dra över ollonet (ollonet). Om förhuden inte är för hårt att du kanske vill prova andra typer av behandling, såsom en steroid kräm eller en operation för att lossa eller omforma förhuden snarare än ta bort den.
  • Paraphimosis: om din förhuden dras bakåt för rengöring eller för att infoga ett rör för att tömma blåsan (en kateter) och inte ersättas i sin normala position, kan ollonet börja svälla, svällning förhuden vid dess bas.
  • Balanitis och posthitis: balanitis är infektion av ollonet. Posthitis är infektion av förhuden. Båda kan orsakas av dålig hygien, men det kan finnas andra orsaker såsom allergier och sexuellt överförbara infektioner. Om endera villkor kvarstår, kan du kräva omskärelse.
  • Balanitis xerotica obliterans: Detta är en hudsjukdom som kan påverka din förhud, hud av dina ollonet och den kanal genom vilken urinen passerar (urinröret). Det kan orsaka vita klumpar på huden och gallring och ärrbildning av urinröret. Läkemedel används vanligen för att behandla sjukdomen, men omskärelse kan ofta hjälpa till, särskilt om urinröret inte är inblandad.

Operationen görs vanligen med hjälp av narkosmedel gel eller lokalbedövning injektion hos barn. Hos äldre barn och vuxna en narkos ges vanligtvis så att du kommer att sova för förfarandet. Om du får en narkos du brukar rekommenderas att inte äta eller dricka något under sex timmar i förväg.

Den klassiska operationen innebär att skära bort förhuden och sy tillbaka den återstående huden. Under senare år har olika plastklammer använts såsom Gomco ®, Plastibell ® och Shang Ring ®. Dessa gör operationen lättare och snabbare, resultatet i en nättare ärr och minska behovet av stygn.

Du bör kunna lämna sjukhuset så fort du är klar. Men om du har haft en narkos du kan känna dig dåsig och ska vänta tills du är helt vaken. Du ska inte köra bil och ska se till att någon är där för att följa med dig när du går hem.. Du ska inte dricka alkohol, använda maskiner eller skapa juridiska dokument i 24 timmar efter ingreppet.

Varför är omskärelse gjort? Vad innebär operationen?
Varför är omskärelse gjort? Vad innebär operationen?

Du kan göra någon aktivitet du känner dig bekväm med och bör kunna återvända till arbetet efter sju till tio dagar. Samma tid gäller barn som återvänder till dagis eller skolan. Om ditt arbete innebär tungt fysiskt arbete kan du behöva ta ett par veckor bort. Du bör också undvika sex (samlag) eller onani i ungefär fyra veckor, eftersom detta kan leda till smärta och blödning.

Om du har haft obehag eller inflammation på grund av någon av de medicinska tillstånd som beskrivits ovan, kommer omskärelse lindra symptomen. Om du fortsätter att få urin infektioner, kan funktionen hindra dig från att få något mer. Du kommer också att vara mindre benägna att få en sexuellt överförd infektion såsom hiv, herpes simplex eller humant papillomvirus. Omskärelse minskar också risken för att du får vissa typer av cancer i penis.

Som med någon åtgärd, kan du få en reaktion på en narkos, blödning från såret, eller infektion. Blödning kan vanligtvis stoppas genom att applicera tryck men vissa människor måste tas tillbaka till teatern för att ha stygn sätta i.

Andra komplikationer kan inkludera:

  • Avlägsnande av för mycket eller för lite förhuden.
  • Ärrbildning i urinröret (meatal stenos), vilket leder till problem urinera.
  • Skador till slutet av penis.
  • Ärrvävnad (sammanväxningar) mellan ollonet och axeln (dvs. mellan slutet och huvuddelen av penis).

Steroid krämer kan ibland tunna förhuden så det lossnar tillräckligt att dras under ollonet (ollonet). Du kan också ha en operation som kallas en preputioplasty som innebär styckning och stretching förhuden snarare än att ta bort den helt och hållet.

Ytterligare hjälp och upplysningar

NORM UK

Aktuella artiklar