Att skjuta en period

Vissa kvinnor kanske vill fördröja en period. Det kan vara om en period beror på en tid som skulle vara obekvämt, till exempel på en speciell semester, under en tentamen, etc. Att skjuta en period inte kan garanteras, men följande brukar fungera.

Relaterade artiklar

Om du tar en fast dos kombinerat p-piller (COCP - ofta bara kallas "p-piller") och sedan helt enkelt börja nästa förpackning utan den vanliga 7-dagars paus. Med två förpackningar back-to-back på det här sättet är säkert om det görs ibland. Du fortfarande bara behöver ha en 7-dagars paus i slutet av dessa två paket.

Att skjuta en period. Kvinnor som tar kombinerade p-piller.
Att skjuta en period. Kvinnor som tar kombinerade p-piller.

Om du tar en trefas eller bifasisk typ av p-piller då du kommer att behöva ta den sista fasen av piller från den andra förpackningen omedelbart efter avslutat den första förpackningen. Alternativt kan du byta till en fast dos piller.

Du ska kontakta din läkare eller sjuksköterska om du är osäker på vilken piller du tar.

Hur fungerar det här?

Kvinnor som tar "p-piller" inte har normala perioder. Snarare är de bortfallsblödningar som sker när östrogen i pillret inte vidtas. Hormonerna i p-piller hjälper till att upprätthålla livmoderslemhinnan (livmodern). Bortfallsblödningen normalt inte ske förrän piller stoppas och nivån av hormonet i kroppen faller (oftast en gång i månaden i 7-dagars paus mellan piller förpackningar).

Om du inte redan tar "p-piller" så kan du överväga att starta den om det är sannolikt att vara ett lämpligt preventivmedel för dig i framtiden. Du måste starta den några veckor innan din semester men se till att du inte har en period när du är borta.

Om du inte tar "p-piller" då ett hormon tablett som heter Norethisterone kan förskrivas. Dosen är 5 mg tre gånger dagligen med början 3-4 dagar före en mens. Det kan pågå i upp till två veckor eller så tills du vill ha en tid. Din tid kommer då börjar normalt 2-3 dagar efter att stoppa den. Norethisterone är normalt säkert att ta. Men kanske om du har en ökad risk att få en djup ventrombos (DVT) denna metod inte vara lämplig för dig. Din läkare kommer att kunna diskutera detta med dig. Vissa kvinnor har biverkningar såsom uppkördhet, magbesvär, bröst obehag och minskad sexlust (libido).

Hur fungerar det här?

Norethisterone är ett gestagen hormon. Gestagener är hormoner som tål att livmoderslemhinnan (livmodern). Normalt vid tiden innan en period finns ett fall i nivån av progestogen hormon i kroppen. När det sjunker under en viss nivå, är slemhinnan i livmodern skjul som menstruation. Genom att ta noretisteron tabletter (gestagen) slemhinnan i livmodern är ihållande tills tabletten stoppas Obs:. Norethisterone tas på detta sätt är inte ett preventivmedel.

Aktuella artiklar