Återkommande cystit hos kvinnor

Cystit betyder inflammation i urinblåsan. Det är oftast orsakas av en urinvägsinfektion. Vissa kvinnor har återkommande anfall av blåskatarr. I många fall finns det ingen uppenbar orsak. Behandlingsalternativ att överväga att inkludera: behandla varje episod omgående med en kort kurs av antibiotika, en vanlig dos av antibiotika tagits långsiktigt, en daglig dos av tranbärsjuice, ta en engångsdos av antibiotika efter att ha sex (om att ha sex verkar utlösa episoder av cystit).

Cystit betyder inflammation i urinblåsan. Det är oftast orsakas av en urinvägsinfektion. Typiska symptom är smärta när du urinera, och kissar ofta. Du kan också ha ont i nedre delen av buken, blod i urinen och feber (hög temperatur). Din urin kan också bli grumlig eller luktar stötande.

Ungefär hälften av alla kvinnor har åtminstone en släng av blåskatarr. För många, bara en eller två matcher inträffar under sin livstid. Men återkommande anfall av cystit förekomma hos vissa kvinnor. Detta uppstår oftast i kvinnor i sena 20-årsåldern och hos kvinnor över 55 år.

Denna broschyr är till för kvinnor som är utsatta för återkommande blåskatarr.

Återkommande cystit hos kvinnor. Urinblåsa eller njurproblem.
Återkommande cystit hos kvinnor. Urinblåsa eller njurproblem.

De flesta urin infektioner orsakade av bakterier (bakterier) som kommer från din egen tarm. De orsakar ingen skada i tarmen men kan orsaka infektion om de hamnar i andra delar av kroppen. Vissa bakterier trivs i urin och förökar sig snabbt att orsaka infektion.

Vissa bakterier ligga runt anus (ändtarmsöppningen) när du passerar en pall (avföring). Dessa bakterier kan ibland resa till urinröret och in i urinblåsan. Vissa bakterier trivs i urin och förökar sig snabbt att orsaka blåskatarr.

Kvinnor är mer benägna att blåskatarr än män som deras urinröret (röret från urinblåsan som passerar ut urin) är kortare och öppnar närmare anus.

Din kropp har försvar för att hindra bakterier från att orsaka blåskatarr. Den slem runt slidan och öppningen av urinröret är svagt surt som hindrar bakterier från att föröka sig. Även bakterier kan frodas i urinen, tömmer du blåsan regelbundet vilka spolar urin ut. Också, de celler som klär din urinröret och urinblåsan har ett visst motstånd mot bakterier.

I de flesta fall finns det ingen uppenbar anledning till varför cystit återkommer. Det är oftast inga problem med blåsan eller försvar (immunsystemet) system som kan identifieras. Det är möjligt att det kan finnas en liten förändring i kroppens förmåga att motstå bakterier komma in i urinblåsan och orsaka infektion. En liten variation i kroppens försvar kan tippa balansen till förmån för bakterier för att orsaka infektion. (På liknande sätt, en del människor verkar mer benägna att förkylningar, halsont, etc.)

För vissa kvinnor kan något av följande bidrar:

 • Urinblåsa eller njurproblem kan leda till infektioner är mer troligt. Till exempel njursten, eller förhållanden som orsakar urin till poolen och inte rinna av ordentligt. Din läkare kan ordna några tester om ett problem misstänks.
 • Att ha sex ökar risken för cystit hos vissa kvinnor (se nedan).
 • Hormoner. Din vagina, blåsan och urinröret svara på hormonet östrogen. När nivåerna av östrogen i kroppen minskar, vävnaderna i dessa organ blir tunnare, svagare, och torr. Dessa förändringar kan öka risken för återkommande cystit om du har gått igenom förändring (menopaus). Cystit är också vanligare under graviditeten på grund av förändringar i urinvägarna.

Om du bara har enstaka anfall av cystit, behöver du inte göra någonting eller ändra din livsstil. Om du har återkommande cystit, kan en eller flera av följande hjälpa:

 • Hygien. Det finns inga belägg för att dålig hygien kan leda till blåskatarr. Faktum är att vissa kvinnor tvätta anus och vagina för mycket, vilket kan göra mer skada än nytta. För mycket tvättning och rengöring kan lätt skada ditt underliv huden. Bakterier trivs bättre på skadad hud. Rengöring eller duscha din vagina kan förändra den normala balansen av skyddande slem, vilket kan låta bakterier att frodas. Ett sunt förnuft är att tvätta anus och närliggande huden försiktigt en gång om dagen med tvål och vatten. Gnugga inte och gör inte douche din vagina.
 • Torka ditt anus från framsidan till baksidan när du passerar en pall (avföring) är allmänt rekommenderas. Logiken är att bakterier från anus kommer att tryckas tillbaka ifrån ditt urinrör, och inte mot den.
 • Drick massor varje dag för att spola ut blåsan ofta. Detta kan möjligen hjälpa till att förebygga blåskatarr. (Det finns inga bevis, men det verkar vettigt.) Det är också allmänt rekommenderas att dricka mycket för att behandla cystit om symtomen börjar. Men, är det råd att dricka mycket efter symptom börjar kontroversiell. Detta kan göra lite för att rensa bakterier från en inflammerad urinblåsa, och dricka massor kan bara orsaka mer (smärtsamma) toalett resor.
 • Underkläder. Bär bomull underkläder och förändras dagligen. Bär inte åtsittande byxor eller tights. Detta undviker varma, fuktiga, kvavt förhållanden runt ditt könsorgan, som vissa typer av bakterier gillar. Återigen, det finns inga bevis för att detta råd hjälper, men det verkar vettigt.

Prompt självbehandling av varje släng av cystit

Att förstå blåsan och underlivet. Varför vissa kvinnor har återkommande blåskatarr?
Att förstå blåsan och underlivet. Varför vissa kvinnor har återkommande blåskatarr?

Antibiotika behövs vanligen för behandling av anfall av återkommande blåskatarr. Om dina symtom är milda då är det oftast lämpligt att invänta resultatet av ditt urinprov för att se vilka antibiotika du ska behandlas med. Men om dina symtom är dålig eller förvärras så ska du börja antibiotika utan dröjsmål.

Vissa kvinnor ordineras en tillförsel av antibiotika för att hålla på standby. Du kan sedan behandla en släng av blåskatarr så fort symptomen börjar utan att behöva vänta för att se en läkare. En tre-dagars kurs av antibiotika är den vanliga behandlingen för varje släng av blåskatarr.

Helst bör du göra en midstream prov av urin (MSU) att skicka till laboratoriet innan en kurs av antibiotika. Du bör se en läkare om symtomen inte går inom några dagar, eller om de förvärras.

Antibiotikum prevention är ett annat alternativ

Detta innebär att man tar en låg dos av ett antibiotikum regelbundet. En dos varje kväll brukar minska antalet anfall av blåskatarr. En sex-månaders kurs av antibiotika ges vanligen.

Du kan fortfarande ha anfall av cystit om du tar antibiotika regelbundet (men de bör vara mycket mindre ofta). Om en match inträffar, är det oftast orsakas av en bakterie som är resistent mot antibiotika du tar regelbundet. Ett urinprov behövs för att kolla på vilken bakterie som orsakar en släng av blåskatarr. Du kan då behöva en tillfällig förändring till ett annat antibiotikum.

Cystit relaterade till att ha sex

Vissa kvinnor tycker att de är benägna att cystit inom en dag eller så efter att ha sex. Detta kan delvis bero på rörelser under sex som kan driva bakterier upp i urinblåsan. Det kan också vara mindre skador på urinröret, vilket uppmuntrar bakterier att frodas. Detta är mer troligt om slidan är torr under sex. Den normala slem i och runt slidan kan också bli upprörd om du använder spermiedödande medel eller preventivmedel membran. Följande kan minska risken för cystit utvecklar efter kön:

 • Efter att ha sex, gå på toaletten för att tömma blåsan.
 • Om slidan är torr, använd en smörjande gelé under sex.
 • Ett alternativ är att ta en enda dos av antibiotika inom två timmar efter att ha sex.
 • Använd inte spermiedödande medel och / eller ett membran som preventivmedel. Se din läkare eller sjuksköterska om råd om andra former av preventivmedel.

Tranbärsjuice

Det finns motstridiga uppgifter om tranbär produkter förebygga blåskatarr. Tranbär är inte ett antibiotikum och inte dödar bakterier. En kemikalie i tranbär produkten är tänkt att förhindra vissa bakterier från att fästa till celler som klär urinblåsan. Teorin är att det hjälper till att förhindra bakterier från att infektera urinblåsan. Därför kan tranbär bidra till att förebygga (snarare än att bota) cystit.

En genomgång publicerades 2008 av tio forskning prövningar som hade studerat effekterna av att ta olika tranbär produkter varje dag (juice, tabletter, etc). Detta Cochrane översyn (citerad i slutet) slutsatsen att kvinnor som tog tranbär produkter hade i genomsnitt färre urin infektioner än kvinnor som inte tog tranbär produkter.

Emellertid var en nyare forskning studien som publicerades 2011. I denna studie var 319 elever som hade haft en urinvägsinfektion följas upp under sex månader, eller tills de fått en andra urin infektion (vilket som kom först). De delades in i två grupper - de som tog ett glas tranbärsjuice varje dag och de som inte gjorde. Resultaten visade att antalet kvinnor som hade en andra urin infektion inom sex månader var inte annorlunda i de två grupperna.

Vad som verkar klart är att tranbärsjuice är ingen patentlösning och kommer inte att förhindra alla anfall av blåskatarr. Men, kan det bidra till att minska antalet cystit anfall, och det kan vara värt ett försök. Om du inte ger det ett försök, några punkter om tranbär produkter inkluderar:

 • Du kan köpa tranbär extrakt (kapslar, drycker, etc) från stormarknader, apotek och hälsokostbutiker. De är inte tillgängliga på NHS.
 • Den optimala dosen är ännu inte klart. Det är tänkt att en daglig dos av en höghållfast kapsel (innehållande minst 200 mg av tranbär extrakt) är bäst, eftersom det sannolikt är mer effektivt än att dricka tranbärsjuice. Detta kan vara anledningen till den senare studien (med saft) inte visar någon nytta.
 • Tranbär kan reagera med vissa mediciner. I synnerhet, inte ta det om du tar ett läkemedel som heter warfarin.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…