Antibiotika tabletter för acne

Akne är vanliga och oftast behandlingsbara. Du kan behöva ta behandlingen under flera månader till tydliga fläckar. Denna broschyr beskriver behandling av akne med antibiotika tabletter.

Relaterade artiklar

Antibiotika fungerar genom att döda bakterier som bidrar till orsaken till akne. De har också en direkt effekt av att reducera inflammation. Antibiotika brukar fungera bra för att rensa inflammerade akne fläckar, och alla omgivande hudinflammation.

Men antibiotika har liten effekt på koppla ur blockerade porer (som du kan se som pormaskar och whiteheads). Så, om du bara har mild akne med bara pormaskar och whiteheads, du är bättre att använda en topikal behandling som unblocks porer. Om du har en massa pormaskar och whiteheads liksom inflammerad akne fläckar, kan du bli ombedd att använda en lokal behandling, såsom bensoylperoxid förutom att ta ett antibiotikum tablett.

Läs alltid bipacksedeln som finns i förpackningen av antibiotika. Saker som försiktighetsåtgärder och möjliga biverkningar varierar mellan olika antibiotika. Följande är några allmänna punkter.

Tetracyklin-baserade antibiotika

Dessa är de vanligaste antibiotika för att behandla akne. De inkluderar: oxytetracyklin, tetracyklin, doxycyklin, lymecyklin och minocyklin.

  • Barn under 12 år bör inte ta tetracyklin-baserade antibiotika.
  • Ta inte tetracyklin-baserade antibiotika om du är gravid, ammar eller planerar att bli gravid. Diskutera preventivmedel med din läkare om det behövs.
  • Mat och mjölk påverkar absorptionen av oxytetracyklin eller tetracyklin. Därför, ta dessa tabletter på fastande mage, mellan måltider, med ett glas vatten, (ej mjölk). Doxycyklin, lymecyklin och minocycline kan tas tillsammans med mat.

Andra antibiotika

Andra antibiotika som ibland används inkluderar erytromycin och trimetoprim. Du kan få råd att ta en av dessa om någon av ovanstående inte har fungerat väl, eller är olämpliga.

Oavsett behandling används, är det normalt att ta upp till fyra veckor för att det skall finnas någon märkbar förbättring i huden. Det finns ofta ett bra svar på behandling med minst sex veckor. Däremot kan det ta upp till fyra månader (ibland längre) för maximal respons på en behandling, och för huden att vara allmänt fri från fläckar.

Den vanligaste orsaken till en behandling misslyckande är att vissa människor tror att behandlingen inte fungerar efter ett par veckor eller så, och ge upp.

Därför framhärda med någon behandling under minst sex veckor innan man beslutar om det fungerar eller inte. Om ingen förbättring efter sex veckor av att ta en behandling regelbundet och korrekt, misströsta inte. Lägga in en annan behandling, eller en ändring till en annan eller mer kraftfull behandling kommer vanligen rekommenderas, och kommer sannolikt att arbeta. Trots behandling kan oftast klara de flesta ställen, det finns ingen behandling som gör din hud perfekt, och den udda plats kan kvarstå.

Antibiotika tabletter för acne. Antibiotika och hur de fungerar i acne.
Antibiotika tabletter för acne. Antibiotika och hur de fungerar i acne.

När fläckarna har rensat, akne vanligen blossar upp igen om du slutar behandlingen. Därför, efter att fläckarna har gått eller är mycket reducerad, är det vanligt att fortsätta med en underhållsbehandling för att förebygga akne från att blossa upp igen. Det är vanligt att behöva underhållsbehandling för 4-5 år för att hålla akne borta. Detta är normalt tills de sena tonåren eller tidiga 20-talet. I ett litet antal fall, kvarstår acne i 30-talet, eller ännu senare. För dessa människor är det möjligt att fortsätta att behandla huden för att hålla den under kontroll.

Underhållsbehandling är vanligt med en topikal behandling - antingen bensoylperoxid eller en aktuell retinoid. Dessa kan både användas på obestämd tid. Den dos som används för att förhindra fläckar från att återvända är ofta lägre än den som används för att behandla akne. Exempelvis kan en applicering på huden varannan dag med en låghållfast beredningen vara tillräcklig för att hålla fläckar från att återvända.

Det är inte vanligt att ta antibiotika tabletter (eller använd utvärtes antibiotika) för underhållsbehandling när fläckarna har rensat. Detta beror på att långvarig användning av antibiotika kan leda till resistens av bakterier mot antibiotika. Därför, om först du behandlas med antibiotika, kan du bli ombedd att byta till bensoylperoxid eller en aktuell retinoid för underhållsbehandling.

Aktuella artiklar