Meningit - känner till riskerna

En annan våt augusti Bank Holiday helgen är över, vilket betyder back-to-school är här igen. För många tusen tonåringar, är det tillbaka till högskola eller universitet - och avkastningen av en sällsynt-men-dödliga hälsorisk som de måste vara medvetna om.

Meningit orsakas av en bakterie-eller virusinfektion. Den bakteriella formen kan vara dödlig och orsakar allvarliga långsiktiga komplikationer, särskilt om den inte behandlas tidigt. Tyvärr kan få hjälp snart nog vara svårt, eftersom symtomen kan utvecklas mycket snabbt.

Meningit - känner till riskerna.
Meningit - känner till riskerna.

Detta betyder att alla bör vara medvetna om riskerna och symtom varning. Barn under fem års ålder är den enda grupp som är mest sannolikt att få hjärnhinneinflammation, men tonåringar behöver också vara i högsta beredskap, eftersom de är den näst vanligaste gruppen. Bor nära varandra i delat studentboende kan utgöra en speciell riskgrupp. Varje höst genomför Meningit Förtroende ut en högskola och universitet informationskampanj för att påminna eleverna om att Fresher s vecka inte bör vara den enda på sina sinnen.

Ganska mycket varje småbarnsförälder jag ser i min operation vet att det är en förutsättning att frukta, och de flesta känner till "klassiska" varningssignalerna på huvudvärk, nackstelhet och inte gillar ljuset.

Däremot kan små barn inte få dessa symtom. I dem, andra tidiga varningssignalerna bör ställa varningsklockorna ringer. Dessa inkluderar:

  • Hög feber, men kalla händer och fötter
  • Leg smärtor, som kan vara svår
  • Ser blå runt läpparna
  • En fläckiga utslag som inte bleknar när du trycker ett glas mot det

Denna fläckiga utslag, som kan spridas med skrämmande hastighet, är absolut en medicinsk nödsituation. Det betyder att en infektion med meningokocker - en av de mest dödliga bakterier som orsakar hjärnhinneinflammation - har spridit sig till blodet, vilket orsakar blodförgiftning eller sepsis

Childhood immunisering har bidragit till att minska antalet fall av bakteriell meningit. Även om det inte finns något vaccin för Meningit B bakterien, är alla barn erbjuds nu vaccination mot Haemophilus influenzae typ b (Hib), Grupp C meningokocker och pneumokocker. Eftersom Meningit C vaccinet rutinmässigt infördes i barndomen immuniseringsschemat, har det skett en 99% nedgång i bekräftade fall bland personer under 20s.

Allt detta är goda nyheter för barn och deras föräldrar, men det finns inget utrymme för självbelåtenhet. De flesta tonåringar som lämnar för college idag inte vaccineras mot hjärnhinneinflammation C eftersom vaccinet var endast införas för alla barn under 1999. De bör få en vaccination från deras GP innan de börjar college eller universitet. När det gäller resten av oss, får hjärnhinneinflammation vara mindre vanligt men det händer fortfarande. Veta tecken - och agerar på dem omgående - fortfarande kan rädda liv.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…