KOL - den glömda epidemin

De flesta av oss har aldrig hört talas om KOL, men många av oss har hört talas om kronisk bronkit, emfysem eller rökarens lungor. Alla dessa villkor är faktiskt former av KOL, eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom (lunga) sjukdom - ett tillstånd som tros påverka upp till tre miljoner människor i Storbritannien och en av de vanligaste orsakerna till sjukhusinläggning.

Om du aldrig har rökt, du är mycket osannolikt att påverkas. Men även om du röker och har KOL, kan stoppa nu bromsa utvecklingen av ditt tillstånd dramatiskt.

KOL - Vilka är symptomen?

En FLEGMATISK hosta är vanligtvis det första symtomet - redan innan du utveckla nästa symptomet, andfåddhet, en "rökare hosta" kan betyda att du tidigt har KOL. Du tenderar att bli andfådd bara när du anstränger dig för att börja med (går fort, eller upp backar eller trappor). Allteftersom tiden går, är mindre och mindre aktivitet krävs för att sätta på andnöd. Att producera slem är ett vanligt symptom på KOL. Senare i skick, kan du få skov av din KOL med mer slem (oftast grön eller gul) och mer väsande och andnöd.

Hur ska jag få diagnosen?

En maskin som kallas en spirometer mäter hur mycket luft du har i dina lungor och hur snabbt du kan få ut det. Denna maskin finns nu i de flesta läkares operationer. Om inte, kan din läkare remittera dig till ett lokalt sjukhus avdelning för spirometri test.

Hur stoppar jag det värre?

Oavsett hur gammal du är när du är diagnosen, sluta röka är den enskilt mest effektiva sättet att förebygga din KOL från att bli värre. Det är verkligen aldrig för sent att få nytta. Lyckligtvis erkänner NHS hur svårt Avslutning kan vara, och erbjuder ett brett utbud av behandling och stöd. Långt borta är de dagar där läkare och sjuksköterskor gav dig en föreläsning om det är ditt eget fel och lämnade dig att gå vidare med det. Tala med apoteket eller sjuksköterska, eller ring NHS Rökning Helpline på 0800 169 0169.

Vilka är de behandlingar?

När det gäller medicin, inhalatorer är grunden för behandling av KOL. I ett mycket tidigt skede, kan du få en inhalator att ta precis när du behöver det. Senare kan ta regelbundna medicin kombinerar en inhalationssteroid och en långverkande läkemedel för att hålla dina luftvägar öppna både förbättra dina symtom och minska chanserna för en otäck uppblossande. En kombination medicin som heter Symbicort ® förhindrade en sjukhusinläggning för varje två patienter med mer avancerad KOL som tog den regelbundet för ett år i senare studier.

Att hantera symtom på KOL

Den ganska stötande titeln "lungrehabilitering" ges till en av de mest effektiva icke-läkemedelsbehandlingar vi har. Den innehåller ett program för utbildning om din sjukdom, råd om hur man kan begränsa den inverkan det har på ditt liv och praktisk hjälp för att öka din motion tolerans genom att öka din kondition och undervisningsmetoder andningsteknik. Det har visat sig minska trötthet och motverka nedstämdhet. Fråga din läkare om en remiss.

KOL - Nya framsteg

KOL - den glömda epidemin. KOL - Vilka är symptomen?
KOL - den glömda epidemin. KOL - Vilka är symptomen?

Tills helt nyligen trodde läkarna inget annat än att sluta röka kan bromsa utvecklingen av KOL nog att förlänga ditt liv. Nyligen genomförda studier, dock, visar uppmuntrande tecken på att behandla tidigt med en inhalerad medicin kallas tiotropium (Spiriva ®) faktiskt kan bromsa nedgången i lung hälsa.

Met Office spelar sin del också. Vissa väder gör ofta KOL värre, och varje vecka Met Office skickar ut en "KOL prognos" till GPs som begär det. De kan sedan kontakta sina patienter och be dem att vidta vissa åtgärder för att undvika en uppblossande av sin KOL - och minska deras risk för sjukhusinläggning.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Humant papillomvirus (HPV) är en vanlig orsak till infektion, men oftast orsakar…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…