Förkylningar, hosta och barn - några fakta och fiktioner!

Förkylningar, hosta och barn - några fakta och fiktioner!
Förkylningar, hosta och barn - några fakta och fiktioner!

Barnen är tillbaka i skolan och dagis - och med starten av höstterminen kommer den vanliga uppsjö av hosta, förkylningar och feber. Naturligtvis är det viktigt att hålla utkik efter varningssignaler, inklusive uttorkning och allvarlig sjukdom, inklusive meningit. Men de flesta barn kommer att studsa tillbaka inom några dagar, och det finns mycket du kan göra för att påskynda deras tillfrisknande.

Det är svårt att göra kliniska prövningar på fördelarna med anbud kärleksfull omsorg och massor av kramar, men jag tvivlar på att du skulle hitta en läkare som inte rekommendera dem högt.

Men det finns fortfarande massor av myter om hur man bäst kan hjälpa ditt barn, inklusive:

  • "Antibiotika påskynda återhämtningen." I själva verket är de flesta hosta, förkylningar och feber orsakas av virusinfektioner, och antibiotika inte har någon effekt på dessa alls. De kan också orsaka biverkningar inklusive, ibland allvarliga allergiska reaktioner, så kan göra mer skada än nytta. Jag brukade förklara för patienterna, tunga fast i min kind, att ge barn med en kall antibiotika skulle göra ungefär lika mycket bra som att ge dem pulveriserade elefant spillning, tills en förälder faktiskt trodde att jag sa att de skulle gå ut och köpa dem i stället! Om din läkare säger att ditt barn inte behöver antibiotika, är det en mycket bra anledning.
  • "Hosta och förkylningar orsakas av att gå ute i kylan eller att bli blöt." I själva verket, barnen är förmodligen mer sannolikt att fånga dessa virusinfektioner genom att sitta inomhus blir nös på med barnet bredvid dem! Hos barn med astma, kan väsande ibland utlösas av plötsliga förändringar i temperatur, men annars vara ute i friska luften, eller gå ut med blött hår, inte kommer att göra någon skada alls.
  • "Om mitt barn har en hosta, de behöver hosta blandning." I själva verket, även sugtabletter kan lindra halsont, det finns inga bevis mest hosta och förkylning arbeta hos yngre barn. I själva verket, eftersom de kan orsaka biverkningar, inklusive effekter på sömn, over-the-counter hosta och förkylning bör inte längre ges till alla barn under sex år.
  • "Paracetamol är bäst för att minska feber." I själva verket, paracetamol och ibuprofen är lika effektiva för att minska feber och båda börjar att arbeta inom ca 15 minuter. Ibuprofen fungerar för längre (upp till åtta timmar) än paracetamol (fyra till sex timmar), kan så vara ett bättre val, särskilt på natten för att ge all-natten lättnad feber. Båda kan ges till barn för smärta och feber från tre månaders ålder. För att hitta om rekommenderade dosnivåer, alltid kontrollera och hänvisar till informationen när du köper dessa läkemedel. Apotekspersonal kan också erbjuda expertråd.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…