Demens drabbar en älskad - spotting tidiga tecken

Eftersom vi lever längre med varje decennium, sjukdomar i ålderdomen blir mer av ett bekymmer. Dock är demens inte oundvikligt - 19 av 20 över 65 år och 4 i 5 över 80 inte drabbas av demens.

Vem får demens?

Den enda faktor som definitivt kommer att öka din älskades risk för demens stigande ålder. Vi vet inte vad som orsakar Alzheimers sjukdom, den vanligaste formen av demens. Vi vet att det inte körs i familjer och inte påverkar någon grupp mer än en annan. Den näst vanligaste typen av demens är "vaskulär demens", och risken för detta ökar med högt blodtryck, höga kolesterolvärden, rökning och överskott alkohol.

Vilka är de tidiga symptomen?

Minnet tenderar att avta med åldern, men det skiljer sig från minnesförlust av demens. Tecken att vara uppmärksam på är:

  • Minnesförlust - i synnerhet mer de senaste händelserna, medan minnen från många år sedan är opåverkade
  • Att förlora förmågan att lära sig nya färdigheter (t.ex. hur man arbetar på hushållens nya gadget)
  • Att gå vilse lätt och blir desorienterad
  • Irritabilitet eller beter sig ur karaktär

Var kan jag få hjälp?

Det finns tiotusentals anhörigvårdare över hela Storbritannien - okända hjältar som ger tid och ansträngning osjälviskt för att hjälpa sin älskade. Den enorma värdet av vårdare alltmer erkänns, och som vårdar du har rätt till en vårdare bedömning att titta på dina behov. Din GP eller lokala socialtjänster avdelning kan berätta för dig var du kan få hjälp. Tjänster sträcker sig från mer hjälp med särskilda uppgifter för att finna ett dagcenter för din älskade, för att ge dig ett par timmar i veckan till dig själv eller bara för att ta itu med viktiga uppgifter utan avbrott. Du kan också be om respit placeringar, för att ge dig en paus för ett par dagar.

Demens drabbar en älskad - spotting tidiga tecken. Vilka är de tidiga symptomen?
Demens drabbar en älskad - spotting tidiga tecken. Vilka är de tidiga symptomen?

Du kan också kontakta Vårdare Storbritannien (20 Great Dover Street, London SE1 4LX, hjälplinje 0808 808 7777) som ger stöd och praktiska råd för den som vårdar en skör, handikappad eller sjuk vän eller släkting hemma.

Min älskade man har tidig demens - Hur kan jag hjälpa till?

Du hjälper bara genom att vara där. Personer med demens är ofta rädda för det okända, och ha dig omkring kommer att erbjuda enorma komfort och trygghet.

Ge dem en rutin och en reality check.
A 'sida en dag "stort tryck kalender bredvid klockan på en framträdande plats i hemmet kommer att påminna din älskade regelbundet av tid och säsong. Personer med demens ofta blir oroliga om deras rutin ändras, så försök att ha regelbundna måltider, sovtider och andra rutiner

Det är bra att prata.
Vi vet alla att kommunicera är bra, men i demens prata med din älskade, dela enkla pussel och bara stimulera deras hjärnor är en erkänd behandling. Prata om det förflutna kan vara lättare för dem

Komma ut och om.
Personer med demens blir ofta orörlig, påskynda deras fysiska nedgång. Regelbundna promenader - helst på en bekant rutt, med vissa stimulerande naturscenerier längs vägen - kommer att utöva sin kropp samt deras sinne. Var medveten om att du måste hålla ett vakande öga på dem - människor med demens ofta vandrar iväg och gå vilse, där de hittar mycket påfrestande

Vilka behandlingar finns?

Även om det inte finns något botemedel mot demens, det finns flera behandlingar som kan bromsa sjukdomen hos vissa personer med Alzheimers. Lyckligtvis kan dessa läkemedel nu förskrivas i ett tidigt skede - fram till 2011, kunde de endast ges till personer med måttlig eller svår demens. De fungerar inte för alla, så att din älskade skulle ges ett försök av behandling och följas upp för att se om de skulle hjälpa innan du ger dem långsiktigt.
För vaskulär demens - den näst vanligaste typen - dessa demenssjukdomar hjälper inte. Däremot kan hålla blodtryck och kolesterolvärden välkontrollerade bromsa försämring av symtomen.

Tack till "My Weekly" tidningen där delar av den här artikeln publicerades ursprungligen.


Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…