Demens - den dolda kostnader

Den senaste World Alzheimer Report har släppts idag av Alzheimer Disease International (ADI). Det är en stor fråga för oss alla - medellivslängden har ökat i Storbritannien i årtionden, och medan ungefär en av 20 personer i åldern 65 år kommer att få demens någon gång i sitt liv, är samma siffra för 80-åringar en av fem. Det innebär att den nuvarande avgiften av 800.000 sjuka i Storbritannien är sannolikt att stiga till över en miljon 2021.

Den vägtull på sjuka och vårdare är enorm, och det är innan vi kommer till den finansiella kostnaden - sannolikt i regionen £ 23 miljarder i Storbritannien i år och stiger hela tiden. Alzheimers är den vanligaste, men inte den enda, form av demens. Ungefär en av fem personer med demens har vaskulär demens - orsaken kan vara olika, men resultatet är detsamma.

Världen Alzheimer Report avslöjar några obehagliga sanningar för oss alla. Två av fem personer med demens säger att de har undvikit eller särbehandlas på grund av sin diagnos. Vänner, det verkar, är de värsta syndarna - 60% av personer med demens som hade inför denna typ av utmaning hittades vänner var den grupp som är mest benägna att undvika dem efter sin diagnos. Familjemedlemmar kom en nära andra. Knappast förvånande då, att mer än en av fyra personer med demens har vidtagit åtgärder för att dölja sina problem på grund av det stigma de ser diagnosen bär.

Även demens blir vanligare med åldern, det drabbar 17.000 unga människor i Storbritannien idag också. I rapporten ingår också under 65-åringar, som kände en speciell känsla av skam och utanförskap på arbetsplatsen eller på sina barns skolor.

Men demens drabbar långt mer än den person som har diagnosen - det har långtgående konsekvenser för hela familjen, men framför allt på den "primära vårdare", som är vanligast en make. Änkor och änklingar har ett "legitimt" status i samhället. Tänk dig istället att försöka klara av det är, för alla avseenden, förlusten av din partner, men att ställas inför den ständiga påminnelse om vad du en gång hade i form av din partners fysiska närvaro stirrande, unrecognising, på dig varje dag.

Lägg till att de fysiskt och känslomässigt ansträngande utmaningar att ta hand om denna person. De frågar samma frågor om och om igen, vandrar iväg och gå vilse när du tar ögonen från dem, och kanske måste du ge för att de mest grundläggande fysiska behoven, som att mata och toalettbesök. Känsla av att du har skys av familj och vänner, som en i fyra vårdare av patienter med Alzheimers sjukdom gör, kan känna den sista droppen.

Rekommendationerna i rapporten kan vara lättare att lista än att omsätta i praktiken. Regeringen uppmanas att ta ledningen, genomförandet av nationella demens planer. Utbildning, information och medvetenhet är högt på sin prioriteringslista för att minska stigmatiseringen av demens. Personer med demens bör uppmuntras att tala för sig själva och samhället ska behandla dem och deras vårdare som jämlikar och inkludera dem i vardagen. Gäller detta för dig? Oh, ja. De 670.000 anhörigvårdare för dementa i Storbritannien rädda oss över £ 8000000000 om året. Om vi ​​inte ser efter dem och de som de bryr sig om, kommer vi betalar alla kostnader på mer än ett sätt.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…