Att bli gravid - vilken ålder är bäst?

Varje så ofta media får tag på en rubrik som ger en annan pinne som att slå oss. Tre år sedan var tanken att kvinnor ska sluta vänta på den perfekta mannen och gå vidare med att bli gravid innan det var för sent (ref 1). Senaste månaden, var samma tidning informera tryggt oss, utan en antydan till en rouge, att äldre mammor hade faktiskt friskare barn (ref 2). Så vad är sanningen bakom rubrikerna?

Graviditet är ganska mycket alltid spännande och skrämmande, ofta i lika hög grad. Men att ha ett barn när du är yngre eller äldre än genomsnittet kan medföra särskilda utmaningar.

När du är ung, du har nivåer av energi du bara kan drömma om när du når 40. Men du kanske inte har det sociala stöd du behöver för att klara av de stora förändringarna är en mamma kommer att göra i ditt liv. Och det råder ingen tvekan om att det är en omvälvning - min 17-årige son favorit sångare, Jonathan Coulton, sammanfattar det i ord av en av hans låtar: "Du har förstört allt - i det trevligaste sättet". Unga mammor är mer benägna att gå in i arbete i förtid och för att ha en låg födelsevikt barn, som kan vara förknippade med medicinska problem. Det är ännu inte klart om det rör sig om andra faktorer, såsom tonåriga mammor är mer benägna att röka, eller om tonårsmödrar bara inte alltid vara fysiskt mogna nog att ge sina barn all den näring de behöver. De är också mer benägna att utveckla havandeskapsförgiftning - ett tillstånd som kopplas till högt blodtryck, vilket kan orsaka allvarliga hälsoproblem komplikationer för mor och barn. Och utan det stöd de behöver, de är mindre benägna att amma, med alla de fördelar det medför deras barn.

Många kvinnor som blir gravida i sina sena 30-talet eller början av 40-talet har helt normala graviditeter och friska barn. Många fler mogna mammor är mer än redo för den totala omvälvningen (i bästa sort) som födelsen av ett nytt barn ger. Kvinnor i sena 30-talet sannolikt har mer livserfarenhet och ett större stöd nätverk av vänner som har gått igenom graviditet och uppfostra barnen själva. Statistiken säger oss att de är mer benägna att ha planerat sin graviditet, ge sig själva en chans att sluta dricka alkohol och börja ta folsyra innan de blir gravida. Men dessa kvinnor är mer benägna att ha problem med graviditeten, förutom att hitta det svårare att bli gravid på första plats och har en högre frekvens av missfall. De är mer benägna att ha hälsoproblem som högt blodtryck eller diabetes, antingen från tiden före de blir gravida eller utvecklas under graviditeten. Liksom unga mammor, de är också högre risk för havandeskapsförgiftning. De är också mer benägna att ha problem i arbetet, att behöva ett kejsarsnitt eller att ha en dödfödsel. Och det går inte att komma runt det faktum att risken att få ett barn med en genetisk sjukdom som Downs syndrom ökar stadigt med åldern.

Att bli gravid - vilken ålder är bäst?
Att bli gravid - vilken ålder är bäst?

Oavsett vilken ände av ålder spektrum du är på, kan du förbättra enormt dina chanser till en hälsosam graviditet och ett friskt barn genom att titta efter din egen hälsa. Intag av folsyra (och eventuellt vitamin D) tillskott, sluta röka, undvika alkohol, hålla en hälsosam vikt, regelbunden motion och en sund och balanserad kost, och få regelbundna hälsokontroller kommer alla att hjälpa.

Om du inte är gravid vid 35, ska du slå dig själv? Nej ta sig till den magiska dagen då du kommer hem med en frisk, fluffig bunt i dina armar kan vara tuffare än om du var 25, men bevisen säger att du kommer att bli en underbar mamma.

Referenser:

  1. Consensus åsikter härrör från 56th Study Group: Reproductive åldrande. I: Bewley S, Ledger W, Nikolaou, redaktörer Reproductive åldrande.. London: Royal College of obstetriker och gynekologer Press, 2009. p.353-6.
  2. Sutcliffe AG, Barnes J, Belsky J, et al. hälsa och utveckling av barn till äldre mödrar i Storbritannien: observationsstudie med longitudinella kohort uppgifter. BMJ. Publicerad på nätet 21 aug 2012

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…