Antibiotika - vad är det för fel med " just in case "?

Vintern är ordentligt på väg - nätterna blir mörkare, dagarna blir kallare, träden är kala blad. Men det tydligaste tecknet på varje GP av vintersäsongen är den plötsliga ökningen av patienter som deltar med hosta och förkylning.

När jag var en flicka (visserligen en mycket lång tid sedan) läkare skulle regelbundet ge ut antibiotika "för säkerhets skull". Vi visste att de flesta hosta, förkylningar, öronvärk och smärta sinus var orsakas av virusinfektioner, men vi skulle ge antibiotika på antagandet att de inte skulle göra någon skada och då och då de kan hjälpa till. Nu vet vi mycket olika.

Varför så många patienter vill fortfarande antibiotika? Många av mina äldre patienter är övertygade om att antibiotika "cured" deras förkylningar i år gått. De fick en otäck förkylning, kom de till läkaren, de fick ett recept och inom några dagar deras symtom hade bosatt. Case bevisas? Nej Problemet är, var antibiotika tar åt sig äran för de underverk av immunförsvaret. Den stora majoriteten av hosta och förkylning är självbegränsande - inom några dagar för att få de flesta infektioner, ökar kroppens immunförsvar på utmaningen och bekämpar det. Men patienternas uppfattning är att de blir bättre inom ett par dagar att ta antibiotika. Det är svårt att få dem att förstå att de skulle ha fått bättre ändå.

Vi har nu en uppsjö av "dubbel-blinda, placebo-kontrollerade studier" för att bevisa det. I denna typ av studie, är patienter indelas i två grupper. Hälften får den äkta varan - antibiotika - och hälften får placebo, eller inaktiva "socker tablett" som ser likadan ut. Det viktiga är att varken patienten eller läkaren vet vilken de får. Det innebär att Mind Over Matter - tro att du får bättre på grund av antibiotika - är utesluten. Dessa studier visar att för de flesta hosta, förkylningar, halsont, bihåleinflammation och öronvärk, gör antibiotika inte göra den minsta skillnad för återhämtningstid eller risken för att få mer allvarliga komplikationer.

Vad mer, antibiotika är inte så harmlösa som de en gång var tänkt. Många patienter är allergiska mot penicillin och några andra antibiotika också. Du kan bli allergisk mot antibiotika efter att ha haft det utan problem flera gånger. Första gången du visar tecken på en allergi, kan du få en enkel kliande utslag. Nästa gång efter det, är din kropp trimmade för att kämpa mot antibiotika "inkräktare" och resultatet kan vara dödlig. De kan orsaka diarré och andra biverkningar. Titta på den större bilden, antibiotikaresistens blir ett större och större problem - vi läser om "superbugs" vi inte har några effektiva behandlingar för, men det finns massor av andra bakterier som är resistenta mot vissa men inte alla. Det gör det svårare att veta vilka antibiotika att ge om du behöver dem.

Antibiotika - vad är det för fel med "just in case"?
Antibiotika - vad är det för fel med "just in case"?

Health Protection Agency påminner oss om att en viktig drivkraft för antibiotikaresistens använder antibiotika när de inte behövs, trots att din kurs korrekt om du ordineras dem är också viktigt. Denna vecka finns det ett EU-omfattande initiativ för att minska olämplig förskrivning av antibiotika. Din läkare kan därför ge dig en broschyr för att förklara varför han eller hon inte har gett dig ett recept, och vilka symtom att hålla utkik efter. Om du får något av dessa "varningssignalerna", bör du definitivt gå tillbaka. Men under tiden, ge inte din läkare en hård tid om du inte får ett recept - de försöker inte att spara pengar, bara träna bra medicin!

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…