Akut sinuit

Akut sinuit (bihåleinflammation) vanligtvis går iväg på egen hand utan behandling. Det finns olika behandlingar som kan hjälpa till att lindra symtomen. Antibiotika är bara ibland behövs. Komplikationer är ovanliga men inkluderar kronisk (persistent) bihåleinflammation och infektionen sprider sig till närliggande byggnader.

Bihålorna är små, luftfyllda utrymmen inuti kindben och panna. De gör lite slem som rinner in i näsan genom små kanaler.

Relaterade artiklar

Akut sinuit. Avsvällande nässprayer eller droppar.
Akut sinuit. Avsvällande nässprayer eller droppar.

Bihåleinflammation innebär inflammation i en sinus. De flesta anfall av bihåleinflammation orsakas av en infektion. Kindbenet (maxillary) bihålor är den vanligaste drabbade.

Akut sinuit innebär att infektionen utvecklas snabbt (under några dagar) och varar en kort tid. Många fall av akut bihåleinflammation sist en vecka eller så, men det är inte ovanligt att det till sist 2-3 veckor (dvs, längre än de flesta förkylningar). Ibland varar längre. Bihåleinflammation sägs vara akut om det varar 4-30 dagar och subakuta om den varar 4-12 veckor. En mild släng av akut bihåleinflammation är vanligt och många människor kommer att ha en viss grad av bihåleinflammation med en förkylning. Dock är svår akut bihåleinflammation ovanligt. De flesta människor alltid bara har en eller två anfall av akut bihåleinflammation i deras liv. Men vissa människor återkommande anfall av akut bihåleinflammation.

Kronisk bihåleinflammation innebär att en bihåleinflammation blir ihållande och varar längre än 12 veckor. Kronisk bihåleinflammation är ovanligt. Se separat broschyr som heter "Bihåleinflammation - Kronisk" för ytterligare detaljer.

Efter en förkylning eller influensa

I de flesta människor, utvecklar akut bihåleinflammation efter en förkylning eller influensaliknande sjukdom. Förkylningar och influensa orsakas av virus som kan sprida sig till bihålorna. Infektionen är oftast virus innan rensning, vilket orsakar en viral bihåleinflammation. I ett litet antal fall, bakterier lägga till en infektion som började med ett virus. Detta kan orsaka en bakteriell bihåleinflammation som kan göra infektionen värre och håller längre.

Spridas från en dental infektion

I vissa fall sprider infektion till en sinus maxillaris från en infekterad tand.

Andra riskfaktorer för sinus-infektion

Hur får man akut bihåleinflammation? Efter en förkylning eller influensa.
Hur får man akut bihåleinflammation? Efter en förkylning eller influensa.

I vissa människor, en eller flera faktorer föreligger som kan orsaka bihålor att vara mer känsliga för infektioner. Dessa inkluderar:

 • Allergisk rinit (nasal allergi). Allergin kan orsaka svullnad i vävnaderna på insidan slemhinnan i näsan och blockera kanalerna sinus dränering. Detta gör bihålorna mer mottagliga för infektioner. Se separata broschyrer som diskuterar allergisk rinit, som kallas "Hay Fever" och "Rinit (beständig)", för mer information.
 • Andra orsaker till en blockering till kanalerna sinus dränering, t.ex. näspolyper, knuffade föremål i näsan (särskilt hos barn, såsom ärter eller plastpärlor), ansikts-skada eller operation och vissa medfödda missbildningar hos barn.
 • Astma.
 • Cystisk fibros.
 • Ett dåligt immunförsvar - till exempel människor med hiv, folk på kemoterapi, etc.
 • Inflammatoriska störningar såsom Wegeners granulomatos eller sarkoidos.
 • Graviditet, vilket gör dig mer benägna att rinit (nasal inflammation).
 • Sällsynta tumörer i näsan.
 • Tidigare skador på näsan eller kinderna.
 • Medicinska förfaranden som ventilation eller införandet av en slang genom näsan till magsäcken (ventrikelsond).
 • Rökning.

Symtom som är vanliga är:

 • Smärta och ömhet över den infekterade sinus. Smärtan är ofta dunkande och värre när du böjer huvudet framåt. Chewing kan vara smärtsamt.
 • Näsbesvär. Du kan ha antingen:
  • En täppt näsa. Båda sidorna av näsan känner oftast blockeras. Din luktsinne kan också gå en stund.
  • En rinnande näsa. Om ansvarsfrihet är grönaktigt / gul, är det mer troligt att du har en bakteriell infektion i bihålorna. Den grön / gul färg beror på infekterade slemmet och pus. En rinnande näsa kan torka upp om sinus dränering kanaler blir blockerade med tjockt slem. Om detta händer, kan smärta och ömhet över den infekterade bihålor bli värre.
 • En hög temperatur. En feber kan utvecklas och du kan känna dig allmänt dålig.

Andra symtom som kan förekomma är: huvudvärk, dålig andedräkt, tandvärk, hosta, en känsla av tryck eller täthet i öronen, och trötthet. Hos barn kan symtomen inkludera irritabilitet, öra obehag, snarkning, mun andning, utfodring svårigheter och nasal tal.

Din läkare kan oftast diagnostisera akut bihåleinflammation från att lyssna på dina typiska symtom. De kan också kolla om du har en temperatur eller om du har ömhet över bihålorna. De kan undersöka din näsa, så ofta slemhinnan i näsan är svullen i akut bihåleinflammation. Undersökningar vanligtvis inte behövs för att diagnostisera akut bihåleinflammation. Ibland är blodprover, röntgen eller skannar rekommenderas om diagnosen är oklar.

Är antibiotika behövs?

Vanligtvis inte. De flesta fall av akut bihåleinflammation beror på en virusinfektion. Liksom med förkylningar, rensar immunsystemet oftast virus och symtom vanligtvis gå inom ett par veckor. Antibiotika dödar inte virus. Dessutom, även om infektionen orsakas av bakterier, kommer immunsystemet rensa oftast bort det. Så, för de flesta människor med akut bihåleinflammation, är antibiotika inte behövs. Antibiotika kan också orsaka biverkningar. Biverkningar kan innefatta diarré, illamående, kräkningar, hudutslag och trastar.

Men antibiotika är ibland användbara. Din läkare är inte sannolikt att förskriva antibiotika för en mild släng av akut bihåleinflammation. Men en kurs av antibiotika kan förskrivas i vissa fall, till exempel:

 • Om dina symtom är allvarliga eller om du är väldigt sjuk.
 • Om du har någon annan sjukdom som cystisk fibros, hjärtproblem eller ett försvagat immunförsvar.
 • Om dina symtom inte lösa inom 7 dagar, eller förvärras.

Behandling för att lindra symtomen

Spridas från en tand infektion. Andra riskfaktorer för sinus infektion.
Spridas från en tand infektion. Andra riskfaktorer för sinus infektion.

Vissa behandlingar kan hjälpa till att lindra symtomen medan du väntar på ditt immunförsvar för att rensa infektion. Dessa innefattar följande:

 • Smärtstillande medel som paracetamol eller ibuprofen brukar lindra smärta. De kommer också att bidra till att få ner feber som du kan ha. Ibland starkare smärtstillande medel såsom kodein behövs för en kort tid.
 • Avsvällande nässprayer eller droppar används ibland. Du kan köpa dessa från apotek. De kan kort lindra nästäppa. De är dock inte tänkt att förkorta varaktigheten av akut bihåleinflammation. Du bör inte använda en avsvällande spray eller droppar i mer än 5-7 dagar i taget. Om de används längre än detta, kan de orsaka en sämre återhämtning nästäppa.
 • Att hålla hydratiserad kan vara till hjälp, så har massor av drycker.
 • Varma ansikte förpackningar som hålls över bihålorna kan hjälpa till att lindra smärtan.
 • Saline näsdroppar kan hjälpa till att avlasta och stopp i näsan.

Ånga inandning är en traditionell lösning, men är nu inte brukar rekommenderas. Detta beror på att det finns lite bevis för att det hjälper. Dessutom har det förekommit några rapporter om människor bränner sig att försöka andas in ånga från en vattenkokare. Men vissa människor säger att deras näsa känns tydligare för en kort stund efter en varm dusch.

Obs: se en läkare om symtomen förvärras eller inte lätt inom en vecka (., Men, som sagt, är det vanligt att ta 2-3 veckor innan symtomen gå helt) Den typ av symptom ska du kontakta läkare om inkluderar svår smärta och / eller svullnad på framsidan av huvudet, svullnad runt ögat, svullnad av ansikte eller blodiga urladdning kommer från näsan. Du bör även se en läkare om du har återkommande anfall av bihåleinflammation, eftersom detta kan tyda på ett underliggande problem.

Kronisk bihåleinflammation kan ibland utvecklas från ett akut bihåleinflammation. Detta är den vanligaste komplikationen. Kronisk bihåleinflammation orsakar liknande symptom på akut bihåleinflammation men varar längre.

Andra komplikationer är sällsynta. Men de kan vara allvarliga. Exempelvis kan infektion spridas från en sinus till runt ett öga, till ben, i blodet, eller in i hjärnan. Dessa allvarliga komplikationer beräknas förekomma hos omkring 1 i 10.000 fall av akut bihåleinflammation. De är vanligare med infektion i frontal sinus. Barn är mer benägna att komplikationer än vuxna. Svullnad eller rodnad av ett ögonlock eller kinden i ett barn med bihåleinflammation bör rapporteras till en läkare snarast.

Aktuella artiklar