Menadiol

K-vitamin är viktigt för blodets koagulering - en brist på det kan leda till oönskad blödning.

Menadiol är en vitamin K tillskott för människor som inte kan absorbera tillräckligt med vitamin K från maten.

Det tas en gång dagligen.

Typ av medicin Vitamin K
Används för Förebyggande av K-vitaminbrist
Även kallad Menadiol fosfat, menadiol natriumfosfat, menadiol natrium difosfat, menadiol difosfat
Tillgänglig som Tabletter

K-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är väsentligt för blodproppar. Brist på vitamin K kan leda till oönskad blödning.

De flesta människor kan få tillräckligt med vitamin K från maten de äter. Det förekommer naturligt i många livsmedel, särskilt gröna bladgrönsaker som kål och spenat, och även i avokado, kött, mjölk och vissa spannmål. Om du inte kan absorbera tillräckligt med vitamin K från din kost eftersom du har svårt att absorbera fettämnen, då menadiol är lämplig för dig som ett komplement. Det är en syntetisk, vattenlöslig form av vitamin K.

För att vara säker på att detta är rätt behandling för dig, innan du börjar ta menadiol det är viktigt att din läkare eller farmaceut vet:

 • Om du är gravid eller försöker bli gravid. Detta eftersom du kan behöva sluta ta menadiol mot slutet av graviditeten.
 • Om du har fått veta att du har E-vitaminbrist, eller glukos-6-fosfat (G6PD) brist (detta är en ärftlig sjukdom som orsakar problem efter att ha ätit livsmedel såsom bondbönor).
 • Om du tar eller använder andra läkemedel. Detta inkluderar alla mediciner du tar som finns att köpa receptfritt, såsom naturläkemedel och komplementär medicin.
 • Om du någonsin har haft en allergisk reaktion mot ett läkemedel.
 • Innan du börjar denna behandling, läs tillverkarens tryckta informationsblad inifrån ditt pack. Broschyren kommer att ge dig mer information om menadiol tabletter.
 • Ta menadiol exakt enligt läkarens anvisningar. Din dos kommer att justeras för att passa dig, men det är vanligt för vuxna att ta mellan 10-40 mg (1-4 tabletter) dagligen, och för barn att ta halva detta belopp. Din läkare talar om för dig vad som är rätt dos för dig. Din dos kommer också att vara på etiketten på förpackningen för att påminna dig.
 • Du kan ta tabletterna vid vilken tid på dagen du hittar lättast att komma ihåg, men försök att ta dina doser vid samma tid på dagen varje dag. Detta kommer att hjälpa dig att undvika att missa några doser. Du kan ta tabletterna före eller efter måltid.
 • Om du glömmer att ta en dos, ta den så snart du kommer ihåg. Om du inte kommer ihåg förrän nästa dag, hoppa över den missade dosen. Ta inte två doser tillsammans för att kompensera för en glömd dos.
 • Försök hålla regelbundna möten med din läkare. Detta är varför läkaren kan kolla på dina framsteg.
 • Fortsätt att ta tabletterna tills du uppmanas annat.
 • Om du har en operation eller tandläkarbehandling, säger den person som utför den behandling som du tar menadiol.
 • Om du köper något läkemedel, kontrollera med en apotekare att de är säkra att ta med menadiol.

Menadiol är osannolikt att orsaka oönskade effekter.

I sällsynta fall har personer som tar menadiol utvecklat ett problem med sina röda blodkroppar, vilket har lett till anemi och gulsot. Trots detta händer sällan, om du utvecklar något gulfärgning av huden eller ögonvitorna, eller om du tror att du kan vara blodbrist, måste du tala med din läkare.

Om du upplever några andra symtom som du tror kan bero på detta läkemedel, kontakta läkare eller apotekspersonal.

 • Förvara alla läkemedel utom syn-och räckhåll för barn.
 • Förvaras i ett svalt, torrt, skyddade från direkt värme och ljus.

Ta aldrig mer än den ordinerade dosen. Om du misstänker att du eller någon annan kan ha tagit en överdos av detta läkemedel, gå till akutmottagningen på närmaste sjukhus. Ta behållaren med dig, även om den är tom.

Detta läkemedel är för dig. Aldrig ge det till andra människor även om deras tillstånd verkar vara samma som din.

Förvara inte out-of-date eller oönskade mediciner. Ta med dem till ditt lokala apotek som kommer att förfoga över dem för dig.

Om du har några frågor om detta läkemedel fråga din apotekare.

Aktuella artiklar