Pompholyx

Pompholyx är en typ av eksem där det finns kliande blåsor på händer och fötter, följt av inflammerad och torr hud. Det kan vara ett tillfälligt tillstånd, eller i vissa fall, är mer ihållande. Det finns olika behandlingar som kan hjälpa.

Pompholyx. Vad orsakar pompholyx?
Pompholyx. Vad orsakar pompholyx?

Pompholyx är en typ av eksem som drabbar händer och fötter, vilket orsakar små blåsor och irritation. (Eksem är en sjukdom som orsakar inflammation i huden -. Se separat broschyr som heter "Atopisk eksem" för mer information) pompholyx är också känd som dyshidrotic eksem eller vesikulärt eksem på händer och fötter. Andra namn är cheiropompholyx om det påverkar händer, eller pedopompholyx om det påverkar fötterna.

Den exakta orsaken är inte känd (som med eksem). Men det verkar finnas vissa faktorer som kan vara inblandade i att orsaka eller utlösa detta tillstånd. Dessa är:

  • Metaller såsom nickel eller kobolt (antingen på huden, eller i livsmedel).
  • Ett antibiotikum som kallas neomycin (detta är inte så ofta).
  • Vissa kemikalier - exempelvis parfymer.
  • Svampinfektion i huden (se nedan).
  • Emotionell stress.

Pompholyx kan förvärras av något som är irriterande för huden, som rengöringsmedel, olika lösningsmedel typ kemikalier och vatten (om det finns frekvent eller långvarig kontakt med vatten).

Pompholyx drabbar troligen omkring 1 i 20 av människor som har eksem på händerna. Det är mindre vanligt efter medelåldern och hos äldre människor.

Först, det finns små blåsor i huden i händer eller fötter. De är belägna på handflatorna eller fingrar i händerna (ofta på sidorna av fingrarna) och på fotsulorna eller tår på fötterna. Blåsorna kan känna kliande eller brännande. Ibland de små blåsor kan gå samman för att bilda större. Som blåsor börja läka, går huden genom ett torrt stadium där det finns sprickor eller flagnande hud.

Om det finns allvarlig pompholyx nära fingernaglar eller tånaglar, då spikarna kan ha åsar, eller det kan finnas svullnad vid basen av spiken (kallad paronyki).

Ibland blåsor eller sprickor hud kan bli smittad. Om så är fallet, kan det finnas pus (gul vätska) i blåsor eller sprickor. Eller kan det vara ökad rodnad, smärta, svullnad eller skorpbildning på huden. Se en läkare omedelbart om du får dessa symtom eller om du misstänker en infektion.

Vilka är symptomen på pompholyx? Hur pompholyx diagnosen?
Vilka är symptomen på pompholyx? Hur pompholyx diagnosen?

Det diagnostiseras genom den medicinska historien och utseendet av huden. Svabbar tas ibland för att utesluta infektion och du kan bli ombedd att lämna ett blodprov om diagnosen inte är uppenbar.

Som med eksem, det finns inget absolut botemedel mot pompholyx men det svarar på behandlingar. Möjliga behandlingar är:

Komprimerar eller suger

Dessa används när det finns blåsor, eller om huden är våt och gråtmild. Använd dem inte om huden är torr. De hjälper torka ut blåsorna och andas, och har en antiseptisk verkan.

Hur gör jag en kompress eller blöt? En av följande lösningar (vätskor) kan användas som en blöt eller komprimera. Använd den för ca 15 minuter, fyra gånger dagligen. Antingen blöta händer eller fötter i lösningen, eller få en ren trasa t.ex. ett gammalt lakan eller handduk, fukta trasan i lösningen (detta gör en kompress) och lägg dem på den drabbade huden:

  • En svag lösning av ättika. Styrkan anges inte annat än som "ättika i vattnet".
  • Burow lösning. Detta är en lösning av aluminiumacetat i vatten. Det kommer som ett pulver som du lägger till vatten. Följ instruktionerna för att göra en 1:40-lösning (1:40 är styrkan av lösningen). I dagsläget verkar det inte som Burow lösning finns i Storbritannien. I andra delar av världen kan erhållas under varumärket av Domeboro ® - för detaljer se www.bayercare.com / Domeboro_faqs.cfm
  • Kaliumpermanganatlösning Anmärkning:. Detta kommer att färga hud och kläder. Kaliumpermanganat är receptfritt från apotek i Storbritannien. Den levereras i form av kristaller, som en lösning (vätska) eller som dissolvable tabletter. Du kommer att behöva tillsätta vatten. Om du använder kristaller, släpp 4 eller 5 kristaller i en liter vatten. Om att använda tabletter eller mixtur, följ instruktionerna för att göra en 0,01% lösning (använd inte den ursprungliga vätskan outspädd).

Fuktgivande och barriärkrämer

Som med eksem i allmänhet, mjukgörande krämer eller salvor är till hjälp för torr, flagnande eller sprucken hud och att fungera som en barriär mot vatten eller kemikalier. Det finns många olika märken, som kan köpas över disk eller ordinerats. Se din läkare eller apotekspersonal för förslag. Det finns också en separat broschyr som heter "Mjukgörare (fuktgivande) för eksem" som ger mer information.

Steroider

Vad är behandlingen för pompholyx? Fuktgivande och krämer barriär.
Vad är behandlingen för pompholyx? Fuktgivande och krämer barriär.

Steroider kan vara till hjälp eftersom de minskar inflammation - detta kan minska irritation och hjälper huden att läka. Steroider bäst används som kortsiktiga behandlingar eller i låga doser, annars kan biverkningar uppstå.

Den vanliga steroidbehandling för pompholyx är en kort kurs av en höghållfast steroid kräm eller salva, som används på de drabbade områdena i huden. Om huden är blåsor eller gråt (våt), kommer en kräm typ fungerar bäst. För torr eller tjock hud, fungerar salva bättre. Höghållfast steroider bör inte användas för mer än ca 2 veckor, utan medicinsk rådgivning.

Sällan, i svåra fall av pompholyx får kortisontabletter användas. De är effektiva, men, återigen, kan ha biverkningar, så används bara om det verkligen behövs.

Antibiotika och antifungal behandling

Om det finns tecken på infektion (som ovan), kan ett antibiotikum hjälpa.

Det finns också rapporter om att vissa fall av pompholyx bättre om svampinfektioner i fötterna behandlas. (Denna typ av infektion är vanligt och är oftast en mild tillstånd - det är ofta kallas fotsvamp, det medicinska namnet är tinea pedis.) Svampdödande krämer såsom klotrimazol eller terbinafin kan användas för att behandla denna infektion.

Andra behandlingar

Om pompholyx är svår eller ihållande, det finns andra behandlingsalternativ. Dessa kommer vanligtvis att behöva diskuteras med en specialist, eller i Storbritannien kan endast vara tillgängliga från en hudläkare (hud specialist). Till exempel:

Ultraviolett ljus terapi Detta kallas UV-behandling eller PUVA. PUVA står för "psoralen kombination med ultraviolett A (UVA)". Behandlingen är ultraviolett ljus på huden. Det ges vanligen som en behandling vid ett sjukhus poliklinik.

Medicinering som påverkar immunsystemet Dessa läkemedel verkar genom att påverka immunsystemet för att minska inflammationen. Exempel är metotrexat, azatioprin och dapson tabletter. En annan typ är medicin som heter takrolimus eller pimekrolimus i salvform. Alla dessa kan ha allvarliga biverkningar, så för-och nackdelar med att använda dem måste beaktas. Ibland används de för att bidra till att minska den mängd steroid medicin som behövs.

Botulinumtoxin Några fall av pompholyx har förbättrats efter injektioner av botulinum toxin i huden. Botulinumtoxin är ett ämne som påverkar nerverna i huden. Vi vet inte exakt varför detta fungerar för pompholyx - möjligen, fungerar genom att påverka svettkörtlarna, minska svett och fukt i huden.

Testning och behandling för eventuella utlösande faktorer En typ av hudtest som kallas patch test kan användas för att se om vissa ämnen som nickel, parfym komponenter, etc, orsaka en stark reaktion i huden. Om så är fallet, kan du bli ombedd att försöka undvika kontakt med dessa ämnen, för att se om detta förbättrar pompholyx.

Det har också skett en del forskning testa känslighet för metaller genom munnen (i stället för på huden). Till exempel, vilket ger orala doser av nickel och sedan observera hudreaktion. Rapporter tyder på att, i vissa fall, kan kost förändringar, såsom att minska nickel i kosten, hjälp. Livsmedel rika på nickel är konserver, mat tillagas i förnicklad redskap, sill, ostron, sparris och bönor. Vi vet inte om detta är relevant för de flesta människor som har pompholyx men, om du befinns vara nickel-känslig, är det värt att försöka en låg nickelhalt diet i 3-4 veckor.

Tidsförloppet för pompholyx varierar för varje individ. I vissa människor rensar upp i ca 3-4 veckor och inte återvända. I andra, kan det vara mer ihållande (läkarna kallar detta den kroniska formen). Vissa människor har återkommande anfall, var och en varade några veckor och så villkoret kan tyckas att vax och avta.

National eksem samhälle

Hill House, Highgate Hill, London, N19 5NA
Hjälptelefon: 0870 241 3604 Webb: www.eczema.org

Pompholyx.co.uk

En patient webbplats med information, råd och stöd till personer med pompholyx.
Website www.pompholyx.co.uk

Aktuella artiklar