Överaktiv blåsa

Överaktiv blåsa är vanligt. Symtomen omfattar en brådskande känsla att gå på toaletten, gå på toaletten ofta, och ibland läcker urin innan du kan komma till toaletten (trängningsinkontinens). Behandling med blåsträning ofta botar problemet. Ibland medicinering kan rekommenderas som tillägg till urinblåsan utbildning för att slappna av urinblåsan.

Överaktiv blåsa. Att ta sig till toaletten.
Överaktiv blåsa. Att ta sig till toaletten.

Njurarna gör urin hela tiden. En rännil av urin ständigt går till urinblåsan ner urinledarna (rören från njurarna till blåsan). Du gör olika mängder urin beroende på hur mycket du dricker, äter och svettas.

Blåsan är tillverkad av muskel och lagrar urin. Det expanderar som en ballong som fylls med urin. Utloppet för urin (urinröret) är normalt hållas stängda. Detta är hjälpt av musklerna under urinblåsan som sveper runt urinröret (bäckenbottenmuskulaturen).

När en viss mängd urin i blåsan, blir du medveten om att blåsan blir full. När du går på toaletten för att urinera, blåsmuskeln kontrakt (pressar) och urinröret och bäckenbottenmuskulaturen slappna av.

Komplexa nervsignaler skickas mellan hjärnan, urinblåsan, och bäckenbottenmuskulaturen. Dessa berätta hur full blåsan är, och berätta de rätta musklerna att dra ihop eller koppla av vid rätt tidpunkt.

Relaterade artiklar

En överaktiv blåsa är när blåsan drar plötsligt utan att du har kontroll, och när blåsan inte är full. Överaktiv blåsa är ett vanligt tillstånd där ingen orsak kan hittas för upprepade och okontrollerad blåskontraktioner. (Till exempel, är det inte på grund av en urin infektion eller en förstorad prostatakörtel.)

Överaktiv blåsa kallas ibland en irriterad urinblåsa eller detrusorinstabilitet. (Detrusor är det medicinska namnet för blåsmuskeln.)

Symtomen omfattar:

 • Brådskande. Det innebär att du får ett plötsligt brådskande önskan att urinera. Du kan inte skjuta upp att gå på toaletten.
 • Frekvens. Detta innebär att gå på toaletten ofta - mer än sju gånger per dag. I många fall är det mycket mer än sju gånger per dag.
 • Nokturi. Detta innebär att vakna för att gå på toaletten mer än en gång på natten.
 • Trängningsinkontinens förekommer i vissa fall. Detta är en läcker urin innan du kan komma till toaletten när du har en känsla av brådska.

I två stora studier fann man att ungefär 1 av 6 vuxna rapporterades några symtom på en överaktiv blåsa. Symtomen varierar i svårighetsgrad. Omkring 1 i 3 personer med överaktiv blåsa har episoder av trängningsinkontinens.

Orsaken är inte helt klarlagt. Blåsmuskeln verkar bli överaktiv och kontrakt (squeeze) när du inte vill det.

Normalt blåsmuskeln (detrusor) avslappnad som blåsan successivt fylls. När blåsan gradvis sträcks, får vi en känsla av att vilja passera urin när blåsan är ungefär halvfull. De flesta människor kan hålla på ganska lätt för en tid efter denna initiala känslan tills en lämplig tid att gå på toaletten. Men hos personer med överaktiv blåsa, verkar blåsmuskeln att ge fel budskap till hjärnan. Blåsan kan kännas fylligare än den faktiskt är. Blåsan drar för tidigt när det inte är mycket full, och inte när du vill. Detta kan göra dig plötsligt behöver toaletten. I praktiken har du mycket mindre kontroll över när urinblåsan kontrakt att urinera.

I de flesta fall är orsaken till att en överaktiv blåsa utvecklar inte känd. Detta kallas överaktiv blåsa. Symtomen kan förvärras i tider av stress. Symtomen kan också förvärras av koffein i te, kaffe, cola, etc, och genom alkohol (se nedan).

I vissa fall, symtom på en överaktiv blåsa utvecklas som en komplikation av en nerv-eller hjärnan sjukdomar såsom efter en stroke, med Parkinsons sjukdom, med multipel skleros eller efter ryggmärgsskada. Dessutom kan liknande symptom uppstå om du har en urinvägsinfektion eller en sten i urinblåsan. Dessa villkor är inte klassats som överaktiv blåsa, eftersom de har en känd orsak.

 • Några allmänna livsstil åtgärder kan hjälpa till.
 • Blåsträning är en viktig behandling. Detta kan fungera väl i upp till hälften av fallen.
 • Medicinering kan rekommenderas i stället för, eller förutom, blåsträning.
 • Knipövningar kan också rådas i vissa fall.

Några allmänna livsstil åtgärder som kan bidra

 • Att ta sig till toaletten. Gör detta så enkelt som möjligt. Om du har svårt att få om, överväga särskilda anpassningar som en ledstång eller ett upphöjt säte i din toalett. Ibland en kommod i sovrummet gör livet mycket lättare.
 • Koffein. Detta är i te, kaffe, cola, och är en del av vissa smärtstillande tabletter. Koffein har en urindrivande effekt (gör urinen bildar oftare). Koffein kan också direkt stimulera blåsan att göra brådskande symptomen värre. Det kan vara värt att försöka utan koffein för en vecka eller så för att se om symtomen förbättras. Om symtom inte förbättras, kan du inte ge upp koffein helt. Dock kanske du vill begränsa de tider som du har en koffeinhaltiga dryck. Dessutom kommer du vet att vara nära till en toalett när du har koffein.
 • Alkohol. I vissa människor, kan alkohol göra symtomen värre. Samma råd gäller som med koffein drycker.
 • Drink normala mängder vätska. Det kan vara klokt att skära ner på mängden som du dricker så blåsan inte fyller så snabbt. Detta kan dock göra symtomen värre eftersom urinen blir mer koncentrerad, vilket kan irritera blåsan muskler. Sikta på att dricka normala mängder av vätska varje dag. Detta är vanligtvis ungefär två liter vätska per dag - ca 6-8 dl vätska, och mer i varma klimat och varmt väder.
 • Gå på toaletten när du behöver. Vissa människor komma in i vanan att gå på toaletten oftare än de behöver. De kan gå när blåsan bara har en liten mängd urin så "inte fångas kort". Denna gång kan låta klokt, eftersom en del människor tror att symtom på en överaktiv blåsa inte kommer att utvecklas om blåsan inte fyller mycket och töms regelbundet. Men återigen, kan detta göra symtomen värre i längden. Om du går på toaletten för ofta blåsan blir används för att hålla mindre urin. Blåsan kan då bli ännu känsligare och överaktiv på tider när det är utsträckt lite. Så, kanske du upptäcker att när du behöver hålla på lite längre (till exempel, om du går ut), symtomen är värre än någonsin.

Blåsträning (kallas ibland urinblåsan borr)

Förståelse urin och blåsan. Drink normala mängder vätska.
Förståelse urin och blåsan. Drink normala mängder vätska.

Syftet är att sakta sträcka blåsan så att den kan hålla större och större mängder urin. Med tiden bör blåsmuskeln blir mindre överaktiv och du bör bli mer kontroll över blåsan. Detta innebär att mer tid kan förflyta mellan att känna en önskan att urinera, och behöva komma till en toalett. Läckage av urin är då mindre troligt. En läkare, sjuksköterska eller avhållsamhet rådgivare kommer att förklara hur man gör blåsträning. Råden kan vara något i stil med följande:

Du måste hålla en dagbok. På dagbok anteckna de gånger du urinera, och mängden (volym) som du passerar varje gång. Notera även eventuella tider som du läcker urin (är inkontinent). Din läkare eller sjuksköterska kan ha vissa förtryckta dagbok diagram för detta ändamål för att ge dig. Håll ett gammalt mätglas från toaletten så att du kan mäta mängden urin du passerar varje gång du går på toaletten.

När du först startar dagboken, gå på toaletten som vanligt i 2-3 dagar vid första. Detta för att få ett utgångsvärde uppfattning om hur ofta du går på toaletten och hur mycket urin du normalt passera varje gång. Om du har en överaktiv blåsa du kan gå på toaletten varje timme eller så, och endast passerar mindre än 100-200 ml varje gång. Detta kommer att registreras i dagboken.

Efter 2-3 dagar att hitta din baslinje är syftet då att hålla på så länge som möjligt innan du går på toaletten. Detta kommer att verka svårt i början. Till exempel, det du normalt gå på toaletten varje timme, kan det tyckas ganska en kamp till sista timmen och fem minuter mellan toalett resor. När man försöker att hålla-på, försök att distrahera dig själv. Till exempel:

 • Sitter rakt på en hård stol kan hjälpa.
 • Försök att räkna baklänges från 100.
 • Försök att göra några knipövningar (se nedan).

Med tiden, bör det bli lättare när blåsan blir används för att hålla större mängder urin. Tanken är att successivt utöka tiden mellan toalett resor och att träna blåsan att sträcka lättare. Det kan ta flera veckor, men målet är att urinera bara 5-6 gånger på 24 timmar (ca var 3-4 timmar). Dessutom, varje gång du passerar urin du ska passera mycket mer än dina avläsningar baslinjen dagbok. (I genomsnitt människor utan en överaktiv blåsa passerar normalt 250-350 ml varje gång de går på toaletten.) Efter flera månader kanske du upptäcker att du bara får de normala känslor av att behöva på toaletten, vilket du enkelt kan sätta upp för en rimlig tid tills det är praktiskt att gå.

Samtidigt gör blåsträning, kanske fylla i dagboken för en 24-timmarsperiod varje vecka eller så. Detta kommer att registrera dina framsteg under de månader av träningsperioden.

Blåsträning kan vara svårt, men blir lättare med tiden och uthållighet. Det fungerar bäst om det kombineras med rådgivning och stöd från en continence rådgivare, sjuksköterska eller läkare. Se till att du dricker en normal mängd vätska när du gör blåsträning (se ovan).

Medicinering

Om det inte finns tillräckligt förbättring med urinblåsan träna ensam, kan mediciner i den klass av läkemedel som kallas antimuskarina medel (även kallade antikolinergika) hjälper också. De inkluderar: oxybutynin, tolterodin, Trospium klorid, propiverin och solifenacin. Dessa kommer också i olika varumärken. De fungerar genom att blockera vissa nervimpulser till urinblåsan, som slappnar blåsan muskler och så ökar urinblåsans kapacitet.

Medicinering förbättrar symptom i vissa fall, men inte alla. Mängden av förbättring varierar från person till person. Du kan ha färre toalett resor, färre läckor urin och mindre brådskande. Det är dock ovanligt att symtomen att gå helt med medicinering ensam. En gemensam plan är att prova en kurs av medicinering för en månad eller så. Om det är till någon hjälp, kan du bli ombedd att fortsätta i upp till sex månader eller så och sedan stoppa medicinering för att se hur symtomen är utan medicinering. Symtomen kan återkomma efter att du avslutat en kurs av medicinering. Men om du kombinerar en kurs av medicinering med blåsträning, kan på lång sikt vara bättre och symptomen kan vara mindre benägna att återvända när du slutar medicineringen. Så, är det bäst om läkemedlet används i kombination med blåsan utbildning.

Biverkningar är ganska vanligt med dessa läkemedel, men är ofta små och tolerabla. Läs informationsbladet som medföljer din medicin för en fullständig lista över möjliga biverkningar. Det vanligaste är en torr mun, och bara ha täta klunkar vatten kan motverka detta. Andra vanliga biverkningar inkluderar torra ögon, förstoppning och dimsyn. Men medicinerna har skillnaderna, och du kanske upptäcker att om ett läkemedel orsakar besvärande biverkningar, kan en övergång till en annan passar dig bättre.

Knipövningar

Många människor har en blandning av överaktiv blåsa och ansträngningsinkontinens. Knipövningar är den viktigaste behandlingen för ansträngningsinkontinens. I korthet innebär denna behandling övningar för att stärka de muskler som wrap under urinblåsan, livmodern (livmodern) och ändtarmen. För mer information, se separata broschyrer som kallas "Ansträngningsinkontinens" och "bäckenbottenträning".

Det är inte klart om knipövningar hjälper om du bara har överaktiv blåsa utan ansträngningsinkontinens. Dock kan knipövningar hjälper om du gör blåsträning (se ovan).

Kirurgi

Om ovanstående behandlingar inte är framgångsrika, är operation ibland föreslagits att behandla överaktiv blåsa. Förfaranden som kan användas inkluderar:

 • Sakral nervstimulering. En överaktiv blåsa kan behandlas med sakral nervstimulering. En liten pulsgenerator implanteras under huden av skinkan att sända en skur av elektriska signaler till de nerver som styr blåsan.
 • Augmentation cystoplasty. Vid denna operation, är en liten bit vävnad från tarmen tillsatt i väggen i urinblåsan för att öka storleken av blåsan. Däremot kan inte alla människor urinera normalt efter denna operation. Du kan behöva föra in en kateter (ett litet rör) in i blåsan för att tömma den.
 • Urinavledning. I denna operation, är urinledarna (rören från njurarna till urinblåsan) dirigeras direkt till utsidan av kroppen. Det finns olika sätt att detta kan göras. Urin flödar inte in i urinblåsan. Detta förfarande görs endast om alla andra alternativ har misslyckats med att behandla din överaktiv blåsa.

Behandling med botulinumtoxin typ A

Vad är överaktiv blåsa? Gå på toaletten när du behöver.
Vad är överaktiv blåsa? Gå på toaletten när du behöver.

Detta är en alternativ behandling till operation om andra behandlingar inklusive urinblåsan utbildning och medicinering inte har hjälpt dina symtom. Behandlingen innebär att injicera botulinum toxin A i sidorna på blåsan. Denna behandling har effekten att nedeldning de onormala sammandragningar av blåsan. Det kan dock dämpa även ner den normala sammandragningar så att blåsan inte kan tömmas helt. Om du har den här proceduren måste du brukar sätta en kateter (ett litet rör) in i blåsan för att tömma den.

Obs: botulinumtoxin A inte har licensierats (godkänd) för behandling av överaktiv blåsa i Storbritannien. Se till att du diskutera detta förfarande helt med din läkare och förstå alla de risker och fördelar innan du går vidare med det.

Din läkare kan hänvisa dig till den lokala avhållsamhet rådgivare. Continence rådgivare kan ge råd om behandlingar, speciellt om blåsträning och bäckenbottenträning. Om inkontinens fortfarande ett problem, kan de också ge massor av råd om hur man ska klara. Till exempel kan de ha möjlighet att leverera olika apparater och hjälpmedel för att hjälpa, såsom inkontinensdynor, osv

Den urinblåsa och tarm stiftelse

SATRA Innovation Park, Rockingham Road, Kettering, Northants, NN16 9JH
Sjuksköterska hjälptelefon: 0845 345 0165 Allmänna förfrågningar: 01536 533255 Webb: www.bladderandbowelfoundation.org

Bladderproblem.co.uk

Webb: www.bladderproblem.co.uk
Ger lättillgänglig information om hur du kan hjälpa till att hantera urinblåsan villkor.

Aktuella artiklar