Näspolyper

Näspolyper är köttiga, noncancerous svullnader som växer inuti näsan eller bihålorna. De vanligaste symptomen de orsakar är en täppt, rinnande näsa. Steroid näsdroppar används ofta för att krympa polyper. Kirurgiskt avlägsnande av polyper behövs ibland. Näspolyper återvänder ofta efter behandling, så steroid nässprayer kan användas dagligen för att förhindra upprepning.

Nasala polyper är mjuka köttiga svullnader som växer inuti näsan. De kan vara gulaktig, grå eller rosa. De är vanliga och är inte cancer (dvs de är godartade). Näspolyper kan variera mycket i storlek. Det kan bara finnas en men ibland flera växer som en liten grupp av druvor på en stam.

Näspolyper. Endoskopisk sinus kirurgi.
Näspolyper. Endoskopisk sinus kirurgi.

I de flesta fall orsaken inte är känd. Det är tänkt att fortlöpande (kronisk) inflammation i näsan orsakar svullnad (ödem) i slemhinnan i näsborren. På grund av gravitationen, hänger denna svullnad ner (beroende ödem), som bildar polyp. Polyper påverkar oftast båda näsborrarna och kan gradvis förstora, blockerar näsan.

Polyper kan också växa i bihålorna. Bihålorna är luftfyllda utrymmen i skallen, som rinna in i näsan. De största bihålorna kallas maxillary bihålor. De finns under ögonen, bakom kinder. Slemhinnan i bihålorna är samma som slemhinnan i näsan, så det är därför polyper kan också bildas i bihålorna.

Rinosinuit är namnet för denna inflammation i näsa och bihålor. Ofta är orsaken okänd, men det kan bero, delvis till infektion. Näspolyper kan vara en del av detta tillstånd.

Vissa villkor gör näsan inflammation och polyper mer troligt. Dessa inkluderar: astma, en allergi mot aspirin, cystisk fibros och vissa sällsynta tillstånd i näsan (såsom allergisk svamp bihåleinflammation och Churg-Strauss syndrom).

Ungefär 1 av 100 personer kommer att utveckla näspolyper i något skede i sitt liv. Näspolyper kan drabba vem som helst, men de flesta fallen inträffar hos personer äldre än 40 år. De är fyra gånger vanligare hos män än hos kvinnor. Näspolyper är ovanligt hos barn. Ett barn med näspolyper bör också kontrolleras för cystisk fibros, såsom cystisk fibros är en riskfaktor för att utveckla näspolyper. (Om 1 i 2 personer med cystisk fibros har näspolyper.)

Initialt kanske du tror att du har en förkylning. Detta beror på en blockerad eller rinnande näsa är ett vanligt symptom i virala infektioner såsom förkylningar. Förkylningar vanligen endast 2-14 dagar och symtomen förbättras på egen hand. Om du har näspolyper, kommer symtomen blir inte bättre utan behandling.

 • Det vanligaste symtomet är en blockerad känsla i näsan. Du kan ha svårt att andas genom näsan. Du kan då behöva andas genom munnen för mycket av tiden. Detta är särskilt besvärande på natten och sömnen kan påverkas.
 • Bevattning från näsan (rinorré) är vanligt.
 • En baksnuva kan förekomma. Detta är den känsla av något ständigt springa ner på baksidan av halsen. Det beror på att slem som kommer från baksidan av näsan på grund av stora polyper.
 • Din känsla av lukt och smak kan avtrubbade eller förloras.
 • En täppt näsa kan göra din röst låter annorlunda.
 • Större polyper kan orsaka huvudvärk och snarkning.
 • Ibland polyper blockera dränering kanal i bihålorna i näsan. Detta kan göra dig mer benägen att bihåleinflammation (infektion i bihålorna).
 • Stora polyper stör ibland med andning på natten och orsaka obstruktiv sömnapné. (Se separat broschyr som heter "sömnapné" för mer information.)
 • Mycket stora obehandlade polyper kan göra din näsa och framför ansiktet förstora. Detta är ovanligt. I ytterst sällsynta fall kan dubbelseende uppstå på grund av stora polyper förändra strukturen i ansiktet och trycker på nerverna som skickar visionen signaler från ögonen till hjärnan.

Din GP kan misstänka att du har näspolyper från dina symtom. En GP kan undersöka nedre delen av näsborrarna, så kanske kan se en stor polyp. Det är vanligt att du hänvisas till en öron-näsa-hals (ÖNH) kirurgen första gången du har symtom på näspolyper.

En ENT kirurg kan oftast diagnostisera näspolyper baserat på dina symtom och vid undersökning av näsan (och kanske dina bihålor).

Stora polyper kan vara lätt synliga genom näsborrarna. Mindre polyper, och polyper i bihålorna är inte synliga genom näsborrarna. I sådana fall kommer ÖNH-specialist passera en liten flexibel teleskop med en kamera på det (ett endoskop), i näsan. Detta förfarande kallas nasendoscopy. Det gör omfattningen och placeringen av polyper som skall bedömas.

Ibland en CT eller MR-undersökning kan behövas. Dessa skanningar kan visa mer detaljer om var de polyper är och vilka effekter de kan ha haft på andra delar av ansiktet, bihålor och skalle.

Obs: näspolyper i ena näsborren endast (ensidiga) är ovanligt. I vissa fall kan de vara ett tecken på malignitet (cancer). De bör undersökas av en ENT kirurg för att utesluta detta. Blodiga flytningar från ena näsborren är också ett potentiellt oroande symptom. Det kan hända på grund av infektion, näspetande eller felaktig användning av nässprayer, som alla är i allmänhet ofarliga. Men om du har en blodiga flytningar från ena sidan av näsan, bör du se din GP, ​​som i sällsynta fall kan det vara ett tecken på tumör.

Vad är näspolyper? Vad orsakar näspolyper?
Vad är näspolyper? Vad orsakar näspolyper?

Alla med näspolyper bör prova behandling med läkemedel, innan man överväger operation (om det inte finns någon tvekan om huruvida det finns ett allvarligare problem, såsom tumör).

Mediciner för näspolyper kan vara topisk (t ex droppar och sprayer) eller tabletter.

Steroid näsdroppar

Steroid näsdroppar är den vanliga första linjens behandling av näspolyper.

Näsdroppar som innehåller steroid läkemedel minska inflammation i näsan. Gradvis minskar nästäppa, och polyper krymper. Droppar kan ta en vecka eller två för att göra någon uppenbar skillnad för dina symtom. Du kommer förmodligen få råd att använda dem i minst 4-6 veckor.

Det är viktigt att använda dropparna precis som ordinerats varje dag för bästa chans att lyckas.

Betametason (Betnesol ® droppar eller Vistamethasone ® droppar) eller flutikason (Flutide Nasal ®) är de två steroid näsdroppar receptbelagda.

Om du vill infoga de droppar du ska knäböja eller stå och böja helt nere och framåt (som om du var på väg att stå på huvudet). Stanna med huvudet nedåt i 3-4 minuter efter att sätta i dropparna. Detta kommer att tillåta dropparna att dränera för långt tillbaka av näsborrarna. Om detta är svårt, kan du sätta i dropparna genom att ligga på en säng med huvudet faller tillbaka från kanten av sängen.

Steroidtabletter

Ibland kan en kurs av kortisontabletter (prednisolon) är föreskriven för en vecka eller så för att minska inflammation i näsan. Detta fungerar ofta mycket bra att krympa polyper. En kurs för steroidtabletter är en kortsiktig lösning, kan som att ta kortisontabletter långsiktigt ha viktiga biverkningar. Det ska användas i kombination med topikala nasala steroid droppar eller spray.

Tills nyligen var steroidtabletter används främst när symptomen var mycket svår, för att ge lättnad innan verkan av dropparna tar över. Dock kan en kort kur med steroider blivit mer vanligt förekommande som en rutinmässig behandling. Detta beror på att en färsk studie slutsatsen att en två-veckors kurs för steroidtabletter följt av steroid näsdroppar under flera veckor gav bättre bota skattesatser än steroid näsdroppar ensam. En två-veckors steroidtabletter är osannolikt att orsaka några allvarliga biverkningar. (Det är långvarig användning av kortisontabletter som orsakar mest allvarliga biverkningar.) Kanske ytterligare forskning kan klargöra om detta skulle bli den vanliga behandlingen snarare än steroid näsdroppar ensam.

Kirurgi

En operation kan rekommenderas om polyper är stora, eller om steroid näsdroppar eller tabletter inte har fungerat.

 • Polypectomy innebär att ta bort polyper med ett kirurgiskt instrument. Det kan göras genom näsborrarna, antingen med lokalbedövning (vaken), eller under narkos. Den typ av narkosmedel kan bero på antalet och storleken på polyper, där de är, och hur vältränad du är för en operation.
 • Endoskopisk sinus kirurgi görs med en narkos. Det kan göras där polyper är mycket stora och många, eller om de är allvarligt blockerar bihålorna. Endoskopet låter kirurgen se in bihålorna med en kamera, och att göra operationen på ett ställe som är svårt att nå med normala kirurgiska instrument.
Vem får näspolyper? Vilka är symtomen på näspolyper?
Vem får näspolyper? Vilka är symtomen på näspolyper?

Vissa människor är benägna att återkommande näspolyper. Steroid nässprayer kan användas regelbundet, långsiktigt, för att försöka förhindra ytterligare polyper från att utvecklas. Steroid nässprayer inkluderar beklometason (Beconase ®), budesonid (Rhinocort Aqua ®), flunisolid (Syntaris ®), flutikason (Flutide ® eller Nasofan ®), mometason (Nasonex ®) och triamcinolon (Nasacort ®). Du kan köpa några av dessa sprayer over-the-counter (OTC) från apotek, utan recept.

Det är bäst att se en läkare först, för att få korrekt diagnos av näspolyper, innan du köper läkemedel och behandla dig själv.

Regelbunden användning av en steroid nässpray är säker. Mängden steroid i en spray är mindre än i dropparna. Drops är bättre på clearing polyper om de gör återkommer.

Dessa inkluderar irritation i näsan, ont i halsen och näsblod. Ungefär 1 av 10 personer som använder dessa läkemedel kommer att uppleva en av dessa symtom. Vissa människor är känsliga för ett konserveringsmedel som kallas bensalkoniumklorid, som finns i alla alla nasala steroid behandlingar (droppar och sprayer), med undantag för Flutide Nasal ® och Rhinocort Aqua ® spray. Detta konserveringsmedel kan orsaka irritation i slemhinnan i näsan.

Vissa biverkningar orsakas genom att inte använda de behandlingar korrekt. Det är viktigt att följa instruktionerna noga.

Patienter som har glaukom bör övervakas mer noggrant när du använder steroider nässprayer eller droppar. Detta är på grund av en liten chans att öka trycket i ögonen - höjt intraokulärt tryck (IOP).

 • Avsvällande medel köps ofta från apotek för att rensa en täppt näsa. De innehåller efedrin eller xylometazolin. Varumärken inkluderar Otrivine ® och Otradrops ®. De rekommenderas inte för behandling av näspolyper. Om de används för nasal blockering på grund av andra orsaker (en förkylning eller bihåleinflammation, till exempel), bör de stoppas inom 10 dagar. Långvarig användning av dessa läkemedel kan faktiskt förvärra dina symtom på att stoppa (sk rebound). I vissa fall rinit (inflammation i näsan), vilket också orsakar instängdhet och kör i näsan, kan orsakas av sådana behandlingar (rinit medicamentosa).
 • Saltlösning (saltvatten) nasala douches rekommenderas inte specifikt för behandling av näspolyper. De kan dock användas för att behandla kronisk (långvarig) rinosinuit (inflammation i näsa och bihålor). Det är en billig och säker behandling.

Aktuella artiklar