Midstream prov av urin (MSU)

En midstream prov av urin (MSU) testas för att leta efter infektion.

  • För att bekräfta diagnosen av en urinvägsinfektion. De vanliga symptomen på en urinvägsinfektion är smärta när du urinera, och kissar ofta. Men symptomen är inte alltid typiska, särskilt hos barn och äldre, och ett urinprov behövs.
  • För att bestämma den bästa antibiotika att använda. Vissa bakterier (bakterier) är resistenta mot vissa antibiotika. Om testet visar att bakterier är i urinen då bakterierna testas mot olika antibiotika. Detta finner vilka antibiotika kommer att döda bakterierna i urinen.

Målet är att få ett prov (prov) av urin från mitten av blåsan. Urin är normalt steril (inga bakterier närvarande). Om bakterier finns i provet, betyder det att urinen är infekterad. Ett midstream prov är bäst som första bit av urin som du passerar kan vara förorenade med bakterier från huden.

Innan du gör en MSU, tvätta händerna och könsorgan.

Kvinnor - håll öppna dina blygdläppar (ingången till slidan). Män - Dra tillbaka din förhud. Passera lite urin i toaletten. Sedan, utan att stoppa flödet av urin, fånga lite urin i en steril flaska. (Flaskan tillhandahålls vanligtvis av en läkare eller sjuksköterska.) När du har tillräckligt med urin i flaskan, avsluta passerar resten av ditt urin i toaletten.

Öppna inte den sterila flaskan tills du är redo att ta provet. Du behöver inte fylla flaskan till toppen, en liten mängd kommer att göra. (Vissa prov flaskor innehåller konserveringsmedel. Om detta är fallet, kommer ett märke på flaskan anger den perfekta mängden urin. Men om det är svårt, är någon mängd bättre än ingen.) Undvik att vidröra någon del av ditt könsorgan med flaskan, kommer eftersom detta ökar risken för kontaminering. Sätt tillbaka locket på behållaren. Ju tidigare provet ges in till läkarmottagningen, eller till laboratoriet, desto bättre. Inom två timmar är bäst. Om detta inte är möjligt, lägg provet i kylskåpet tills du tar det till läkare eller laboratorium. Resultatet av en MSU tar 2-3 dagar.

Midstream prov av urin (MSU). För att bekräfta diagnosen av en urinvägsinfektion.
Midstream prov av urin (MSU). För att bekräfta diagnosen av en urinvägsinfektion.

Det är inte lätt att få en ren MSU hos små barn och spädbarn. Följande metoder får ett så bra prov som möjligt:

Små barn

Det vanligaste sättet är att fånga lite urin i provet flaskan medan barnet kissar. Detta kallas ren fångstmetod. Bara vara redo med öppna flaskan när barnet passerar urinen. (Var noga med att inte röra den öppna kanten av flaskan med fingrarna, eftersom det kan förorena provet med bakterier från fingrarna.)

Spädbarn

En metod är att placera en speciell absorberande dyna i en blöja. Din läkare eller sjuksköterska kommer att ge särskild pad och berätta hur du använder den. I grund och botten, när du placerar dynan i blöjan, kontrollera dynan var 10 minuter för att se om det är blött med urin. Lämna inte in längre än 30 minuter, eftersom detta kan öka risken för kontaminering. Därför byter dynan med ett färskt varje 30 minuter tills urin har passerat. Använd sedan sprutan för att suga urinen från dynan. Sedan, överför urinen i sprutan i en steril behållare. Använd inte andra typer av kuddar, bomullstussar eller gasväv eftersom de kan påverka resultaten.

Om ingen pad är tillgänglig, kan följande arbete: ta blöjan bort ungefär en timme efter en feed. Tryck försiktigt med ett finger (ungefär en gång per sekund) strax ovanför blygdbenet. (Detta är benet vid botten av buken ovanför könsorganen.) Ha den öppna flaskan. Ganska ofta, inom cirka fem minuter, kommer barnet urinera. Försök att fånga några i flaskan.

Aktuella artiklar