Liktornar och förhårdnader

Liktornar och förhårdnader på fötterna är förtjockade områden av huden som kan bli smärtsamt. De orsakas av högt tryck eller gnidning (friktion) på huden. Den vanligaste orsaken är dåligt passande skor. En person som är kvalificerad att diagnostisera och behandla fot störningar (en fotvårdsspecialist) kan skära bort (pare) liktornar och förhårdnader och kan ge råd om skor, sulor sko och stoppning för att förhindra återfall.

Liktornar

En majs är ett litet område av huden som har blivit tjockare på grund av trycket på den. En majs är ungefär rund i formen. Liktornar tryck in i de djupare skikten av huden och kan vara smärtsamma.

  • Hårda liktornar är vanligt förekommande på toppen av de mindre tårna eller på den yttre sidan av den lilla tå. Dessa är de områden där dåligt utrustade skor tenderar att gnugga mest.
  • Mjuka liktornar bildar ibland i mellan tårna, oftast mellan fjärde och femte tår. Dessa är mjukare eftersom svett mellan tårna håller dem fuktiga. Mjuka liktornar kan ibland bli infekterade.

Förhårdnader

En valk är större och bredare än en majs och har en mindre väldefinierad kant. Dessa tenderar att bildas på undersidan av foten (det enda). De bildar vanligen över beniga området precis under tårna. Detta område tar mycket av din vikt när du går. De är oftast smärtfria, men kan bli smärtsamt.

De små benen i tårna och fötter är bredare och mer knölig nära till de små lederna i tårna. Om det finns extra gnidning (friktion) eller tryck på huden överliggande en liten grov yta på ben, kommer detta att leda till att huden tjocknar. Detta kan leda till liktornar eller förhårdnader bildas.

Liktornar och förhårdnader. Samhället av fotvårdsspecialister & fotvårdsspecialister.
Liktornar och förhårdnader. Samhället av fotvårdsspecialister & fotvårdsspecialister.

De vanligaste orsakerna till friktion och tryck är trånga eller dåligt passande skor som tenderar att orsaka liktornar på toppen av tårna och sidan av den lilla tån. Dessutom, för mycket går eller springer som tenderar att orsaka förhårdnader på fotsulorna. Liktornar och förhårdnader är mer benägna att utveckla om du har mycket framträdande beniga tår, tunn hud, eller missbildningar på tårna eller fötter som orsakar huden att gnugga lättare inuti skorna.

Om du utvecklar en smärtsam majs eller callus är det bäst att få expertråd från en person som är kvalificerad att diagnostisera och behandla fot sjukdomar (en fotvårdsspecialist - tidigare kallat en fotvårdsspecialist). Du ska inte skära liktornar själv, särskilt om du är äldre eller har diabetes.

Råd och behandlingar brukar anses omfatta följande:

Trimning (paring ner)

Den förtjockade huden på en majs eller valk kan avskalad med en fotvårdsspecialist med hjälp av en skalpell blad. Smärtan är oftast mycket reduceras som majs eller callus är avskalad och trycket på de underliggande vävnaderna lättat. Ibland är upprepade eller regelbundna trimning sessioner behövs. När en majs eller valk har avskalad, får den inte tillbaka om du använder bra skor.

Om huden verkar vara förtjockning upp igen, får ett återfall kan förhindras genom att gnugga ner förtjockning hud med en pimpsten eller sandpapper en gång i veckan. Många människor kan göra detta själva. Det är bäst att suga din fot i varmt vatten i 20 minuter för att mjuka upp den tjocka huden innan du använder en pimpsten eller sandpapper. En fuktgivande kräm används regelbundet på ett trimmat majs eller valk kommer att hålla huden mjuk och lättare att slipa.

Kemisk behandling

Vad är liktornar och förhårdnader? Institutet för fotvård och podiatrister.
Vad är liktornar och förhårdnader? Institutet för fotvård och podiatrister.

Det finns olika typer av medicinska produkter som fungerar genom att kemiskt paring ner den förtjockade, död hud på liktornar och förhårdnader. Dessa innehåller vanligtvis salicylsyra, som även finns i många vårta-borttagning produkter.

Salicylsyra är en keratolytiskt, vilket betyder att den löser upp protein (keratin) som utgör merparten av både majs och det tjocka lagret av döda hudceller som vanligtvis toppar det. Det är viktigt att använda dessa produkter enligt anvisningarna i paketet riktningar, dessa produkter är mild och säker för de flesta människor. Salicylsyra behandlingar finns i olika former inklusive droppar, kuddar och plåster.

Alla dessa behandlingar kommer att vända upp i huden vit och sedan kommer du att kunna trimma eller skala bort den döda vävnaden. Detta resulterar i säden sticker ut mindre, vilket kommer att göra det mindre smärtsamt.

Även om dessa produkter kan fungera bra, bör de inte användas om du har diabetes eller har dålig cirkulation. Detta beror på att huden är mindre sannolikt att läka väl efter att ha använt salicylsyra och det finns en risk för att ett sår kan utvecklas.

Skor och skor

Tight eller dåligt passande skor tros vara den främsta orsaken till de flesta liktornar och förhårdnader. Ibland kan en grov söm eller sy i en sko kan gnida tillräckligt för att orsaka en majs. Målet är att ha skor som minskar tryck och gnugga på tårna och framfötter. Skor bör ha gott om plats för tårna, har mjuka överdelar och låga klackar. Dessutom är extra bredd behövs om liktornar utvecklas på den yttre sidan av den lilla tån. Extra höjd behövs om liktornar utvecklas på toppen av onormala tår såsom "hammare" eller "klo 'tår.

Korrigering dåliga skor kommer att minska något gnidning eller friktion på huden. I många fall kommer en majs eller valk försvinna om friktion eller tryck stoppas med förbättrad skor. Om du har haft en majs eller valk fört bort, kommer en upprepning oftast förhindras genom att bära bra skor. Om du har möjlighet, gå barfota när inte utomhus kommer också att hjälpa.

Vissa människor med avvikelser i sina fötter eller tår behöver speciella skor för att undvika skav. En fotvårdsspecialist kan ge dig råd om detta.

Trampdynorna och häl

Beroende på platsen för en majs eller valk, en dämpande dyna eller Bindsulor kan vara till nytta. Till exempel för en valk under foten, kan en mjuk sko inlägg dämpa huden och hjälpa callus att läka. Om det finns en majs mellan tårna, kan en speciell hylsa bärs runt din tå lätta på trycket. En speciell tå bettskena kan också bidra till att hålla tårna isär för att möjliggöra en majs mellan tårna för att läka. En fotvårdsspecialist kommer att kunna ge dig råd om lämplig stoppning, sulor eller apparater du kan behöva.

Kirurgi

Vad orsakar liktornar och förhårdnader? Vilka är de behandlingar för liktornar och förhårdnader?
Vad orsakar liktornar och förhårdnader? Vilka är de behandlingar för liktornar och förhårdnader?

Om du har en fot eller tå abnormitet orsaka återkommande problem, kan en operation rådas om allt annat misslyckas. Till exempel kan en operation behövas för att räta ut en deformerad tå, eller att skära ut en del av ett ben som sticker ut från en tå och orsakar problem. Om du behöver en operation då du kommer att hänvisas till en kirurg som kommer att kunna diskutera detta med dig mer i detalj.

Infektion

Ibland liktornar eller förhårdnader kan bli infekterade. Om detta händer då huden runt majs (eller callus) blir röd och öm. Din läkare kan ordinera läkemedel som kallas antibiotika om detta händer.

Ytterligare hjälp och upplysningar

Samhället av fotvårdsspecialister & podiatrists

Institutet för fotvård och podiatrister

Aktuella artiklar

  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
  • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…