Kvalster och husdjur allergi

Kvalster och sällskapsdjur allergier uppstår på grund av en reaktion på små luftburna partiklar inom hemmet. Symtomen kan innefatta en rinnande eller täppt näsa, kliande, röda eller rinnande ögon och pipande andning. Om du har astma, kan din astma symptom också förvärras av dessa allergier. Regelbunden användning av läkemedel kan förbättra symtomen men undvikande av orsaken kan också vara viktigt, särskilt med sällskapsdjur allergier. För mer allmän information om allergier, se separat broschyr som heter "Allergier - Allmänt Översikt".

Små partiklar som finns i luften inne i hemmet som orsakar allergiska symtom kallas aero-allergener. Dessa partiklar kan innehålla avföring (bajs) av kvalster och djur saliv, hud och urin. (Mould sporer är en annan typ av aero-allergen finns i vissa hem, särskilt de med fuktproblem.)

Allergener är ämnen som orsakar en allergisk reaktion i vissa känsliga personer. De orsakar ofta problem med nasal, oftalmologiska (ögon) och respiratoriska (andning) symtom. Dessa inkluderar rinit (inflammation i näsan), konjunktivit (inflammation i ögonen) och väsande andning. De kan förvärra sjukdomar såsom astma.

Aero-allergener orsakar sällan allvarliga allergiska reaktioner såsom anafylaxi. De är dock några av de vanligaste orsakerna till allergier i allmänhet.

Behandlingar förbättra symtom. Undvikande av dessa allergener (eller åtminstone en minskning av deras antal) är också viktigt.

Allergier mot kvalster och husdjur är vanliga. Dessutom, i vissa länder, i synnerhet i den utvecklade världen, atopiska sjukdomar drabbar upp till 1 av 3 av befolkningen (atopiska sjukdomar inkluderar astma, eksem och hösnuva). Omkring 1 i 2 vuxna med astma, och cirka 8 av 10 barn med astma, har en allergisk komponent till deras sjukdom.

Symtom på kvalster och sällskapsdjur allergier inkluderar:

 • Rinit. Det är en inflammation i slemhinnan i näsan. Vanligtvis kan du ha en rinnande näsa, nästäppa, nysningar, klåda eller en kombination av dessa.
 • Konjunktivit. Generellt skulle detta innebära rinnande, kliande ögon - ibland med rodnad.
 • Väsande. Sådana allergier kan irritera lungorna. Detta kan orsaka förträngning av luftvägarna, vilket leder till högljudda andning kallas väsande. Personer med astma väsande ofta och allergier kan orsaka samma symptom. Personer med astma kan väsa mer om de har allergier också.
 • Andra symptom på kvalster eller allergier sällskapsdjur inkluderar:
  • Hosta - ofta torr och irriterande.
  • Ont i halsen.
  • Förlust av luktsinnet och huvudvärk kan inträffa, men mindre vanligt.
Kvalster och husdjur allergi. Cigarettrök gör alla allergiska tillstånd värre.
Kvalster och husdjur allergi. Cigarettrök gör alla allergiska tillstånd värre.

Kvalster finns i alla hushåll i Storbritannien. De är mikroskopiska insekter som lever av mänskliga hudflagor och utgöra en del av dammet i våra hem. Klimatet och förhållandena i våra hus är idealiska för sin överlevnad. De föredrar sovrum - särskilt sängar och sängkläder. Det är där vi fäller hudceller för dem att livnära sig på, där vi svettas, förse dem med vatten, och där värmen upprätthåller dem och tillåter avel.

Det allergen som utlöser immunförsvaret och orsakar allergiska problem finns främst i feces (bajs) hos kvalstren. Dessa spillning är mycket torr, de fragment lätt och de fina partiklarna sprider i luften. De partiklarna sedimenterar snabbt in i våra kuddar, madrasser, täcken, mattor och klädsel och är svåra att utrota. Detta innebär att det är svårt att ta bort källan till problemet och förhindra de allergiska symptomen.

Kvalster finns i alla hem. Det spelar ingen roll hur rent och snyggt du är. Det påverkar bostäder oavsett livsstil och inkomst. Förbättringar i hur bostäder är isolerade, inklusive tvåglasfönster, har minskat luftcirkulation och ventilation. Som ett resultat, har fukt i bostäder ökat. Detta har gjort våra hem en god miljö för kvalster att frodas.

Animal allergener är den näst vanligaste orsaken till allergiska reaktioner. De allergener som utlöser det allergiska svaret finns i djur saliv, hud och urin. När djur putsa sig, slicka dem, och saliv rockar skinn, päls eller fjädrar. Hudceller täcks i saliven fälls (detta kallas djur ilska) tillsammans med löst hår och päls.

Även så kallade hårlösa raser av katter och hundar kan orsaka problem. Dessutom kan husdjur har flagnande hudsjukdomar, såsom eksem, och så kan sprida stora mängder dander.

Dessa allergen partiklar är mikroskopiska, och så är lätt luftburen, och därmed lätt att inandas. Detta leder till typiska symptom från luftvägarna, rinit och allergisk konjunktivit.

Pet katter är de mest problematiska djuret i termer av allergen produktion, på grund av deras beteende för frekvent grooming. Hundar kommer andra men alla djur kan vara en orsak till en allergisk reaktion. Papegojor och andra fåglar är en annan orsak till allergiska reaktioner på sina fjädrar. I små djur, såsom möss, gerbiler och marsvin, är det urin som är den mest potenta allergenen. Detta innebär att djuret buren och sängkläder är starkt förorenade med allergen. När urinen torkar, och sängkläder är störd (antingen genom djuret rör sig, eller genom buren rengörs ut), är allergen släpps ut i luften.

Många människor med husdjur allergi behöver inga tester som orsak till allergi är klar. Symtomen är värre i hemmet där husdjur är, och förbättras när ut ur hemmet, speciellt under längre perioder, t.ex. på semester. Vissa personer med astma rekommenderas att undvika kontakt med husdjur om det gör deras symtom förvärras, eller att försöka minska kvalster om symtomen är allvarliga eller svåra att behandla.

Om så erfordras kan både kvalster och husdjur allergi få diagnosen pricktest. Detta görs vanligtvis på ett sjukhus med antingen en allergi specialist, en immunolog eller kanske en hudläkare (hud specialist).

(Se separat broschyr som heter "Skin Prick AllergytestNews" för mer information.)

Några allmänna punkter

 • Cigarettrök gör alla allergiska tillstånd värre. Det förvärrar redan inflammerad hud och membranen i luftvägarna (näsa, luftrör och lungor). Ingen ska röka i hemmet av en allergiker.
 • Spädbarn som exponerats tidigt att allergener och rök är mer benägna att utveckla allergiska sjukdomar.
 • Allergiska symptom till Aero-allergener kan utvecklas över tiden. Därför, när du har identifierat problemet och vidtagit åtgärder för att minska bördan av allergener, kan det ta lite tid innan symtomen lindras.
 • Noggrant prova allergen-undvikande metoder om du ska försöka alls. Det är ingen idé om du inte orkar göra det ordentligt och halvhjärtat tar bara några få steg - du kommer sannolikt att se någon förbättring av dina symtom.

Behandling med läkemedel

Behandling med nässprayer, ögondroppar och / eller tabletter antihistamin kommer ofta lindra eller ta bort symptomen. Behandlingen är densamma som för någon orsak av allergisk rinit eller allergisk konjunktivit.

(Se separat informationsblad som kallas "Rinit (beständig)" och "Konjunktivit - Allergisk" för mer information).

Att undvika orsaken till allergi

Behandling med läkemedel verkar ofta så bra att du inte har så mycket motivation eller måste undvika orsaken till allergi. Dock kan vissa människor vill försöka undvika orsaken till allergi, särskilt om medicineringen inte är helt effektiv.

Om kvalster är orsaken till allergi, är det omöjligt att hålla ditt hem permanent fri från kvalster och deras spillning. Dock kommer följande bidra till att minska deras antal kraftigt, vilket kan lindra symptomen. Huvudfokus ligger på sovrummet.

 • Ta bort mattor (om möjligt) från sovrummet. Hårda golv t.ex. trä är att föredra. Undvik mjuka möbler i sovrummet.
 • Använd dammtät (kvalster proof) överdrag för madrasser, täcken och kuddar. Dessa kan lämnas på plats under flera månader. De vanliga höljen och fodral kan läggas på toppen av de särskilda omslag, men bör tvättas var 1-2 veckor vid 60 ° C. Men på egen hand, dessa täcker är inte sannolikt att vara effektiva.
 • Använd fjäder snarare än syntetiska kuddar (detta är motsatsen till vad som brukade vara trodde).
 • Våt-damma av sovrumsmöbler varje vecka.
 • Dammsug eller rengöra sovrummet golvet regelbundet. Använd en dammsugare med ett bra filter (detta sätt undviks den kvalster och förhindrar små partiklar som kommer ut genom vakuumkanalen utblåsning). Inrikes ånga mattan städare har ingen effekt på bostadspriserna populationer dammkvalster. I själva verket kan öka fukthalten i mattan öka siffrorna. Däremot kan hög temperatur professionell rengöring med ånga dödar kvalster och stoppa spillning från att orsaka allergiska problem.
 • Regelbundet ventilera sovrummet (öppna dörren och ett fönster för en stund på de flesta dagar).
 • Håll mjuka leksaker till ett minimum. Lägg dem i frysen i en plastpåse, i 24 timmar nu och igen. Detta dödar alla kvalster på dem. Om leksakerna är tvättbara, tvätta dem vid 60 ° C efter att sätta dem i frysen.
 • Försök att hålla fukt (fukt i luften) låg (till exempel, inte torka tvätten på radiatorerna).
 • Låt sängkläder luften efter användning (dvs, vik tillbaka täcke eller filtar så att arken till luft och svett att avdunsta).
 • Kemiska behandlingar (akaricider) kan användas för att döda kvalster. Men behandlingar rekommenderas endast för mattor. Det finns vissa nackdelar som inkluderar den tid det tar att applicera produkterna ordentligt, och deras effektivitet. Det är möjligt att mattor kan färgas och att andas in dessa produkter under ansökan kan vara skadligt.

Symtom på hus kvalsterallergi kan också förbättras när du är på semester i varma torra klimat där det finns färre kvalster.

Vad är den exakta orsaken till kvalster och allergier husdjur? Ingen ska röka i hemmet av en allergiker.
Vad är den exakta orsaken till kvalster och allergier husdjur? Ingen ska röka i hemmet av en allergiker.

Med allergier mot husdjur, de viktigaste strategierna för att minimera allergiska problem och aero-allergener är att:

 • Undvik att få några nya husdjur.
 • Begränsa befintliga husdjur till definierade områden i hemmet.
 • Ta bort mattor, om möjligt, från rum där husdjur hålls.
 • Se till husdjur är inte tillåtna i sovrummen.
 • Tvätta hundar (och katter, om möjligt), regelbundet!
 • Groom djur regelbundet utanför, för att ta bort hår.
 • Rena ytor, inklusive väggar, regelbundet.
 • Dammsug regelbundet, om möjligt med en dammsugare som har ett bra filter.
 • Tvätta husdjur sängkläder ofta.
 • Inte tillåter husdjur att slicka dina händer eller ansikte.
 • Tänk, i extrema fall, att det kan vara nödvändigt att åter hem ditt husdjur.

Denna behandling används ibland, främst i de fall som är allvarliga och där symtomen inte hjälpt mycket med andra behandlingar.

Det görs med hjälp av en serie av injektioner för att desensitise immunförsvaret. Den allergen du är allergisk mot administreras i små mängder, via en injektion. Den använda mängden är för liten för att framkalla den allergiska reaktionen i sig, men tillräckligt för att lära inte immunsystemet att reagera. Ökande doser av allergen ges regelbundet (vanligen veckor-månader).

Immunterapi är tidskrävande och dyrt, och det bär en viss risk. Av denna anledning måste det noggrant övervakas av en specialist, och utförs i ett sjukhus poliklinikpatientinställningen. Det skulle bara prövas om andra metoder hade tidigare misslyckats.

En nyare teknik innebär att placera allergen under tungan (droppar eller tabletter). Denna typ av immunterapi används alltmer inom allergi kliniker, men är fortfarande inte allmänt tillgängliga. Ofta är långtidsbehandling (upp till tre år) som behövs för detta sublingual (under tungan) metoden.

Allergy UK

Nr 3 White Oak Square, London Road, Swanley, Kent, BR8 7AG
Tel: 01322 619898 Allergi hjälplinjen: 01322 619864 Webb: www.allergyuk.org.

Aktuella artiklar