Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom kan orsaka smärta och andra symtom i handen. Den orsakas av tryck på en nerv i handleden. Behandlingen är oftast effektiv.

Karpaltunnelsyndrom. I de flesta fall är det inte klart varför det sker.
Karpaltunnelsyndrom. I de flesta fall är det inte klart varför det sker.

Det finns åtta små ben som kallas handlovsbenen i handleden. Ett ligament (även kallad retinaculum) ligger tvärs över handleden. Mellan denna ligament och handlovsbenen är ett utrymme som kallas karpaltunneln. Senorna som fäster underarmen muskler till fingrarna passerar genom karpaltunneln. En viktig nerv i handen (medianusnerven) går också genom denna tunnel innan det delas upp i mindre grenar i handflatan.

Medianusnerven ger känsla till tummen, pekfingret och långfingret, och hälften av ringfingret. Den styr även förflyttningen av de små musklerna vid basen av tummen.

Relaterade artiklar

Detta syndrom är en uppsättning av symtom som anses orsakas av kompression (squash) av medianusnerven i karpaltunneln. Ungefär 1 av 1000 personer utvecklar detta syndrom varje år. De flesta fall inträffar i åldrarna i deras 40s och 50s, men det kan förekomma i alla åldrar. Det är också vanligt under graviditeten. Kvinnor drabbas 2-3 gånger oftare än män.

 • Myrkrypningar. Detta är stickande eller brännande delvis, eller allt av det skuggade området som visas ovan. Detta är vanligtvis det första symptomet att utvecklas. Index och mellersta fingrar är oftast först att påverkas.
 • Smärta i samma fingrar kan sedan utvecklas. Smärtan kan resa upp underarmen.
 • Domningar i samma finger (s), eller i en del av handflatan, kan utvecklas om tillståndet blir värre.
 • Torrhet av huden kan utvecklas i samma fingrar.
 • Svagheten i vissa muskler i fingrar och / eller tummen sker i svåra fall. Detta kan orsaka dålig grepp och så småningom leda till muskelförtvining vid basen av tummen.

Symptomen kan variera från person till person från mild till svår. En eller båda händerna kan påverkas. Symptomen brukar komma och gå på första, ofta efter att du använder handen. Vanligtvis symptomen är värre på natten och kan väcka dig.

Symptomen kan lindras för en stund genom att höja handen upp eller hänga ner. Snärta handleden kan också ge lindring. Symptomen kvarstår hela tiden om tillståndet förvärras.

 • I de flesta fall är det inte klart varför det sker. Man tror att vissa smärre förändringar sker i senor och / eller andra strukturer som går genom karpaltunneln. Detta kan orsaka en ökning av trycket inuti tunneln. Ökningen i tryck tros komprimera och begränsa blodtillförseln till mediannerven. Som ett resultat, är funktionen av mediannerven påverkas orsakar symtomen. Karpaltunnelsyndrom är vanligare hos arbetare, särskilt med jobb som använder en hel del handled rörelse såsom skrubbning eller vridning. Så kan överanvändning av handen vara en faktor i vissa fall för att utlösa förändringar i strukturer i karpaltunneln, vilket leder till detta tillstånd utvecklas.
 • Dina gener kan spela en roll. Det verkar finnas en viss ärftlig (genetisk) faktor. Omkring 1 i 4 personer med karpaltunnelsyndrom har en nära familjemedlem (fader, moder, broder, syster) som också har eller har haft tillstånd.
 • Bone eller artritiska tillstånd av handleden, såsom reumatoid artrit eller frakturer handleden kan leda till karpaltunnelsyndrom.
 • Olika andra tillstånd är associerade med karpaltunnelsyndrom. Till exempel: graviditet, fetma, en nedsatt sköldkörtelfunktion, diabetes, klimakteriet, andra sällsynta sjukdomar, och en bieffekt av vissa läkemedel. Några av dessa villkor ge vätskeansamling (ödem), som kan påverka handleden och orsakar karpaltunnelsyndrom.
 • Sällsynta orsaker är cystor, utväxter och svullnader kommer från senor eller blodkärl som passerar genom karpaltunneln.

Ofta symptomen är så typiskt att inga tester behövs för att bekräfta diagnosen.

Om diagnosen inte är klart då ett test för att mäta hastigheten på nervimpuls genom karpaltunneln kan rekommenderas (nervledning test). En långsam hastighet av impuls ner mediannerven kommer vanligtvis bekräfta diagnosen.

Allmänna åtgärder

Vad är karpaltunnelsyndrom? Dina gener kan spela en roll.
Vad är karpaltunnelsyndrom? Dina gener kan spela en roll.

Försök att inte över-använda din handled genom kläms alltför mycket, gripande, vridning, etc. Om du är överviktig, gå ner i vikt kan hjälpa. Smärtstillande medel kan förskrivas för att lindra smärtan. Om tillståndet är en del av en mer allmän medicinsk åkomma (t.ex. artrit) då behandling av detta tillstånd kan hjälpa.

Inte behandla kan vara ett alternativ

I upp till 1 i 4 fall symptomen går utan behandling inom ett år eller så. (I ca 2 i 3 fall som utvecklas under graviditeten symptomen gå efter att barnet är fött.) Så, är inte att behandla ett alternativ, särskilt om symtomen är milda. Situationen kan ses över om symptomen förvärras. Symtomen är mest sannolikt att gå in människor mindre än 30 år gamla.

En handled skena

En löstagbar handled skena (stag) är ofta rekommenderas som en första aktiv behandling. Syftet med skenan är att hålla handleden på en neutral vinkel utan att applicera någon kraft över karpaltunneln, så att vila nerven. Detta kan bota problemet om de används under några veckor. Till exempel, i en forskning som jämförde skenor med kirurgi, ungefär 1 på 3 personer som behandlas med bettskena var nöjd med symtomlindring som den gav. En bettskena kan vara lite besvärligt att använda under dagtid. Det är emellertid vanligt att bära en skena bara på natten, vilket ofta är tillräckligt för att lindra symptomen.

En steroid injektion

En injektion av steroider i, eller nära, är karpaltunneln ett alternativ. En forskning studie fann att en enda steroid injektion lättat symptom i ungefär 3 i 4 fall. I detta försök symptomen återvände i vissa människor. Dock var ungefär hälften av de behandlade människor fria från symptom ett år senare. Andra studier rapporterar varierande framgång klassar med steroid injektioner. Det är inte klart hur steroider fungerar i detta tillstånd. Steroider är kända för att minska inflammation. Det finns dock ingen uppenbar inflammation i de flesta fall. Steroider minskar också effekten av andra kemikalier, som kan spela en roll i att öka trycket i karpaltunneln.

Kirurgi

En liten operation kan skära ligamentet över framsidan av handleden och lätta trycket i karpaltunneln. Detta botar oftast problemet. Det görs oftast under lokalbedövning. Du kommer inte att kunna använda din hand för arbete under några veckor efter operationen. En liten ärr på framsidan av handleden kommer att kvarstå. Det finns en liten risk för komplikationer från kirurgi. Till exempel, efter kirurgi finns det en liten risk för infektion och skador på nerv eller blodkärl.

Andra behandlingar

Vad är karpaltunnelsyndrom? Bone eller artritiska tillstånd av handleden.
Vad är karpaltunnelsyndrom? Bone eller artritiska tillstånd av handleden.

Under årens lopp har ett brett utbud av andra behandlingar förespråkats. Till exempel, diuretika (vattendrivande tabletter), övningar, vitamin B6, kiropraktisk manipulation av handleden, yoga, magnet terapi, och behandling med ultraljud. Ingen av dessa behandlingar har god forskning bevisar för att stötta dess bruk och så att de inte är allmänt rekommenderas. Steroidtabletter kan lindra symptom i vissa fall. Det finns dock en risk för allvarliga biverkningar från att ta en lång kurs med kortisontabletter. Dessutom fungerar en lokal injektion av en steroid (beskriven ovan) förmodligen bättre. Därför steroidtabletter inte brukar rekommenderas.

En icke-kirurgisk alternativ kan rekommenderas om symtomen är milda. Till exempel, om symtomen kommer och går och består huvudsakligen av domningar, stickningar eller mild obehag. En bettskena kan fungera utan en steroid injektion är förmodligen den mest effektiva icke-kirurgisk behandling.

Om du försöker en icke-kirurgisk behandling och det fungerar inte, kommer tillbaka till din läkare. I synnerhet om du har konstant domningar i någon del av handen, eller om du har någon svaghet i musklerna bredvid tummen. Dessa symptom gör att nerven inte fungerar bra och det finns risk för permanenta skador.

Kirurgi ger den bästa chansen att långsiktigt botemedel. Det är en ganska vanlig operation. Det sker om symtomen kvarstår trots andra behandlingar, eller om symptomen är allvarliga och nerven finns risk för permanenta skador.

Behandling för allvarliga symptom

Om du har allvarliga symtom, särskilt slöseri av musklerna vid basen av tummen, då du kommer antagligen behöva operation. Detta är att expandera instängd nerv snabbt som syftar till att förhindra permanenta långsiktiga skador på nerven.

Karpaltunnelsyndrom under graviditeten

Symptomen går ofta efter det att barnet är fött. Därför är en icke-kirurgisk behandling, såsom en skena, rekommenderas vanligtvis i början. Kirurgi är ett alternativ om symptomen kvarstår.

Carpal-tunnel.net

Webb: www.carpal-tunnel.net
En webbplats som är skriven av en brittisk läkare som har ett särskilt intresse av karpaltunnelsyndrom. Denna webbplats ger detaljerad information riktad till allmänheten om alla aspekter av tillståndet och dess behandlingsalternativ.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…