Torsion av testiklarna

Torsion av testiklarna är när en testikel vrider runt i pungen. En akut operation är vanligtvis behövs för att behandla detta tillstånd.

Torsion av testiklarna. Förstå testiklarna.
Torsion av testiklarna. Förstå testiklarna.

De två testiklar ligga i pungen. Den sädesledare är som en flexibel slang som går från varje testikel till nedre delen av magen. Den sädesledare innehåller blodkärl som tar blod till och från testiklar och sädesledaren som tar spermier från testiklarna till penis.

Du kan normalt känna sädesledare genom huden på pungen precis ovanför testiklarna. Det känns som ett tjockt snöre. Testiklarna kan flytta runt lite i pungen, men kan oftast inte gå tillräckligt för att vrida runt helt.Hos vissa människor vävnaderna som omger testiklarna i pungen är slappa. Därför kan testiklarna flytta runt i pungen mer än vanligt. Om en testikel vrider runt, har det sädesledare att vrida runt också eftersom det är fast högre upp. Om detta händer, är blodflödet till testiklarna blockeras i den tvinnade SPERMA-sladden. (Detta är som en slang-rör ansluten till en kran. Vattnet inte rinner om slangen blir vridna på sig själv.)

En testikel med sin blodtillförsel avbröt sannolikt är skadas och dö om blodflödet är snabbt återställd.

Det uppstår oftast i tonårspojkar, strax efter puberteten. Nyfödda bebisar och yngre barn utvecklar ibland detta problem. Det är ovanligt över 25 år, men förekommer ibland hos äldre vuxna.

Vad händer i en torsion (vridning) i testiklarna? Vem får vridning av testiklarna?
Vad händer i en torsion (vridning) i testiklarna? Vem får vridning av testiklarna?

Den typiska symtomet är svår smärta som utvecklas snabbt - inom några timmar, ofta mycket snabbare. Smärtan är i de drabbade testikeln, men du kan också känna det i mitten av buken (på grund av en delad nerver). I ungefär hälften av fallen, symptomen börjar i natt, och smärtan vaknar du från vila. Den drabbade testikel blir snart öm, svullen och inflammerad.

Torsion av testiklarna är en nödsituation. Om blodtillförseln till testikeln är avskuren under mer än ca sex timmar, därefter permanent skada på testikel sannolikt inträffar. En akut operation görs oftast. Ett litet snitt görs i huden på pungen att exponera testiklarna. De drabbade testikel och SPERMA-sladd är utan snodd. Den testikel därefter sys på den omgivande vävnaden och fixeras i läge för att förhindra vridning sker igen. Den andra testikel är också fast samtidigt som den har en högre än genomsnittet chans att vrida i framtiden.

Ju tidigare operationen görs, desto bättre utsikter att rädda testikeln. Helst ska operationen ske inom 6-8 timmar efter symptom börjar. Ibland drabbade testikeln tas bort om operationen görs för sent och testikeln har dött.

Även om operationen görs vanligen som en nödsituation, är det en ganska liten operation som inte tar mycket lång tid. Ibland kan de vridna testikeln skall utan snodd av en läkare utan att behöva en operation. Emellertid är detta förfarande smärtsam och inte ofta framgångsrik. En operation är oftast behövs.

Några pojkar och män har varnat smärtor i en testikel då och då, innan en fullt utvecklad vridning. Dessa uppträder plötsligt, varar några minuter, sedan försiktigt lika plötsligt. Dessa smärtor uppstå om en testikel vrider lite, och sedan går tillbaka till sin normala plats på egen hand.

En operation för att fixa testiklarna på plats brukar rekommenderas om dessa varningssignaler smärtor uppstå. Detta beror på att det är troligt att någon gång en testikel kommer att vrida fullt, och akut kirurgi kommer att behövas. En planerad operation för att fixa testiklarna är att föredra än att vänta på en fullskalig torsion inträffa.

Aktuella artiklar