Cryptosporidium

Cryptosporidium är en parasit som kan infektera din tarm (tarmarna) och orsakar "kryptosporidios ', en form av gastroenterit leder till diarré och kräkningar. Infektion kan uppstå hos människor och djur och sprids genom kontakt med jord, vatten, mat eller ytor som är förorenade av infekterade avföring (avföring) innehåller parasiten. Små barn är mest sannolikt att bli smittad. Symptomen varar vanligen i upp till två veckor, ibland längre tid. Symtomen kan vara mycket svår hos personer vars immunsystem inte fungerar ordentligt. Ingen särskild behandling är nödvändig för de flesta människor, men du bör dricka mycket vätska för att undvika uttorkning. Du bör inte använda en pool i 14 dagar efter det att infektionen har läkt ut.

En parasit är en allmän term för alla levande ting som bor i, eller på, en annan levande organism. Det kan föda upp sin värd, eller erhålla skydd med sin värd, men bidrar inte till sin värd välbefinnande eller välfärd. Mänskliga parasiter inkluderar svampar, bakterier, virus, protozoer och maskar.

Relaterade artiklar

Cryptosporidium är en parasit som kan infektera din tarm (tarmarna) och orsakar "kryptosporidios". Cryptosporidios är en gastroenterit infektion (en infektion i tarmen) som kan leda till diarré och ibland kräkningar. Cryptosporidium är en protozo parasit. En protozo är en mikroskopisk, encellig organism. Cryptosporidium kan infektera både människor, boskap och andra djur, särskilt husdjur. Det finns två huvudsakliga arter av Cryptosporidium som orsakar infektion hos människa, Cryptosporidium hominis och Cryptosporidium parvum.

Den Cryptosporidium parasiten passerar ut i avföringen (avföring) från infekterade människor och djur. Det kan då finnas i jord, vatten, mat, eller på ytor som förorenats med infekterade avföring.

Människa till människa överföring av smitta är möjligt, till exempel genom att inte tvätta händerna efter att ha bytt blöja på en infekterad barn och sedan sätta händerna i munnen. Utbrott kan inträffa inom ett hushåll eller, till exempel, inom plantskolor. Animal-till-människa överföring är också möjlig. Detta är vanligen genom kontakt med smittade djur i anläggningar eller djurparker eller genom kontakt med smittade djur dynga.

Du kan också smittas om man dricker förorenat vatten. I själva verket har de största utbrott av kryptosporidios inträffade när dricksvattnet blir förorenat med avloppsvatten eller gödsel. Adekvat filtrering av vatten behövs för att ta bort parasiten. Bad i förorenat vatten (t.ex. i sjöar eller floder) kan också orsaka infektion. Utbrott har också skett genom swimmingpool förorening som klorering inte alltid döda parasiten.

Att äta smittad mat är ett mindre vanligt sätt att du kan bli infekterade med Cryptosporidium. Till exempel mat som tvättas i förorenat vatten eller frukt eller grönsaker som är förorenade av smittad gödsel som har använts för att uppmuntra dem att växa. Opastöriserad mjölk kan också vara en smittkälla.

Om du reser till länder som har dåliga sanitära förhållanden, kan du löpa större risk att utveckla Cryptosporidium infektion.

Cryptosporidium. Vad är cryptosporidium?
Cryptosporidium. Vad är cryptosporidium?

Det finns mellan 3.000 och 6.000 bekräftade fall av infektion med Cryptosporidium varje år i Storbritannien. Dock är det faktiska antalet smittade sannolikt högre som ett avföringsprov inte kan testas i laboratorium i alla fall.

Vem som helst kan få kryptosporidios men det oftast drabbar barn under 5 års ålder. De som ser efter barn är också mer benägna att bli smittade. Om ditt immunförsvar inte fungerar av någon anledning, till exempel att du genomgår behandling för cancer eller om du har HIV-infektion, är det mer sannolikt att få allvarliga infektioner.

Vissa människor som smittats med Cryptosporidium har faktiskt inga symptom. Men de kan fortfarande passera på infektionen till andra. Men oftast infektion med Cryptosporidium orsakar gastroenterit-typ sjukdom. Det kan ta mellan 3 till 12 dagar efter kontakt med parasiten innan du utvecklar symptom.

De viktigaste symptomen är vattnig diarré med magkramper. Kräkningar, feber och aptitlöshet är också vanligt. Symptomen varar vanligen cirka 12 till 14 dagar, men kan ibland pågå så länge som en månad. Så, symtom tenderar att pågå längre än med andra vanliga orsaker till gastroenterit. Också i vissa människor, kan symtomen verkar för att förbättra och sedan återfall (eller bli värre igen) innan infektionen försvinner helt.

Cryptosporidios diagnostiseras vanligen när Cryptosporidium parasiten finns i avföringen efter ett avföringsprov skickas till laboratoriet. Ibland, hos personer med nedsatt immunförsvar och en negativ avföringsprov kan parasiten påvisas efter en biopsi i magsäcken eller tarmen.

De flesta människor med kryptosporidios behöver inte någon särskild medicinering eller behandling. Deras immunförsvar fungerar vanligen för att rensa infektion. Vissa studier har visat att läkemedel såsom nitazoxanide kan hjälpa tydliga symtom snabbare i vissa människor, men denna drog är inte rutinmässigt används i Storbritannien. Mer bevis behövs om eventuella läkemedel mot Cryptosporidium infektion.

Men om du har kryptosporidios, det finns saker som du kan göra för att lindra dina symtom och att hjälpa till att undvika komplikationer medan ditt immunförsvar gör arbetet. Viktigast av allt, bör du se till att du dricker mycket vätska. Syftet är att förhindra uttorkning, eller för att behandla uttorkning om den har utvecklats. När eventuell uttorkning korrigeras, bör du äta så normalt som möjligt.

Vätskor för vuxna

 • Som en grov vägledning, dricka minst 200 ml efter varje anfall av diarré (efter varje vattnig avföring).
 • Denna extra vätska är utöver vad man normalt skulle dricka. Till exempel kommer en vuxen dricker normalt cirka två liter per dag, men mer i varma länder. Ovanstående '200 ml efter varje anfall av diarré "är utöver detta vanliga mängden som du vill dricka.
 • Om du kräks, vänta 5-10 minuter och sedan börja dricka igen, men långsammare. Till exempel, en klunk varje 2-3 minuter, men se till att din totala intaget som beskrivits ovan.
 • Du kommer att behöva dricka ännu mer om du är uttorkad. En läkare kommer att informera om hur mycket att dricka om du är uttorkad.

För de flesta vuxna bör vätskor berusade att hålla hydratiserade inkluderar vatten, juice och soppor. Det är bäst att inte ha drycker som innehåller mycket socker, såsom cola eller pop, eftersom de kan ibland göra diarré värre.

Rehydrering drycker brukar rekommenderas i människor som är svaga, eller över 60 års ålder, eller som har underliggande hälsoproblem. De är gjorda av påsar som du kan köpa på apotek. (Påsarna finns även tillgängliga på recept.) Du lägger till innehållet i påsen till vattnet. Rehydrering drycker ger en bra balans av vatten, salter och socker. Den lilla mängden socker och salt hjälper vattnet att absorberas bättre från tarmen in i kroppen. De slutar inte eller minskar diarré. Använd inte hemgjorda salt / socker drycker, eftersom mängden salt och socker har att vara exakt.

Obs: om du misstänker att du är uttorkad, bör du kontakta en läkare. Symtom på uttorkning hos vuxna är trötthet, yrsel eller berusningskänsla, huvudvärk, muskelkramper, insjunkna ögon, passerar lite urin, torr mun och tunga, svaghet, och bli irriterad. Symtom på allvarlig uttorkning hos vuxna inkluderar djup apati, svaghet, förvirring, snabb puls, koma, och producerar mycket lite urin. Detta är en medicinsk nödsituation och omedelbar läkarhjälp behövs.

Vätskor för barn för att förhindra uttorkning

Du bör uppmuntra ditt barn att ta massor av vätskor. Syftet är att förhindra uttorkning (låg kroppsvätska). Vätskan förlorade i sin diarré behöver bytas. Ditt barn ska fortsätta med sin normala kost och vanliga drycker. Dessutom bör de också uppmuntras att dricka extra vätska. Men undvik fruktjuice eller läsk eftersom dessa kan göra diarré värre.

Barn under sex månader löper ökad risk för uttorkning. Du bör söka läkare om de utvecklar gastroenterit. Bröst-eller flaska-feeds bör uppmuntras som vanligt. Du kanske upptäcker att ditt barns behov av foder ökar. Du kan också rådas att ge extra vätska (antingen vatten eller drycker rehydrering) mellan flöden.

Rehydrering drycker kan föreslås av sjukvårdspersonal för barn med ökad risk för uttorkning. De är gjorda av påsar tillgängliga från apotek och på recept. Du bör få instruktioner om hur mycket att ge. Rehydrering drycker ger en perfekt balans av vatten, salter och socker. Den lilla mängden socker och salt hjälper vattnet att absorberas bättre från tarmen in i kroppen. Använd inte hemgjorda salt / socker drycker, eftersom mängden salt och socker har att vara exakt.

Om ditt barn kräks, vänta 5-10 minuter och sedan börja ge drycker igen, men i långsammare takt (till exempel en sked varje 2-3 minuter). Användning av en spruta kan hjälpa yngre barn som kanske inte kan ta klunkar.

Obs: om du misstänker att ditt barn är uttorkad, eller blir uttorkad, bör du kontakta läkare. Symtom på uttorkning hos barn inkluderar passerar lite urin, muntorrhet, torr tunga och läppar, färre tårar när gråt, insjunkna ögon, svaghet, är irriterad eller slö. Symtom på allvarlig uttorkning hos barn inkluderar dåsighet, blek eller flammig hud, kalla händer eller fötter, mycket få våta blöjor, snabb (men ofta ytlig) andning. Detta är en medicinsk nödsituation och omedelbar läkarhjälp behövs.

Vätskor för att behandla uttorkning hos barn

Hur får du cryptosporidium? Hur vanligt är Cryptosporidium och vem får det?
Hur får du cryptosporidium? Hur vanligt är Cryptosporidium och vem får det?

Om ditt barn är milt uttorkad, kan detta behandlas genom att ge dem rehydrering drycker. Din läkare eller sköterska kommer att råda om hur man gör upp drycker och om hur mycket att ge. Detta kan bero på åldern och vikten på ditt barn. Om du ammar, ska du fortsätta med detta under denna tid. Annars, ge inte ditt barn någon annan dryck om inte läkaren eller sköterskan har sagt att det är OK. Det är viktigt att ditt barn ska rehydreras innan de har någon fast föda.

Ibland kan ett barn kan behöva läggas in på sjukhus för behandling om de är uttorkade. Behandling på sjukhus innebär vanligtvis att ge vätskeersättning via en speciell slang kallas en "ventrikelsond". Detta rör passerar genom ditt barns näsa, ner sin hals och direkt in i magen. En alternativ behandling är med intravenösa (vätskor ges direkt i en ven).

Ät så normalt som möjligt

Hos barn, korrigera eventuella uttorkning är det första prioritet när de har kryptosporidios. Men om ditt barn inte är uttorkad (oftast) eller när någon uttorkning har korrigerats, sedan uppmuntra ditt barn att ha sin normala kost. Inte "svälta" ditt barn. Detta används för att få råd, men är nu känt för att vara fel. Så:

 • Ammas bör fortsätta att ammas om de kommer att ta det. Detta kommer vanligtvis att vara ett komplement till extra rehydrering drycker (beskriven ovan).
 • Flaska som ammas bör utfodras med sin normala full styrka feeds om de kommer att ta det. Återigen kommer detta vanligtvis att vara i tillägg till extra rehydrering drycker (beskrivet ovan).
 • Äldre barn - erbjuda dem lite mat då och då. Men, om han eller hon inte vill äta, är det bra. Drycker är det viktigaste, och mat kan vänta tills deras aptit avkastning.

För vuxna är det också avrådas från att "svälta" dig själv utan att äta små, lätta måltider om du kan. Styras av din aptit. Du kanske inte känner sig som livsmedel och de flesta vuxna kan göra utan mat för ett par dagar. Ät så fort du kan, men inte sluta dricka. Om du känner för att äta, undvika fet, kryddig eller tung mat. Plain livsmedel såsom fullkornsbröd och ris är bra mat att försöka äta.

Cryptosporidios är mycket smittsam. Detta innebär att du enkelt kan överföra smittan till andra. Det är därför viktigt att du anta strikta personlig hygien om du är smittad. Följande rekommenderas för att förhindra spridning av infektionen till andra:

 • Tvätta händerna noga efter att gå på toaletten. Helst använder flytande tvål i varmt rinnande vatten, men någon tvål är bättre än ingen. Torka ordentligt efter tvätt. Om ditt barn bär blöjor, vara särskilt noga med att tvätta händerna efter att ha bytt blöjor och före beredning, servering, eller äta mat.
 • Om en potta måste användas, handskar när du hanterar den, att förfoga över innehållet i en toalett, tvätta sedan pottan med varmt vatten och diskmedel och låt den torka.
 • Dela inte handdukar och tvättlappar.
 • Inte förbereda eller servera mat för andra.
 • Om kläder eller sängkläder är smutsig, ta först bort eventuella avföring i toaletten. Tvätta sedan i ett separat tvätt vid så hög temperatur som möjligt.
 • Rengör regelbundet med desinfektionsmedel toaletter som du använder. Med varmt vatten och diskmedel, torka av flush handtag, handtag toalettsitsen, kranar badrum, ytor och dörren minst en gång om dagen. Håll en trasa bara för rengöring av toaletten (eller använd en engångskamera varje gång).
 • Du bör stanna hemma från arbete, skola, högskola, etc, medan du har kryptosporidios. Du ska inte tillbaka förrän du har varit symtomfri i 48 timmar. Undvik kontakt med andra människor så långt som möjligt under denna tid.
 • Matförlagehanterare: om du arbetar med mat och utvecklar diarré eller kräkningar, ska du informera din arbetsgivare och omedelbart lämna livsmedel hanteras. Om Cryptosporidium infektion bekräftas, bör du informera din arbetsgivare och hålla sig borta från arbetet förrän din läkare säger att det är säkert att återvända.
 • Du bör inte bada i en pool för 14 dagar efter symtomen har rensat. Detta beror på att Cryptosporidium parasiten kan fortfarande finnas i din avföring under denna tid.

Om du har kryptosporidios och du arbetar med utsatta grupper såsom äldre, sjuk eller ung, ska du informera din arbetsgivare.

Som med alla gastroenterit infektion, kan kryptosporidios leda till uttorkning och salt (elektrolyt) obalans i kroppen. Detta inträffar om vatten och salter som förloras i avföringen inte ersätts av ditt drickande tillräckligt med vätska. Om du klarar av att dricka mycket vätska då uttorkning är osannolik, eller sannolikt endast att vara mild, och kommer snart att återhämta sig när du dricker. Allvarlig uttorkning kan leda till en nedgång i ditt blodtryck. Detta kan leda till minskat blodflöde till dina vitala organ. Om uttorkning inte behandlas, kan njursvikt utvecklas också. Vissa människor som blir allvarligt uttorkad behöver en "dropp" av vätska direkt i en ven. Detta kräver sjukhusinläggning.

Dessutom, under varje episod av diarré, kan vissa läkemedel som du tar för andra villkor eller skäl inte vara lika effektiva. Detta beror på att diarré innebär att minskade mängder av läkemedel absorberas (tas upp) i kroppen. Exempel på sådana läkemedel är läkemedel mot epilepsi, diabetes och preventivmedel. Tala med din läkare eller sjuksköterska om du är osäker på vad du ska göra om du tar andra droger och har diarré.

Som nämnts ovan, kan symtom på kryptosporidios vara svårare i de med ett försvagat immunsystem och kan ibland vara livshotande. Gallblåsan och bukspottkörteln körtel kan också smittas i sådana människor.

En liten studie har också visat att Cryptosporidium hominis infektion kan leda till andra symptom i två månader efter initial infektion hos vissa friska människor. Symptomen kan inkludera ledvärk, ögonsmärta, huvudvärk och trötthet. Det är tänkt att Cryptosporidium-infektion kan också orsaka en uppblossande av symtom hos personer med inflammatorisk tarmsjukdom såsom ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

I allmänhet är god hygien viktigt att förhindra spridning av många infektioner till andra (inklusive Cryptosporidium) och att minska din chans att plocka upp infektioner från andra. Handtvätt är det viktigaste att du och ditt barn kan göra. I synnerhet, alltid tvätta händerna och torka dem ordentligt, och lära barnen att tvätta och torka deras:

 • Efter att gå på toaletten (och efter byte blöjor eller hjälpa ett äldre barn att gå på toaletten).
 • Innan du förbereder eller röra mat eller dryck.
 • Efter hanterar rå mat.
 • Innan du äter.
 • Efter att ha arbetat, utfodring eller leka med husdjur och andra djur.

Om du röker, bör du tvätta också händerna före rökning. Den enkla åtgärden att tvätta och torka händerna regelbundet och ordentligt är känd för att göra en stor skillnad för risken att utveckla många infektioner.

Utöver detta, och särskilt när de reser till områden med dålig sanitet, bör du undvika att dricka obehandlad eller ofiltrerat vatten. Livsmedel tvättade eller framställas med användning råvatten bör också undvikas. Så, undvik:

 • Kranvatten
 • Glass
 • Isbitar
 • Sallader och råa grönsaker
 • Frukt som redan har dragits

Undvik också att svälja vattnet om du simmar i sjöar, floder eller simbassänger. Om du besöker en gård, se till att du tvätta händerna noggrant efter kontakt med djur och även innan du äter.

Den Chief Medical Officer i Storbritannien rekommenderar att alla som har immunbrist som påverkar en viss typ av immunceller som kallas en "T-cell" bör koka allt sitt dricksvatten (även i Storbritannien) att minska risken för infektion. Personer med T-cells-brist kan inkludera människor med cancer som påverkar deras blod, benmärg eller celler lymfa och även personer med HIV-infektion med CD4-antal lägre än 200. Fråga din läkare om du tror att du kan ha en T-cells-brist.

Aktuella artiklar