Amning

Bröstmjölk är den bästa näringen för spädbarn. Världshälsoorganisationen rekommenderar att barn matas enbart bröstmjölk under sina första sex månader, och att amning därefter fortsätta som en del av en blandad kost tills de fyller två år. Amning ger många hälsofördelar för både barnet och mamman. Ett D-vitamintillskott rekommenderas för alla ammande kvinnor samt för ammade spädbarn.

Amning

Nästan varje kvinna kan amma. Det är mycket ovanligt att en mor som inte fysiskt att amma. Det spelar ingen roll om du har små eller stora bröst, eller även om du har inåtvända bröstvårtor. Bröstvävnaden är utformad för att göra tillräckligt med bröstmjölk för ditt barn. Om du har tvillingar, är det fullt möjligt att göra tillräckligt med mjölk till både baby.

Amning kan dock ta lite övning och uthållighet. Som med många saker, är det något att lära. Det finns många fördelar med amning och denna bipacksedel är utformad för att informera dig om fördelarna, samt att ge viss information om amning Teknik och vanliga problem. Var inte rädd att be om hjälp om du hittar amning svårt. Detta är inget att skämmas över. En liten bit av rådgivning kan ge dig det förtroende du behöver för att fortsätta lyckas amning.

Barnet kallas "han" i denna bipacksedel.

Vilka är fördelarna med amning för barnet?

Bröstmjölksersättning kan aldrig riktigt matcha detta perfekta receptet. Modersmjölksersättning är tillverkad av komjölk. De viktigaste faktorerna för ditt barns tillväxt och skydd kan inte tillverkas i fabrik och sätts till modersmjölksersättning.

Inga andra vätskor (såsom vatten) behövs för en ammande barnet. Även i den varmaste vädret, bröstmjölk sammansättning ändras, att ge allt ditt barn behöver. Även när ditt barn är sjuk, till exempel, om han har diarré, bör du fortsätta att amma. (I vissa fall kan du få råd av en läkare för att ge extra vätska eller oral vätskeersättning. Men för lindriga sjukdomar, bröstmjölk enbart är bra.)

Även om ditt barn är för tidigt, eller sjuk och på sjukhus (till exempel på neonatalavdelningen eller Special Care babyenheten), är bröstmjölk fortfarande bäst för ditt barn. Du kan bli ombedd att försöka uttrycka lite mjölk och kan visas hur man gör detta.

Bara en enda formel foder i en tidigare ammade barnet kan medvetandegöra sin gut mot proteinerna i komjölk. I vissa fall kan detta orsaka överkänslighet och allergier mot dessa proteiner. Bröstmjölksersättning ändrar bakterier och nivåer syra i ditt barns tarm, och det kan ta upp till en månad efter saker att återgå till det normala. Om du har valt att amma, försök att hålla fast vid det.

Inga misstag

Om du amma, är det omöjligt att göra några misstag med mjölk barnet får.

Det finns möjlighet för mänskliga fel när man gör upp flaskor formel. Det är oerhört viktigt att följa instruktionerna på paketet om du använder formeln. Aldrig frestas att förändra förhållandet mellan pulver till vatten och antingen göra mer utspädd eller starkare mjölk. Att göra detta kan vara skadligt för ditt barn.

Amning minskar risken för att utveckla infektioner

I genomsnitt ammas har färre infektioner i sitt tidiga liv. Den främsta orsaken till detta är att antikroppar överförs i bröstmjölk från mor till barn. Antikroppar är proteiner som hjälper till att bekämpa infektioner. Ammas har mindre diarré och kräkningar, och färre luftrörskatarr och öroninflammation, jämfört med barn som inte ammas.

I utvecklade länder som Storbritannien, är minskad risk för infektion signifikant. I utvecklingsländerna, till exempel vissa länder i Afrika, är minskad risk för infektion dramatisk. Till exempel, en översyn i 42 utvecklingsländer beräknas exklusiv amning i sex månader, med partiell amning fortsätter till 12 månader, kunde förhindra 1,3 miljoner dödsfall varje år i barn under fem år.

Amning minskar risken för plötslig spädbarnsdöd

Det finns goda bevis för att plötslig spädbarnsdöd (SIDS) - även känd som plötslig spädbarnsdöd - är mindre vanligt hos ammade spädbarn. Detta är inte helt förklaras, trots det faktum att ammas har färre infektioner är möjligen en bidragande faktor.

Utvecklings-och känslomässiga faktorer och limning

En studie rapporterade att resultat i tester barndom intelligens var bättre hos barn som hade ammats jämfört med dem som hade varit mjölkersättning. Det är svårt att bedöma emotionella faktorer, och inga säkra slutsatser kan dras. Ny forskning visar att barn som ammades är ljusare än deras formel-matade kamrater. De som är födda i fullgången tid och ammades under åtminstone de första fyra veckorna i livet, göra bättre i tester av läsning, skrivning och matematik - och denna effekt sträcker sig in i gymnasiet åren.

Resultaten av en studie antydde att barn som var fullgångna vid födseln och ammades, hade färre beteendeproblem på fem år. Ju längre barnet ammades, desto större effekt. Dessa beteendeproblem bedömdes av föräldrarna snarare än läkare, och den exakta orsaken till detta är oklar. De typer av problem ingår emotionella svårigheter såsom clinginess och beteende problem, såsom lögn. Resultaten kommer sannolikt att vara en kombination av faktorer, även om det kan vara relaterade till någonting i bröstmjölk själv. Beteendestörningar kan minskas hos barn som har ammats eftersom dessa barn gynnas av ett närmare samspel med sina mödrar. Fördelen med amning i form av en minskning av barndominfektioner, kan indirekt påverka beteendet, kanske som ett resultat av missad skolgång.

Man tror att amning förbättrar limning processen mellan barnet och mamman. Tidig hudkontakt främjas från den dag de föds. Ditt barn behöver känna sig säker, trygg och varm. Att gosade naken, mot moderns nakna hud (täckt med en filt eller handduk) så länge som möjligt, är viktigt. Att sätta det nyfödda barnet direkt till bröstet för ett flöde är perfekt. I denna omedelbara postnatala perioden, hjälper amning att reglera ditt barns blodsocker och hans andning och hjärtfrekvens.

Övriga förmåner

Ammade spädbarn är mindre benägna att bli förstoppad. De tenderar också att vara mindre noga när det gäller nya livsmedel vid avvänjning. Bröstmjölk verkar hjälpa till att lossa en nyfödd bebis slem. Den fungerar också som en laxerande och hjälper till med passagen av de första avföring (poo). De första avföring kallas mekonium och är klibbiga, svarta och som tjära.

Fördelar i långsiktig hälsa

Det finns nu goda bevis från studier som i genomsnitt följande hälsoproblem senare i livet är mindre vanliga hos dem som hade varit ammas jämfört med de som inte hade: fetma och övervikt, högt blodtryck, högt kolesterol; eksem, typ 2-diabetes, leukemi, astma.

Exklusiv amning under de första sex månaderna i livet ger maximal nytta. Det finns dock fortfarande en minskning av risken att utveckla dessa sjukdomar även i delvis ammade barn, och i dem som amma under en kortare tid. Det rekommenderas att amning fortsätta tills barnet är ett år, och många kvinnor väljer att fortsätta med amning längre än detta.

Komjölk bör inte införas för flöden förrän barnet är ett år (även om ost, yoghurt och mjölk för spannmål är OK för avvänjning). Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) och FN: s barnfond (UNICEF) rekommenderar faktiskt ammar tills minst två år. I Storbritannien, är kvinnor inte uppmuntras att fortsätta så här länge. Globalt är den genomsnittliga längden av amning 4,2 år.

Vilka är fördelarna med amning för mamman?

Fördelar för hälsan

Olika studier har tittat på möjliga hälsofördelar till kvinnor som har ammas. Det finns nu goda bevis för att, i genomsnitt, följande hälsoproblem är mindre vanligt hos kvinnor som har ammade en eller fler barn jämfört med dem som aldrig ammas: bröstcancer, äggstockscancer, typ 2-diabetes; förlossningsdepression.

Det föreslås också, genom ny forskning, att sex månaders amning kan minska risken att utveckla högt blodtryck (hypertoni) senare i livet. En annan hälsofördelar för vissa mammor är att det är lättare att gå ner i vikt efter förlossningen om du ammar. Amning använder upp ungefär 500 extra kalorier per dag.

Bekvämligheten

Amning är den lämpligaste metoden för utfodring. Det finns ingen förberedelsetid, och det är alltid tillgänglig. Detta kan vara en verklig fördel när du är trött och vaknade mitt i natten för att mata ditt barn.

Financial

Amning är gratis. Formel foderkostnader, i genomsnitt, minst £ 450 per år.

Tidig postnatal förmåner

Omedelbar amning bidrar till att utvisa moderkakan (efterbörden). Det bidrar också till att minska blodförlust efter förlossningen och att förhindra en blödning (stora utfallande). Amning hjälper livmodern (livmodern) att evolvent (krympa ner) under dagarna efter födseln. Det kan också hjälpa dig att slappna av och obligation med ditt barn. Detta beror på en speciell hormon (kemisk) kallas oxytocin frisätts i kroppen från hjärnan när du ammar.

Komma igång med amning

Helst när du börjar amma, är det bäst att ha en utbildad person att titta på och ger kvalificerad hjälp och stöd. En barnmorska eller ammar kurator kan göra detta. Att få de första feeds rätt kan göra en enorm skillnad att få framgångsrikt etablerat, och kan förebygga problem såsom såriga bröstvårtor, bröstsmärtor och dålig tillgång på mjölk.

Den allra första mjölken som produceras kallas råmjölk. Det är en gul, klibbig substans ibland kallad flytande guld. Den är rik på antikroppar och hög halt av proteiner, vitaminer och mineraler, i en mycket koncentrerad form. Ett nyfött barn har en liten mage som rymmer ungefär en tesked mjölk. Så även om det finns endast en liten mängd råmjölk, är det tillräckligt för barnet under de första dagarna, tills mjölken utbudet kommer i. Även ett foder av råmjölk är värdefullt för både barnet och moderns hälsa.

Vissa kvinnor försöker amma och ge upp efter några flöden på grund av problem. Problem kan väl ha förhindrats av råd om saker såsom rätt placering av barnet. Försök att hålla dig avslappnad som du kommer att hitta saker lättare om du är lugn.

Amning kan vara tidskrävande och kräver en hel del engagemang. Ett nyfött barn behöver mata förmodligen var 2-3 timme, dag och natt. När barnet blir äldre, kommer han att äta snabbare. Kom ihåg, brösten producera mer mjölk ju mer barnet äter - de kommer aldrig att vara tom.

Bebisar, allmänhet, få in en rutin för utfodring. Men det är bättre att inte hålla sig strikt till en utfodring tidtabell. Det rekommenderas att livnära sig på efterfrågan. Efterfrågan matningsmedel barnet dikterar utfodring och du matar honom när han verkar hungrig. Detta kommer att beakta perioder av tillväxt då han kanske måste mata oftare, och andra faktorer, till exempel när det är varmt och han är törstig.

Ditt barn får en mer vattnig förmjölken när han startar en amma. Detta släcker sin törst. Som en amma fortsätter, är den senare mjölken (eller eftermjölken) rikare på fett. Den eftermjölken fyller bebisen upp. Den eftermjölken innehåller mer energi och näring som behövs för ditt barn att växa och frodas. Det är därför viktigt att barnet slutar på ena bröstet innan den erbjöds den andra (annars skulle han bara få två massor av förmjölken).

Hur amma

Denna information är avsedd som en vägledning. Fråga en barnmorska, amning kurator eller vän / släkting som du litar på (och vem har framgångsrikt ammat) att visa dig. Böcker, tidskrifter och resurser Internet har bra fotografier, video och bilder / diagram för att visa positionering och teknik. Din barnmorska kan också ha gett dig broschyrer om amning.

Det finns massor av olika positioner för amning. Huvudpunkter är:

 • Är barnets huvud och kropp i en rak linje? Detta är viktigt så att ditt barn kan svälja lätt.
 • Håller du ditt barn nära dig? Stöd barnets nacke, axlar och rygg. Barnet bör kunna luta huvudet bakåt och ska inte behöva sträcka sig för att mata.
 • Se till att du är bekväm. Amning kan ta lite tid. Ibland hjälper det att använda en kudde eller särskild amning kudde för stöd. Dina armar eller rygg kan hamna värkande om du är hopkrupen under en längre tid.

Låsning på är termen för att få ditt barn ansluten till ditt bröst för utfodring. Återigen, bilder och diagram gör det lättare att förstå. Några allmänna punkter är:

 • Håll barnet med näsan motsatt bröstvårtan. Ditt barn behöver få en stor munfull bröst underifrån bröstvårtan. Placera honom "bröstvårtan till näsan" kommer att tillåta honom att nå upp och fäst väl till bröstet.
 • Låt bebisen spets huvudet bakåt, så hans bästa borstar läpp mot bröstvårtan.
 • Vänta tills din bäbis att öppna munnen stort. När han gör det, kommer hakan vidrör bröstet först. Hans tunga kommer att vara nere.
 • Snabbt sätta ditt barn i till bröstet så att han kan ta en stor klunk.
 • Det borde vara mer av den mörkare vårtgården syns ovanför barnets övre läppen, än under hans underläpp.
 • Den låt ned reflex är när mjölken produceras från bröstet och ut. Detta orsakas av att hormonet oxytocin frigörs i hjärnan. Bara tanken på amning, eller om ditt barn, eller höra honom gråta, kan stimulera mjölk som ska produceras. Du kan se mjölken som du förbereder dig för att amma - och det är därför amningskupor inuti bh behövs, för att fånga denna mjölk.

Saker du kan leta efter, som tecken på att ditt barn äter bra och hakade på rätt sätt:

 • Barnet har en stor munfull bröst.
 • Barnets haka är fast vidrör bröstet.
 • Det gör inte ont - även om de inledande suger är starka.
 • Barnets kinder är avrundade hela sugande.
 • Det är rytmiskt suga och svälja, med enstaka pauser. Det kommer att finnas cykler av korta suger och dessutom lång, suger djupdragning.
 • Barnet slutar utfodring och lossnar bröstet på egen hand.

Om det känns obehagligt när bebisen låses på, kan läget inte vara helt korrekt. Använd ditt lillfinger för att bryta förseglingen mellan barnets mun och dina bröst genom att försiktigt föra in den i hörnet av ditt barns mun. Försök sedan igen med bröstet. Detta är viktigt för att förhindra ömma, spruckna bröstvårtor.

Några vanliga problem med amning

Amning ska inte vara smärtsamt. Om du utvecklar bröst problem under amning, försöka identifiera och rätta till problemet. Du kan behöva eller vill tala med din läkare, barnmorska, BVC eller ammar kurator. Vad du inte vill är att hamna bli stressad och dreading feeds, eftersom denna emotionella faktorn kommer att påverka din mjölkproduktion och gör amningen ännu svårare.

Breast obehag och smärta

En normal fullständig bröst kan vara öm. I synnerhet, kan bröst mjölkstockning uppstår på dagar 2-7 efter födseln när mjölken kommer in Om mjölken inte avlägsnas genom en utfodring baby då mjölkproduktionen snart kommer att sluta.

Det bästa sättet att minimera smärta och mjölkstockning är att ge ditt barn ofta feeds. Vissa kvinnor behöver vissa smärtstillande medel för ett par dagar. Vissa kvinnor gynnas av att uttrycka lite mjölk för hand för att lindra eventuella mjölkstockning.

Såriga bröstvårtor

Den vanligaste orsaken till detta är överskott sug (sug trauma). Den orsakas av en baby som inte har låst på väl. Barnet behöver en stor klunk av bröst-och vårtgården, liksom bröstvårtan. Om barnet hålls så att bara bröstvårtan är i deras mun, sedan såriga bröstvårtor är mer benägna att utveckla.

Om du pressa lite bröstmjölk ur bröstvårtan (detta kallas mjölka) och låt det torka i luften, kan det hjälpa med såriga bröstvårtor. Nipple krämer är också tillgängliga för att lugna och främja läkning. Dock är det viktigaste att kontrollera placeringen av barnet för utfodring, för att förhindra framtida problem.

Ibland en trast infektion i bröstet eller bröstvårtan är orsaken. I denna situation bröstvårtan kan bli öm, röd och sprucken. Din läkare kan då ordinera behandling för trast.

En blockerad mjölk kanal

En blockerad mjölk kanal förekommer ibland hos ammande kvinnor. En blockerad mjölk kanalen kan orsaka en smärtsam svullna området i ett bröst. Den överliggande huden är ibland röd och inflammerad, men inte så intensiv som med mastit (se nedan). När man matar barnet, kan smärtan öka på grund av trycket av mjölken bygga upp bakom den blockerade kanalen.

En blockerad mjölk kanal kommer oftast klart inom 1-2 dagar och symtomen kommer sedan att gå. Det kan klart snabbare genom att mata barnet oftare från det drabbade bröstet och försiktigt massera utfodring bröst samtidigt.

Men i vissa fall en blockerad mjölk kanal blir infekterade och utvecklas till en mastit.

Mastit

Mastit är en infektion av bröstet. Bakterier får ibland in i mjölkgångarna i bröstet för att orsaka infektion. Det är ofta genom en spricka eller ont i bröstvårtan.

Mastit orsakar ett område av hårdhet, smärta, rodnad och svullnad i bröstet. Det börjar ofta i en del av bröst nära till nippeln. Du kan också få feber (hög temperatur) och mår dåligt. Några fall av mastit utvecklas som en komplikation av en blockerad mjölk kanal, men vissa fall ske utan ett föregående stopp.

Mastit behandlas vanligtvis med en kurs av antibiotika. Dock kan ett milt fall gå utan någon behandling. Om du märker ett anbud svullna området i ett bröst när du ammar, kan det vara en blockerad mjölk kanal eller utveckla mastit. Det kan vara rimligt att se hur det går över en dag eller så. Men om symtomen förvärras sedan se din GP.

Det är fortfarande OK att mata från bröstet med mastit, så länge det inte är alltför obekväm. Matning från en infekterad bröst skadar inte barnet. (Eventuella förtäring bakterier kommer att dödas av syran i barnets mage). Om du behöver för att lindra mjölken uppbyggnad, men utfodring är för smärtsamt, kan du uttrycka alltid lite mjölk för hand.

Om du får antibiotika, kommer de att vara säkra att använda under amning. Vanligtvis är en liten mängd antibiotika som finns i bröstmjölk, men det är inte skadligt för ditt barn. I värsta fall kan din bröstmjölk smaka något annorlunda eller ditt barn kan ha något runnier avföring (bajs) än normalt. Paracetamol och ibuprofen är säkert att ta för smärta och feber under amning, så länge du inte är allergisk mot någon medicin och har inte råd att undvika dem för andra medicinska skäl.

Bröst abscess

Ibland kan en abscess bildas inuti en infekterad del av bröstet. En abscess är en samling av pus. Detta orsakar ett fast, rött, anbud klump. Med en böld, kan du känna dig mer allmän sjukdomskänsla. Samt bröstsymtom, kan du känna influensaliknande eller febrig.

Om du misstänker en böld, bör du söka säkerligen läkarvård. Pus i ett bröst abscess behöver tömning med en nål och spruta, eller ens med en liten operation (kallas snitt och dränering). Du kommer förmodligen behöva antibiotika också. Med ett bröst abscess du inte ska mata från den drabbade sidan, men du kan uttrycka och kassera mjölken för att stoppa dina bröst från att bli svullna.

Några bekymmer om amning

Om du har några bekymmer eller funderingar om amning, ska du tala med din BVC eller barnmorska. De flesta bekymmer är ogrundade, och svårigheter kan oftast lösas. Sjukvårdspersonal är angelägna om att ge råd och att erbjuda hjälp, eftersom amningen är en så viktig fråga och kvinnor behöver stöd så att de inte överger amningen för snabbt.

Det finns ett antal organisationer (anges i slutet av bipacksedeln) som också kan erbjuda hjälp och råd. Ofta finns det en lokal amning verkstad eller klinik, där du kan gå med ditt barn för professionell och praktisk hjälp.

Vanliga frågor inkluderar följande:

"Hur vet jag att mitt barn får tillräckligt med mjölk?"

Detta är en vanlig oro bland mödrar nya till amning. Med flaskor formel kan du se exakt hur mycket mjölk har druckit. Även om du inte kan se hur mycket av bröst konsumerade mjölk, finns det flera andra sätt att avgöra om ditt barn äter bra.

För det första, titta på bebisen utfodring (se ovan). Du bör kunna se suga, svälja och fulla kinder. När ditt barn har avslutat sitt foder, kommer dina bröst känns mjukare och lättare.

I slutet av den första veckan, kommer ett ammat nyfött barn producerar ungefär sex blöta blöjor och 3-4 smutsiga blöjor per dag. Ammande barnet poo inte tenderar att lukta, och, typiskt, avföringen (poo) är mycket mjuka och senap-gul till färgen. (Som en ammade barnet blir äldre, kan det också vara normalt för honom att gå upp till en vecka utan att passera avföring.)

Om ditt barn är vaken, oftast glad när vaken och gör våta och smutsiga blöjor, han brukar få tillräckligt med bröstmjölk. Det är vanligt att ammade barn att förlora lite i vikt i början, men, med två veckors ålder, bör han vara på väg att gå upp i vikt.

Försök att inte bli alltför stressad om ditt barn inte går upp i vikt, om allt annat verkar vara OK och du känner att amning går bra. Din barnmorska eller BVC kommer förmodligen hålla ett närmare öga på saker för att se ditt barn är bra och inte börjar växa.

Ibland kan ett barn som inte lägger på vikt (kallas medicinskt som underlåtenhet att frodas) behöver påfyllning med utpumpad bröstmjölk (EBM) eller formel. Om ditt barn verkar sjuk, så han kommer att behöva ses av en läkare.

"Mitt barn har gulsot."

Amning. Bröstmjölk är den bästa näringen för spädbarn.
Amning. Bröstmjölk är den bästa näringen för spädbarn.

Gulsot är ett medicinskt skylt med gulnande ögonvitor och hud. Det är inte en sjukdom i sig, och har ett antal orsaker. Det är vanligt hos ammade spädbarn och kallas ofta bröstmjölk gulsot. Medicinskt är gulsot hos en nyfödd bebis som kallas neonatal gulsot.

Cirka 6 i 10 fullgångna barn och 8 i 10 för tidigt födda barn har gulsot. Detta kallas fysiologisk gulsot och beror på att förändringar i barnets blodcirkulation och lever. Det börjar vid 2-3 dagars ålder och barnet förblir väl. Fysiologiska gulsot brukar lösa i slutet av den första veckan och gått omkring dag 10.

Bröstmjölk gulsot kan vara mer långvarig, upp till sex veckor (ibland ett par månader), men, återigen, inte är närvarande omedelbart vid födseln. Spädbarn med bröstmjölk gulsot ofta inte behöver någon behandling. Gulsot kan vara värre om en bebis är uttorkad, så det är viktigt att han äter bra.

Gulsot som är närvarande vid födseln eller inom de första 24 timmarna i livet är oftast allvarligare och har en bakomliggande orsak. Ditt barn kommer förmodligen att behöva ytterligare tester om han utvecklar gulsot så tidigt. Blodprov kan också behövas om ditt barn är mycket starkt gulsot. Vissa barn behöver behandling (till exempel med ljusterapi - ultraviolett (UV) ljus behandling) om gulsot är svår. Särskilda orsaker kan behöva särskilda behandlingar.

"Jag måste gå tillbaka till jobbet snart - så är det värt bara för en kort tid?"

JA - även om du bara amma under en kort tid, det finns fördelar. I synnerhet, har fördelen av att förebygga infektion en dominoeffekt, och du kommer att ha gett barnet värdefulla antikroppar. Men, om möjligt, försöka fortsätta amma i sex månader.

"Är det inte binda mig för mycket för barnet?"

Amning kräver engagemang och tid. Men, de flesta mammor är glada att ge denna gång för fördelarna för barnet. Det är allmänt rekommenderas att livnära sig på efterfrågan. Detta innebär att ditt barn dikterar utfodring frekvens och du matar honom när han verkar hungrig.

När amningen är ordentligt etablerad (vanligtvis 4-6 veckors ålder), kan bröstmjölk regelbundet uttryckas och matas till ditt barn genom kopp eller flaska. Det är allmänt rekommenderas att undvika att använda spenar alltför tidigt, eftersom detta kan förvirra barnet - som du vill vänja en bröstvårta. Att mjölka kan vara tidskrävande.

Bröstmjölk kan uttryckas för hand, med en manuell bröstpump eller med en elektrisk bröstpump. Du kan hålla bröstmjölk i lämpliga sterila behållare eller påsar i ett kylskåp i upp till 5 dagar vid 4 ° C eller lägre - det kan även frysas (upp till sex månader vid minus 18 ° C). EBM kan användas om du har planerat en kväll ut och du är glad för ditt barn att matas bröstmjölk från en flaska under tiden du är borta.

"Barnets far inte kommer att kunna föda."

Det finns många sätt för pappor att vara med sina barn - innehav, bada, leka, och hjälper till med att ta hand om barnet på många andra sätt.

Barnets pappa har också en viktig roll när det gäller amning stöd. En mamma är mycket mer sannolikt att fortsätta med amningen om hon har en stödjande partner, och hon är mer benägna att ha en positiv upplevelse.

Om fadern är angelägen om att föda barnet, kunde han ge EBM genom flaskan. Det är bäst att vänta några veckor innan man inför en flaska, så att barnet inte utvecklar en preferens för spenen. I allmänhet, spenar bör dummies (nappar) och sköldar bröst alla bör undvikas under de första dagarna, så att barnets mun vänjer sig (och föredrar) formen och känslan av en bröstvårta.

Om formeln ges av flaskan, det finns alla chanser att detta negativt påverkar mammans egen mjölk. Inledningsvis kommer hon att känna obehagligt fulla, men snart brösten blir mindre mjölk. I själva verket kan detta hämma allvarligt ammar.

Den andra saken är att se fram till avvänjning vid cirka 6 månaders ålder då en far kan bli mycket mer engagerade i utfodring av fasta ämnen till barnet (medan modern fortsätter med amning).

"Det är för pinsamt och obekvämt samtidigt ut."

Har du märkt att fler butiker och offentliga platser nu ge mor och barn rum för att tillgodose ammande mödrar? Amning har blivit en mycket mer accepterad del av samhället. De flesta mammor kan amma diskret, med en filt eller tunt tyg för att bevara sin blygsamhet. Du kommer antagligen att känna sig mer generad än andra människor - varav de flesta kommer inte ens märka vad du gör.

En nyligen folkhälsan Vitboken är utformad för att göra det lättare för ammande mödrar som har återvänt till arbetet. Tanken är att ge lämpliga platser (ej toaletter) att amma eller att uttrycka mjölk på jobbet, och pauser för att göra detta. Det föreslås också att det bör utses ställen att lagra EBM, snarare än kommunala kylskåp. Oavsett arbetsgivare kommer att få i uppdrag att tillhandahålla sådana lokaler är oklart, men det är ett steg i rätt riktning för att stödja ammande mödrar.

Diet, vitamin D och amning

En normal hälsosam balanserad kost rekommenderas för ammande mödrar. Amning kan göra dig törstig, så se till att du dricker mycket vätska, inklusive vatten. Du behöver inte dricka mjölk för att göra mjölk (även om det är en bra källa till kalcium). Amning förbrukar cirka 500 kalorier per dag, så det kan hjälpa dig gå ner i vikt. Du kanske tycker att det gör dig hungrig, så försök att äta nyttiga snacks som frigör energi långsamt (som nötter, barer spannmål, bananer, etc).

Dessutom är ett D-vitamintillskott rekommenderas för alla ammande kvinnor samt för ammade spädbarn. Det finns ett antal tillskott av multivitaminer för graviditet och amning, som innehåller D-vitamin, eller du kan ta en kalcium / vitamin D-tablett. 400 enheter (10 mikrogram) per dag rekommenderas. Om du inte kan hitta en lämplig produkt, din GP, ​​barnmorska eller BVC bör kunna ge dig råd.

Alla barn som ammas bör ges vitamin droppar (Abidec ®, Dalivit ® eller hälsosam start Barns vitamin droppar i dosen rekommenderas på etiketten). Bebisar som inte fyllt ett år behöver 200 enheter D-vitamin per dag. När äldre än ett år, behöver de mellan 280 och 400 enheter per dag. Gratis vitaminer finns tillgängliga (för dem som kvalificerar) med hälsosam start systemet (se "Övriga upplysningar", nedan).

(Flaska ammas inte behöver D-vitamin, som bröstmjölksersättning är berikade med vitamin D. Alla avvanda spädbarn som tar komjölk behöver D-vitamin, eftersom det innehåller lite naturligt vitamin D. Utanför Storbritannien, vissa länder gör lägga D-vitamin till komjölk, för att stärka den.)

Amning och moderns sjukdom

För de flesta lindriga sjukdomar, såsom diarré, kräkningar, hosta och förkylning, är det viktigt att du fortsätter att amma, om du har möjlighet. Din mjölk kommer att bidra till att skydda ditt barn från samma sjukdom, eller åtminstone göra det mildare på grund av de antikroppar som du gör som överförs till ditt barn genom bröstmjölken. Kom ihåg att ditt barn kommer att ha utsatts för någon sjukdom du har, innan du vet att du är sjuk.

Du kan behöva att dricka extra vätska, särskilt om du har diarré eller kräkningar, men detta är standard medicinsk rådgivning för att förhindra uttorkning. Undvik att hosta och nysa över bebisen (om amning eller ej).

Det är helt säkert att amma, och inte utgör någon risk för ditt barn, om du har en kronisk (långvarig) hälsoproblem. Detta omfattar sjukdomar som diabetes, astma, artrit, hjärtsjukdomar, etc. Det är mycket sällsynt att du skulle få råd av en läkare att avbryta amningen på grund av ditt medicinska tillstånd.

Om du har en kronisk sjukdom eller infektion, och är orolig för om du ska amma ditt barn, diskutera detta med din läkare.

De flesta mediciner kan säkert tas under amning (se nedan).

Amning och humant immunbristvirus virusinfektion

Utan förebyggande insatser, ca 1/3 av barn till mödrar smittade med humant immunbristvirus (HIV) - det virus som orsakar förvärvat immunbristsyndrom (AIDS) -. Kan också drabbas av sjukdomen Babies smittas under graviditeten, genom förlossningen eller genom amning. Cirka 15 i 100 av de smittade spädbarn smittas av viruset genom amning.

I höginkomstländer (västerländska) länder, som Storbritannien, bör hiv-infekterade kvinnor undvika amning.

Särskilt i utvecklingsländerna, har risken för hiv-smitta med amning måste vägas mot de risker för barnet (i synnerhet risker för andra infektioner och dålig kost) av EJ amning (och, faktiskt, risken för flaskmatning ). I dessa länder kan kvinnor inte säkert formel foder på grund av problem med utbudet och kostnaderna för formel, tillgången till rent vatten och utrustning för sterilisering av utrustning och lagring av foder. Amning är det enda realistiska alternativet för dessa mödrar.

Råden är något annorlunda för kvinnor i fattigare länder. I allmänhet bör amning i HIV-infekterade mödrar avbrytas så fort som möjligt. Aktuella riktlinjer rekommenderar sex månaders amning där det finns lite lämpligt alternativ. Mödrar med HIV bör vara fullt informerade om riskerna för infektion överföring. Det är viktigt att dessa kvinnor bör ta antiretrovirala läkemedel (läkemedel för att minska mängden hiv i blodet). Detta minskar risken för att barnet smittas genom amning. Tyvärr är tillgången till dessa läkemedel inte alltid möjligt. Vårdpersonal har således en viktig uppgift att lära ut goda amning teknik - avgörande för att förebygga bröst problem som blödande bröstvårtor, vilket skulle kunna öka risken för HIV-smitta.

Amning och hepatit B-infektion

Om du har hepatit B-infektion, är det fortfarande möjligt att amma ditt barn. I denna situation (och med andra kroniska infektioner såsom HIV), är det viktigt att du diskuterar frågan med din barnmorska.

Vilka är fördelarna med amning för barnet? Nästan varje kvinna kan amma.
Vilka är fördelarna med amning för barnet? Nästan varje kvinna kan amma.

När det gäller hepatit B, är det mycket viktigt att ditt nyfödda barn bör vaccineras mot hepatit B vid födseln. Hepatit B-vaccin och hepatit B immunglobulin (ett immunförsvar protein som bekämpar infektioner), ges inom 12 timmar av livet, ge barnet en 95% chans att bli skyddad mot hepatit B-infektion.

Enligt WHO, är det säkert för en mor infekterade med hepatit B att amma sitt barn. Fördelarna med amning upplevs uppväger den potentiella risken för överföring av viruset genom bröstmjölken. Denna potentiella risk minskas ytterligare genom att barnet vaccineras vid födseln.

Amning och föreskriven medicinering

De flesta läkemedel passerar över i bröstmjölk. Vanligtvis är detta i mycket små mängder - uppgår för litet allmänt sett anses skadliga.

Det är säkert att amma med de flesta läkemedel som förskrivs. Men:

 • Åldern på ditt barn är viktigt. Om du har en låg födelsevikt eller för tidigt födda barn, kan mängden läkemedel i bröstmjölk innebära mer risk.
 • Många läkemedel är licensfria hos ammande mödrar. Detta innebär att tillverkarna inte har åtagit forskning om säkerhet, av etiska skäl. Sätt rakt på sak, kan du medicinera inte ammande kvinnor och se vilka skador den orsakade till sina barn, som du skulle medvetet att lägga spädbarn i riskzonen. Men om ett läkemedel är också tillgänglig i en formulering för barn, är det sannolikt att vara säker i tinier kvantiteter som finns i moderns bröstmjölk.
 • Värdet av fortsatt amning överväger generellt risken för en liten mängd läkemedel överförs i bröstmjölk till barnet. Stoppa amning under några dagar kan vara tillräckligt för att försämra produktionen bröstmjölk allvarligt.
 • Om man anser att det skulle vara säkrare för barnet att inte inta bröstmjölk som kan innehålla läkemedel som tas ut av mamman, bör bröstmjölk helst uttryckas och kasseras, så att utbudet upprätthålls.

Enkla smärtstillande såsom paracetamol och ibuprofen, tyroxin (för en underaktiv sköldkörtel), inhalatorer för astma, och de vanligaste antibiotika, är säkra hos ammande mödrar.

Det kombinerade p-piller (COCP) - också känd som p-piller - negativt kan påverka din mjölkproduktion, är så inte rekommenderas under amning. Gestagena (inklusive minipiller - minipiller) påverkar inte mjölk volym, och barriärmetoder är också lämpliga.

Alltid göra din läkare medveten om att du ammar, om du blir ordinerad medicin. British National Formulary (BNF) ger information om läkemedel och säkerhet i amning. Dessutom kan läkemedelsinformationssystem service (telefonnummer innanför frontluckan BNF), kallas för specialiserad rådgivning. Det finns också användbara broschyrer om amning Network hemsida, om säkra läkemedel för ammande mödrar: www.breastfeedingnetwork.org.uk / narkotika-in-breastmilk-uppgifter-och-factsheets.html

Amning och droger, alkohol och rökning

Så kallade partydroger ska ALDRIG användas av ammande mödrar.

Inte bara stör de din förmåga att föda och ta hand om ditt barn på ett säkert sätt, kan dessa läkemedel orsaka allvarlig skada direkt till barnet.

Om du måste missbruka dessa droger, inte amma ditt barn, och få akut medicinsk hjälp för ditt missbruk. Heroin, kokain, PCP (angel dust) och hallucinogener (t.ex. LSD) är bland de farligaste ämnena, men cannabis, amfetamines och andra syntetiska droger av missbruk också förenat med stora risker.

Nikotin (i tobak) och alkohol är också droger, men mer allmänt accepterat. Fortfarande, det finns potentiella faror med deras användning i samband med amning.

I stora doser, kan nikotin påverka mjölkproduktionen. Nikotin finns i bröstmjölk, och barn till rökare ofta drabbas mer kolik.

Passiv rökning är associerad med en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd (SIDS) och med ökad förekomst av respiratoriska sjukdomar, bland annat långsiktiga problem såsom astma.

Om du röker, bör du försöka att ge upp - det finns så många fördelar, inte bara för ditt barns hälsa, men för din egen också. Nikotinersättningsterapi (NRT), såsom plåster, tuggummi, sugtabletter och inhalatorer, är inte godkänt för användning hos ammande mödrar. Dock är mängden nikotin ditt barn utsätts för betydligt mindre än med rökning och, viktigare, är ditt barn inte utsätts för alla de andra giftiga kemikalier i cigarettrök.

Alkohol passerar över i bröstmjölk fritt, och nivåerna är liknande i mjölken som de är i moderns blodomlopp.

Långvarig exponering av en diande barnet till mer än två enheter alkohol per dag kan ha en negativ effekt på utvecklingen.

Om en mamma dricker tungt, kan hennes omdöme och medvetenhet vara nedsatt, vilket medför risker för barnet, som enbart förlitar sig på sina föräldrar för sin säkerhet.

Överdriven alkoholkonsumtion kan leda till en sömnig bebis som kanske inte matas väl.

För att minska exponeringen av barnet till alkohol, bör du fördröja amning i 2-3 timmar efter att ha druckit. Som din alkoholhalt i blodet sjunker, kommer nivån av alkohol i bröstmjölk faller också. Om du har druckit så mycket alkohol att du är kräkningar, bör du inte amma fram till följande morgon.

I allmänhet kommer enstaka socialt drickande orsakar inte fosterskador, så länge du är förnuftiga och vidta åtgärder för att minimera mängden alkohol indirekt konsumeras av ditt barn genom bröstmjölken.

Några andra punkter

Det är möjligt att amma medan gravid, men för många kvinnor den tiden att planera en efterföljande barn sammanfaller med att stoppa amning. Det är också möjligt att tandem foder, vilket innebär amning en baby och hans äldre syskon. Det kan vara svårt att bestämma när du ska sluta amma, och är oftast ett personligt val. Återvänder till jobbet, ditt barn blir mer av ett litet barn (med tänder) och ytterligare graviditeter kan spela en roll i detta beslut - men det finns inget rätt eller fel. I allmänhet, skulle du minska antalet bröst-feeds, ersätta dem med formel feeds och / eller fasta ämnen. Ofta är den sista tillförseln av dagen innan sängen det slutliga fodret som skall tappas.

Även denna bipacksedel syftar till att främja amning och dess många fördelar för mor och barn, gör formel utfodring kräver ett omnämnande. Vissa kvinnor väljer att formel föda sina barn för personliga, fysiska eller hälsoskäl. Om du väljer att formel foder, bör du inte känna skuld över detta beslut, och inte heller bör du känna att du har misslyckats eftersom du inte ammas eller inte kunde amma. Formel flöden ger utmärkt näring för ditt barn och vissa tycker formel utfodring bekvämare. Det är lätt att känna trycksatt, men du bör få stöd i de beslut du fattar.

Den senaste utvecklingen

I januari 2011, den nationella pressen publicerade en nyhet om när man ska avvänja barn och då avbryta exklusiv amning. Se www.bbc.co.uk/news/health-12180052

Detta rapporterades först i de medicinska tidskrifterna efter en framstående barnläkare (barns läkare), med en specialist intresse barndomnäring, väckt farhågor om aktuella råd till ammande mödrar, efter att ha granskat den medicinska bevis.

Just nu är det viktigt att veta att de nationella riktlinjerna har inte ändrats sedan denna berättelse publicerades. Amning har fortfarande alla de fördelar som beskrivs ovan. Den viktigaste frågorna gäller hur länge amningen bör fortsätta som ett exklusivt sätt att mata en bebis. En av de viktigaste bekymmer är att sex månaders exklusiv amning kan leda till en högre risk för järnbrist (och eventuellt anemi) hos barn. De andra bekymmer är en möjlig ökad risk för allergier och celiaki. (Celiaki är ett tillstånd i tarmen, med okänslighet mot gluten som finns i livsmedel som framställts av vete.) (Se separat broschyr som heter "Celiaki" för mer information.)

Berättelsen har genererat en hel del kontroverser och har kritiserats av National Förlossning Trust (NCT), Royal College of Barnmorskor (RCM) och Royal College of pediatrik och barnhälsa (RCPCH). Däremot har de berörda specialister ifrågasatte helt enkelt bevis som ligger till grund gällande riktlinjer och har efterlyst mer utredning och forskning kring denna fråga. Det kan vara så att amning råd kommer att förändras i framtiden, med en antydan till att börja avvänjning vid fyra månader, snarare än vid sex månaders ålder.

Ytterligare information

Kontakta din BVC, barnmorska eller lokal amning stödgrupp om du har några problem. Andra källor till stöd och information är:

La Leche League

Helpline (24 timmar) 0845 120 2918 Webb: www.laleche.org.uk

Amning nätverk

Tfn (SupportLine): 0844 412 4664 Webb: www.breastfeedingnetwork.org.uk

Föreningen för ammande mödrar

Tfn (amning hjälptelefon): 08444 122 949 Webb: www.abm.me.uk

Amning information från NHS

National Amning Helpline 0844 20 909 20 Webb: www.breastfeeding.nhs.uk

National förlossning förtroende

Tfn (Amning Line): 0870 444 8708 Webb: www.nct.org.uk

Spädbarnsnutrition - Information från institutionen för hälsa

Webb: www.dh.gov.uk / sv / Healthcare / Maternity / Maternalandinfantnutrition / index.htm

UNICEF - Barnet vänliga initiativ

Webb: www.babyfriendly.org.uk
Baby Friendly Initiative är ett världsomfattande program av WHO och UNICEF. Den lanserades i Storbritannien 1994. Det främjar de "Tio steg till lyckad amning". Det finns ett antal användbara informationsbroschyrer på sajten. Även starkt pro-amning, finns det också en del information om formel utfodring.

Friska start system

Webb: www.healthystart.nhs.uk
Ett statligt drivna system som ersätter systemet välfärden mat. Med hälsosam start, kan du få gratis kuponger varje vecka, som du swap för mjölk, färsk frukt, färska grönsaker och bröstmjölksersättning mjölk. Du kan också få gratis vitaminer. Du kan ha det om du får förmåner (arbetssökande, utkomststöd eller få kredit Child Tax) eller om du är gravid och under 18 år.

AVVÄRJA

Webb: www.avert.org
En HIV och AIDS välgörenhet med information om amning i HIV-infekterade kvinnor.

Den brittisk lever förtroende

Webb: www.britishlivertrust.org.uk
En välgörenhet för support, information och forskning om leversjukdom, inklusive hepatit B.

Hepatit C-förtroende

Webb: www.hepctrust.org.uk
En patient organisation för stöd och information, bland annat sådant som graviditet och amning.

Ytterligare hjälp och upplysningar

Information för föräldrar

La Leche League GB

NCT - Nationellt förlossning förtroende

Den ammande nätet

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…