När läkemedel kolliderar - vad händer när läkemedel interagerar?


Alla mina patienter verkar veta regeln om att inte dricka när du är på antibiotika - problemet är, är det inte en regel! I själva verket är det säkert att dricka alkohol när du tar de flesta typer av antibiotika (antibiotika ska du aldrig dricka med är metronidazol, även känd som Flagyl ®, förresten). Men det finns hundratals möjliga interaktioner mellan förskrivna läkemedel som väldigt få människor verkar ha hört talas om. Så varför händer de, och varför är de viktiga?

Det finns alldeles för många möjliga interaktioner att visa i den här bloggen - och det skulle göra mycket tråkig läsning ändå! Men lyckligtvis hjälp att få. Med några enkla försiktighetsåtgärder, kan du undvika missöden.

Det är konkurrensen

Vissa läkemedel fungerar i kompletterande eller motsatt sätt på samma ställen i kroppen. Om de är få tillsammans, kan de konkurrera med varandra, minska (eller ibland ökande) effekten av en eller båda. Ett bra exempel är beta-blockerare, som ges till personer som har haft en hjärtinfarkt eller hjärtsvikt, eller ibland högt blodtryck. Om du har astma, är en av de viktigaste behandlingarna en inhalator som kallas beta-agonist (vanligen heter Ventolin ® eller salbutamol). En beta-agonist gör beta-receptorer i kroppen att fungera bättre - en beta-blockerare stoppar dem. Om du har astma, kan vissa betablockerare sätta på ett astmaanfall eller stoppa inhalatorn från att arbeta.

Gå igenom förslagen

De flesta mediciner du tar som tabletter komma in i ditt blodomlopp. Efter ett par timmar, tas de bort från dina njurar eller din lever, som fungerar som filter inte bara för läkemedel utan för alla möjliga att gifter och kroppen gör. Dina njurar och lever är otroligt komplicerade organ, med hundratals olika kemikalier som kallas enzymer arbetar hela tiden för att stoppa gifter från att bygga upp i kroppen. Om två läkemedel bryts ned av samma enzymer, kan de interagerar. Det innebär att, till exempel, om du tar en statin tablett som heter simvastatin, bör du inte också ta antibiotika såsom erytromycin eller hjärta tabletter kallas diltiazem, verapamil och amiodaron. Bisarrt, kan med dricka grapefruktjuice påverkar hur simvastatin bryts ned, så tar de två tillsammans kan leda till farligt höga nivåer av simvastatin i ditt system.

Tillgängliga utan recept

Fler och fler läkemedel varje år blir tillgängliga från apoteket, eller ens från din mataffär eller hälsokostbutik, utan recept. Alltför ofta, antar vi att om vi kan få något utan recept, är det inte riktigt räknas "som ett läkemedel.

I själva verket kan många växtbaserade produkter och läkemedel från apoteket interagera med andra läkemedel. Dessa inkluderar "naturliga" botemedel för depression som johannesört - detta kan störa kroppens nivåer av läkemedel såsom blodförtunnande medlet warfarin och digoxin, som reglerar hjärtrytmen.

Sunt förnuft behövs ibland!

Varje GP i landet har nu ett datorsystem utrustad med ett program för att lyfta fram möjliga interaktioner mellan läkemedel. Många av dessa interaktioner kommer att listas i bipacksedeln. Det är viktigt att komma ihåg att vissa "interaktion" är precis vad läkaren siktade. Till exempel, de flesta patienter med högt blodtryck behöver mer än ett läkemedel för att kontrollera sitt blodtryck väl. Varje gång jag skriver ett recept för en andra medicinering (som behövs för att lägga till effekten av den första) min dator varnar mig om en bieffekt. Vad är den bieffekt? Möjlig lågt blodtryck! Om du är orolig för en möjlig biverkning, talar med din läkare eller apotekspersonal, men sluta inte att ta föreskriven medicin utan att kontrollera med din läkare först.

Hidden risker

Det är viktigt att komma ihåg att vissa läkemedel innehåller mer än en drog. Exempelvis har många hosta och förkylning eller starka smärtstillande medel innehåller paracetamol samt en eller flera andra aktiva ingrediensen. Du får aldrig överstiga den rekommenderade dosen för någon medicin - till exempel för paracetamol, är det 1 gram varje fyra till sex timmar, med max fyra doser i 24 timmar. Gör läsa ingredienserna för att undvika oavsiktlig överdos.

Förvirrat om läkemedel? inga problem

Den viktigaste regeln när du får ett nytt läkemedel från din husläkare, sjuksköterska eller apotekspersonal, är att berätta om alla de mediciner du tar. Glöm inte att berätta för dem om medicin förändringar från sjukhusets kliniker, tandläkare etc. Och glöm inte att nämna läkemedel som du får utan recept - även paracetamol eller acetylsalicylsyra. På så sätt kan din hälsovårdspersonal försäkra dig om att de är säkra att ta tillsammans.

Många läkemedel kommer nu med en bipacksedel, vilket borde berätta om och andra mediciner yours kan interagera med. Få inte panik om du läser listan över biverkningar - de flesta av dem är extremt sällsynta!

Slutligen skall farmaceut ska vara mer än gärna råd om några frågor om läkemedel, oavsett om det är den dos eller möjligheten av biverkningar eller interaktioner. De är välutbildade för just detta jobb och kommer att vara glada att hjälpa till.

Aktuella artiklar