Hand mul-och klövsjuka

Låt oss få detta överstökat i början - Hand, mul-och klövsjuka är inte samma sak som mul-och klövsjuka. Ditt barn inte få det från en ko och du behöver inte sätta hela grannskapet i karantän! I själva verket, är chansen att ditt barn kommer att ha återhämtat sig helt inom några dagar.

Vad är det?

Hand, mul-och klövsjuka är en infektion som orsakas av ett virus. Även om, som namnet antyder, är det oftast drabbar munnen, händer och fötter, kan det också orsaka blåsor på skinkorna och genitala regionen. Liksom så många andra virusinfektioner, tenderar det att kulminera vid vissa tider på året - men till skillnad från vinter förkylningar och "influensa, det är vanligast under sommaren och tidig höst.

Vem blir det?

Vem som helst kan få hand, fot och mun, även om det är vanligast i under 10s och under 5s ofta får de värsta symtomen. Vuxna kan också fånga den (speciellt om de inte har det i barndomen själva), men de tenderar att vara mindre dåligt än barn när de gör.

Det är främst sprids av fekal oralt (ja, jag menar inte att tvätta händerna ordentligt efter att ha besökt det minsta rummet i huset!) Och symptomen börjar ungefär en vecka efter att du kommit i kontakt med någon som är smittad. Det ofte # n sprider sig som en löpeld genom daghem och skolor eftersom det är mycket smittsamt.

Vilka är symptomen?

Ditt barn kan först klagar över trötthet, värmekänsla och att vara utanför sin mat. Ett par dagar senare, kommer de sannolikt att få röda fläckar på sin tunga och insidan av munnen, som förvandlas till blåsor och sedan ömma sår.

Om ¾ av personer med handen, mul-och klövsjuka får också kliande röda fläckar på sina händer och fötter (inklusive mellan fingrar och tår) som ändras till blåsor fyllda med klar gråaktig vätska. Liknande blåsor på resten av kroppen är mindre vanliga.

Behöver jag oroa mig?

De allra flesta barn med hand, fot och mun återhämta sig helt inom en vecka. Under tiden kan de känna sig väldigt synd om sig själva och behöver massor av uppmärksamhet. Det är viktigt att uppmuntra dem att dricka så mycket som möjligt, eftersom de kan skjutas upp äta och dricka med ömhet i munnen. Ibuprofen eller paracetamol hjälper till med obehag, men om det inte räcker kan du fråga din apotekare eller GP om en smärtlindrande mun gel eller spray.

De flesta skolor och förskolor kräver inte att du ska hålla ditt barn från skolan tills alla blåsor har läkt. Dock kommer de behöva vara hemma för ungefär en vecka tills de är tillbaka till sina normala perky själva.

Håll utkik efter tecken på uttorkning - inklusive insjunkna ögon, torra blöjor i flera timmar och överdriven håglöshet - speciellt hos barn under 2. Om du är orolig, tala med din läkare. Ibland blåsorna bli smittad med en bakteriell infektion, som orsakar röda, varma, arga områden på huden, ibland med gula pus. Dessa behöver behandling med ett antibiotikum från din husläkare.

Hand mul-och klövsjuka mycket sällan orsakar några allvarliga komplikationer, men om ditt barn är allvarligt sjuk eller utvecklar andra symtom, göra söka hjälp. Men detta är verkligen sällsynt - för de flesta barn och deras familjer, en vecka eller två av TLC och extra noggrann handtvätt bör se dem tillbaka till det normala.

Tack till "My Weekly" tidningen där artikeln publicerades ursprungligen.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…