GP klagomål - sanningen bakom rubrikerna

GP klagomål - sanningen bakom rubrikerna.
GP klagomål - sanningen bakom rubrikerna.

En annan dag, en annan läkare-bashing rubrik - den här gången, det är: "Patienter daren't klaga dåliga GPs - en av de stora outtalade skandaler av NHS". Rapporten kommer från patienter Association, och erbjuder den skrämmande klingande statistik att 4,4% av de patienter som klagar tas bort från deras GP: s lista. Naturligtvis innebär att samma statistik att över 95% av patienterna som gör ett klagomål har handlagt deras belåtenhet och fortsätter att se samma GP efteråt.

Dr Clare Gerada, ordförande för Royal College of allmänläkare och själv praktiserande GP i en utmanande innerstaden London praxis, påminner oss om att den stora majoriteten av patienterna är nöjda med de tålmodiga tjänster de får. Jag upprepar helt hennes uppfattning att: "GPs arbetar oerhört hårt för att leverera den bästa vård de kan för sina patienter mot en bakgrund av NHS omvälvningar och alltmer begränsade resurser." Stora studier som den årliga Patient erfarenhet undersökning visar att förra året, sa 36% av patienterna skattade sin samlade erfarenhet med deras GP som bra och 54% att det var utmärkt.

Det finns över en miljon konsultationer inom primärvården varje dag. GPs gör mer ansikte mot ansikte samråd med patienter varje år, eftersom vi arbetar med våra patienter på fler och fler förebyggande medicin åtgärder för att stoppa dem att få sjukdomen, liksom att behandla samma patienter när de blir sjuka. I vår praktik, som i de allra flesta andra, det finns en kommentarer / klagomål box tydligt placerade på receptionen, och alla klagomål följs upp utan dröjsmål och i detalj.

Ingen av GPs jag känner skulle drömma om att ta bort en patient eftersom de klagade - men om en patient ihärdigt vägrar att se hälften av läkarna i en praxis, kan de inte förses med högkvalitativ kontinuerlig vård eftersom det vid vissa tider på dagen det är en jourhavande läkare och en praxis inte kan garantera att en annan kommer att finnas tillgängliga. Nej, det är inte för att de andra GPs är ute på golfbanan - mellan operationer vi har oändliga tråkigt-men-nödvändiga möten om hur man gör nedskärningar utan att kompromissa med kvaliteten på vården för patienter, möten om att minska förskrivning kostnader eller priser remiss utan att riskera patientens säkerhet, möten med andra medlemmar i samhället laget på hur man sätter alla steg i stället för att låta patienter att dö hemma om de vill. Lunchraster? Glöm det.

Läkare är människor - de arbetar under enorm stress och samtidigt i en idealisk värld bör det inte, kanske att stress ibland visar. Naturligtvis de inte bör reagera på klagomål från patienter genom att ta bort denna patient (eller ännu värre hela familjen) från listan. Men ibland läkaren känner sig hotad, och alltför orolig för att hålla patienten på sin lista, eftersom de kanske måste besöka dem hemma. I vissa fall blir det GP utan tvekan det fel - men det finns två sidor av varje historia.

De patienter Association föreslår att hotet om att avregistreras avskräcker patienter från att klaga över deras GP - men statistiken från General Medical Council (GMC) tyder på annat. Klagomål till GMC om läkarna har stadigt ökat sedan 2007, men det har inte skett någon motsvarande ökning av fynd som läkarna tillhandahåller undermålig sjukvård.

Vi lever i ett konsumtionssamhälle, där många av mina kollegor pratar om patienter känner att de har rättigheter men inga skyldigheter. en rapport förra månaden visar att en av tio patienter inte bry sig om att vända upp till sina öppenvården utnämningar, kostar NHS miljontals pounds per år. Jag har haft ett formellt klagomål eftersom jag föreslog till en patient, som ringde för ett recept för ett par paracetamol som om han köpte dem från snabbköpet de skulle kosta honom 16p, medan att ge honom samma antal av samma tabletter på recept skulle kostar NHS flera pounds.

I rapporten konstateras att en av fem klagomål om GPs till ombudsmannen handlar om "olämpligt avregistrering". Ombudsmannen bekräftar att de har funnit bevis för en "nolltolerans"-strategi, men påpekar att majoriteten av avregistreringar är därför att patienten är aggressiv eller våldsam till General Practice personal.

Ingen klagar när tunnelbanan annonserar en nolltolerans mot våld och aggressivt beteende mot sin personal. Låt oss tänka om ombudsmannens kommentar - majoriteten av avregistreringar är därför att patienten är aggressiv eller våldsam till General Practice personal. Ja, det finns tillfällen när GPs behöver arbeta hårdare på kommunikation - men när statistiken påminna oss om att de lever varje dag med hotet om våld från de människor de försöker att se efter, vi kanske borde titta på den större bilden.

Aktuella artiklar

  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
  • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…