Svullna körtlar - vad betyder de?

De svullna "körtlar" som du känner - oftast på halsen när du har en halsinfektion - kallas lymfkörtlar eller lymfkörtlar. De är anslutna genom ett komplicerat nätverk av rör som kallas lymfa kanaler, som går över hela kroppen. De kanaler och körtlar är fulla av en som kallas fluid lymfa, vilket i sin tur innehåller miljontals vita blodkroppar. Dessa celler bildar grunden för immunförsvaret, vilket hjälper dig att kämpa mot sjukdomen.

Om kroppen upptäcker en inkräktare - en infektion eller annat främmande föremål som den inte känner igen - det kommer att mobilisera denna armé av vita blodkroppar. Dessa rusa till platsen de behövs, samlas i lymfkörtlarna närmast där de behövs. Tänk på dina lymfa kanaler som järnvägsspåren, lymfkörtlarna som stationerna eller depåer och dina vita blodkroppar som passagerare (beväpnade till tänderna för att parera fiender!)

Varför sväller de?

Lymfkörtlar är normalt om storleken på ärter. Om du är smal, kanske du kan känna även vissa normalstora körtlar under huden. Om de fyller med vita blodkroppar, sväller de och oftast blir anbud. När infektionen har gått de nästan alltid krympa tillbaka till sin normala storlek, även om detta kan ta en vecka eller två

Var är de?

Lymfkörtlar hittas ofta i grupper eller kedjor i en del av kroppen. Några av dem ligger djupt inne i dig, och du kan inte känna dem, även om de är svullna. Andra ligger precis under huden.

De viktigaste samlingar av lymfkörtlar är:

  • Allt runt huvudet och nacken. Du har grupper av lymfkörtlar bakom och framför öronen, kör runt basen av din hårbotten, under hakan och över din krage ben
  • I armhålorna
  • I dina ljumskar

Varför sväller de?

Den överlägset vanligaste orsaken till svullna körtlar är infektion. Detta orsakar oftast svullnad av körtlar närmast infektionen. Ditt nätverk att ansluta lymfan kanaler dränerar hela ena sidan av kroppen. Till exempel, lymfkörtlarna i ljumskarna är depån för alla spår (lymfan kanaler) i benet, så en infektion mellan tårna kan orsaka svullna körtlar i ljumsken på den sidan. Halsinfektioner, som halsfluss, kommer att orsaka körtlar i halsen att svälla. Vissa infektioner, såsom körtelfeber, orsakar alla körtlar i kroppen att svälla, så du kan känna körtlar i armhålorna, ljumskarna och nacke.

Mycket mindre vanligt, kan svullna körtlar orsakas av cancer. Cancer påverkar blodsystemet (leukemi) eller lymfsystemet själv (lymfom) tenderar att orsaka körtlar i mer än ett område för att svälla. På det hela taget är ömma dessa lymfkörtlar inte, åtminstone till en början, och tenderar att växa i storlek långsammare än de som är knutna infektion.

Om cancer i en del av kroppen sprider sig via lymfan systemet, kan det orsaka svullnad av lymfkörtlar i närheten. Exempelvis kan bröstcancer orsaka svullna körtlar i ena armhålan, och svalg eller lungcancer kan förstora körtlar i nacken.

Borde jag oroa mig?

Vanligtvis inte alls! Med svullna körtlar är ofta ett tecken på att din kropp redan arbetar hårt för att bekämpa en infektion. Men ska du få dem checkat ut det:

  • Du har svullna körtlar och du inte är medveten om någon infektion som kan vara att skylla
  • Dina körtlar inte gå tillbaka till det normala inom ett par veckor av någon infektion lösa
  • Du har andra symtom som känsla onödigt trött, viktminskning, nattliga svettningar eller ihållande feber
Svullna körtlar - vad betyder de? Varför sväller de?
Svullna körtlar - vad betyder de? Varför sväller de?

Tack till "My Weekly" tidningen där artikeln publicerades ursprungligen.

Aktuella artiklar