Natriumpikosulfat (Dulcolax pico)

Natriumpikosulfat bör endast användas för att ge kortsiktiga lindring av förstoppning.

Se en läkare om du fortfarande är förstoppad efter fem dagar att ta natriumpikosulfat.

Att äta en hälsosam kost, kan dricka mycket vatten och att få regelbunden skonsam motion alla bidra till att upprätthålla god tarmfunktion.

Typ av medicin Stimulant laxerande
Används för Förstoppning och innan någon operation eller läkarundersökningar
Även kallad För förstoppning: Dulcolax ® Pico
För innan medicinska procedurer: CitraFleet ®; Picoprep ®
Tillgänglig som Kapslar, oral lösning, portionspåsar med pulver

Förstoppning kan orsakas av en dålig kost, inte dricka tillräckligt med vatten och inte gå på toaletten så fort du känner att du behöver. Graviditet, brist på motion eller rörelse (som att vara sjuk i sängen) och vissa läkemedel, bland annat vissa smärtstillande medel, kan också orsaka förstoppning.

Men många människor tar laxermedel när de inte behöver eftersom de tror att de är förstoppade om de inte går på toaletten varje dag. Detta är inte fallet. En användbar definition av förstoppning är att gå på toaletten mindre ofta än är normalt för dig, och passerar hård avföring (bajs) när du går.

Natriumpikosulfat fungerar genom att stimulera musklerna i tarmen för att flytta slaggprodukter genom kroppen. Detta hjälper dig att gå på toaletten. Det har oftast en effekt inom 6-12 timmar. Natriumpikosulfat preparat finns att köpa receptfritt på apotek och andra försäljningsställen.

Preparat som innehåller natriumpikosulfat (i kombination med annat laxermedel kallas magnesiumcitrat) används ibland för att rensa tarmen innan vissa medicinska undersökningar. När den används så här, kommer du att förses med påsar med pulver från ditt sjukhus eller klinik. Du kommer också att ges fullständiga anvisningar om hur man använder dem.

Resten av informationen i denna bipacksedel handlar om natriumpikosulfat när det används för förstoppning.

För att vara säker på att detta är rätt behandling för dig, be om råd från en läkare eller apotekspersonal innan du börjar använda natriumpikosulfat om något av följande gäller dig:

 • Om du är gravid, försöker bli gravid eller ammar. Detta beror på, medan du väntar eller mata en bebis, bör du bara ta mediciner på rekommendation av en läkare.
 • Om det är för ett barn. Detta beror laxermedel bör endast ges till barn på inrådan av en läkare eller sjukvårdspersonal.
 • Om du har svår smärta i buken och illamående.
 • Om du nyligen har haft någon tarm eller bukkirurgi, eller om du har fått veta att du har en inflammatorisk tarmsjukdom tillstånd.
 • Om du är uttorkad.
 • Om du tar andra läkemedel. Detta inkluderar alla mediciner du tar som finns att köpa receptfritt, såsom naturläkemedel och komplementär medicin.
 • Om du någonsin har haft en allergisk reaktion mot ett läkemedel.
 • Innan du börjar denna behandling, läs tillverkarens tryckta informationsblad inifrån ditt pack. Broschyren kommer att ge dig mer information om natriumpikosulfat och en fullständig förteckning över biverkningar som kan uppstå från att ta det.
 • Dosen för vuxna är 2-4 kapslar eller 5-10 ml vätska. Ta kapslarna tillsammans med ett glas vatten för att hjälpa dig svälja. Natriumpikosulfat tar ca 6-12 timmar att arbeta, och därför är det bäst tas vid sänggåendet. Om natriumpikosulfat har ordinerats till ditt barn, följ noga instruktionerna som du får, som din läkare kommer att justera dosen beroende på deras ålder och behov.
 • Natriumpikosulfat bör endast användas under en kortare tid. Detta beror på att din tarm kan börja förlita sig på denna typ av laxermedel för att få det att fungera i stället för att arbeta på egen hand. Om du fortfarande förstoppad efter att ha tagit det i fem dagar, bör du tala med din läkare.
 • En hälsosam kost som innehåller fibrer (fullkorn bröd och spannmål, kli, frukt och gröna bladgrönsaker) med sex till åtta fulla glas vatten varje dag och daglig motion är viktiga för att bibehålla frisk tarmfunktion. För människor som har problem med förstoppning, kan livsmedel såsom bakverk, puddingar, socker, godis, ost och tårta göra saken värre.
 • Du kan läsa mer om hur man kan förebygga eller behandla förstoppning i separata broschyrer som kallas förstoppning hos vuxna och förstoppning hos barn.

Tillsammans med sina användbara effekter, kan de flesta mediciner orsaka oönskade biverkningar även om inte alla upplever dem. Dessa förbättrar vanligtvis när kroppen anpassar sig till den nya medicinen, men tala med din läkare eller apotekspersonal om någon av följande biverkningar fortsätter eller blir besvärande.

Natriumpikosulfat biverkningar - Dessa påverkar färre än 1 av 10 personer som tar detta läkemedel Vad kan jag göra om jag upplever detta?
Diarré Sluta ta natriumpikosulfat. Detta kan vara ett resultat av att ta natriumpikosulfat onödan eller för länge
Kramper, obehag, yrsel Dessa bör snart passera
Illamående Håll dig till enkla livsmedel

Om du upplever några andra symtom som du tror kan bero på detta läkemedel, tala med din läkare eller apotekspersonal.

 • Förvara alla läkemedel utom syn-och räckhåll för barn.
 • Förvaras i ett svalt, torrt, skyddade från direkt värme och ljus.

Ta aldrig mer än den ordinerade dosen. Om du misstänker att du eller någon annan kan ha tagit en överdos av detta läkemedel, gå till akutmottagningen på närmaste sjukhus på en gång. Ta behållaren med dig, även om den är tom.

Detta läkemedel är för dig. Aldrig ge det till andra människor även om deras tillstånd verkar vara samma som din.

Aldrig hålla out-of-date eller oönskade mediciner. Ta med dem till ditt lokala apotek som kommer att förfoga över dem för dig.

Om du har några frågor om detta läkemedel fråga din apotekare.

Aktuella artiklar