Laktosintolerans

Laktosintolerans är ett tillstånd där kroppen har svårt att hantera laktos. Personer i detta tillstånd kan få diarré, magsmärtor och uppblåsthet om de dricker mjölk eller äter mejeriprodukter. Vissa människor föds med en tendens att utveckla laktosintolerans, andra får det på grund av gastroenterit eller kemoterapi. Behandlingen är främst att undvika laktos.

Laktos är en sockerart som finns i mjölk. Det kan inte bli absorberas av kroppen inte är får ändras till glukos och galaktos. Denna förändring sker när laktosen passerar genom magen in i den övre delen av tunntarmen och kommer i kontakt med en kemikalie som kallas läktas.

Laktas görs av celler som klär den övre delen av tunntarmen.

Om det inte finns tillräckligt laktas i övre tarmen, kan laktos inte brytas ned och kan inte komma upp. Detta leder till laktosintolerans.

Vissa människor förväxlar laktosintolerans med allergi mot komjölk. Med mjölkallergi, reagerar immunförsvaret till proteiner som finns i mjölk, som kan orsaka symtom.

Laktosintolerans är inte en allergi. Symtomen orsakas av osmält laktos i tarmen.

Relaterade artiklar

Det kan finnas flera orsaker:

 • Ärftliga former: Dessa förs vidare genom familjer.

  • Primär laktasbrist: detta orsakar låga nivåer av laktas. Symtomen kan utvecklas i alla åldrar, men sällan före sex års ålder.
  • Medfödd laktasbrist: detta orsakar en total avsaknad av laktas från födseln. Symtomen utvecklas så snart barnet ges mjölk eller laktos formel.
 • Sekundär laktasbrist: detta händer när något skadar celler i slemhinnan i övre delen av tunntarmen, som producerar laktas. Det är vanligt hos barn och ofta inträffar efter en mage infektion (såsom virus eller bakterier gastroenterit). Det kan också vara en komplikation av kemoterapi.
 • Developmental laktasbrist: När ett barn föds, tar det tid för en rimlig mängd laktas för att bygga upp i matsmältningssystemet. Bebisar mer än sex veckor för tidigt kan födas med mycket låga nivåer av laktas, vilket leder till tillfällig laktosintolerans. Villkoret försvinner när barnet blir äldre.

Det varierar beroende på etnisk grupp och hur mycket mejeriprodukter används ofta i dieter. Två av 100 personer i norra Europa har ärftlig form, medan denna siffra kan vara upp till 80 av 100 personer i Hispanic gemenskaper.

Laktosintolerans är mycket vanligt hos vuxna.

Du kan få uppblåsthet, eller magsmärtor. Överdriven rapningar eller passerar en hel del vind kan förekomma. Du kan också få vattnig diarré och klåda runt anus. Dessa besvär tenderar att utvecklas från en till flera timmar efter mjölk, mejeriprodukter eller någon mat som innehåller laktos.

Svårighetsgraden av symtomen beror på hur mycket laktos du tar in i tarmen. Många människor som har laktosintolerans kan äta lite laktos utan att utveckla symtom. I allmänhet, ju mer laktos du äter, desto mer sannolikt att symptomen kommer att utvecklas. Den ärftlig benägenhet att orsaka mindre allvarliga symptom än den intolerans som utvecklas efter gastroenterit eller kemoterapi.

Spädbarn och småbarn kan ha tecken på undernäring och dålig tillväxt (underlåtenhet att frodas) men detta är ovanligt.

Om du får symtom efter att ha druckit mjölk eller ätit mjölkprodukter eller andra laktos-haltiga livsmedel, är det ganska uppenbart att du har laktosintolerans. Testerna är vanligtvis inte behövs.

Om det finns några tvivel, kan ett särskilt prov genomföras som innebär mätning av mängden väte du andas efter att ha tagit en testdos av laktos. I sällsynta fall kan du behöva en intestinal biopsi (ett förfarande som tar ett prov av slemhinnan i tunntarmen) för att ställa diagnosen.

Laktosintolerans. Sekundär laktasbrist.
Laktosintolerans. Sekundär laktasbrist.

De flesta människor har inte några långsiktiga problem. Barn med svår brist på laktas kan utveckla uttorkning och undernäring om villkoret inte diagnostiseras tidigt nog.

Spädbarn och småbarn med primär laktosintolerans (ärftlig form) bör testas för att ta reda på hur mycket laktos de kan hantera. Folk har olika nivåer av intolerans. Ibland Mängden information som kan tolerera kan ökas genom att ge mjölk eller mejeriprodukter lite och ofta. Laktas från jäst kan tillsättas för att förbättra absorptionen ännu mer. Tjockare livsmedel såsom yoghurt och ostmassa kommer sannolikt att vara bättre tolereras eftersom de rör sig genom tarmen i en långsammare takt. Laktosfria mjölk är tillgängliga men kan vara mindre näringsrik än komjölk. Kontrollera att de är kalcium berikad.

Sekundär laktosintolerans (på grund av skador på slemhinnan i tunntarmen) kan behöva behandling med vätska genom dropp Om diarrén är mycket svår. De flesta läkare råda föräldrar till spädbarn och barn med gastroenterit att fortsätta med bröstmjölk, modersmjölksersättning eller komjölk, men, om diarré är mycket långvarig, vissa läkare rekommenderar återkalla laktos i tre veckor efter infektionen.

Chansen att för tidigt födda barn som får laktosintolerans grund utvecklings laktasbrist kan minskas genom att mata dem med halv styrka laktos formel eller bröstmjölk.

Om du har laktosintolerans bör du läsa märkningen av livsmedel och drycker mycket noggrant. Inte alla livsmedel med mjölk i dem kommer att orsaka problem. Till exempel laktos bryts ner genom jäsningsprocesser och finns inte i hårdost såsom cheddar eller emmentalerost. Livsmedel som kan orsaka problem är mjölk, grädde, keso, yoghurt, glass och mjölkchoklad. Laktos finns inte i mörk choklad.

Livsmedel som innehåller "dolda" laktos kan omfatta vissa typer av följande:

 • Bröd
 • Cakes
 • Flingor
 • Margarin
 • Förband
 • Sweets
 • Snacks

För att komma åt den bästa möjliga rådgivning, fråga din läkare om att se en dietist. Kom också ihåg att många tabletter innehåller laktos så du bör kontrollera bipacksedeln som följer med alla mediciner du tar.

Aktuella artiklar

 • I Barretts esofagus de celler som klär nedre matstrupen är onormalt. Den främsta…
 • Epiglottitis är den term som används för att beskriva inflammation och svullnad…
 • Muskeldystrofi är en ärftlig (genetisk) sjukdom som orsakar muskelsvaghet. Det…
 • Rotarix ®-vaccin hjälper till att skydda ditt barn mot gastroenterit orsakad av…