Inåtväxande tånaglar (inåtväxande tånaglar)

En inåtväxande tånagel är ett vanligt tillstånd som kan orsaka obehag eller blir infekterade. Olika behandlingar kan ges av en läkare eller fotvårdsspecialist (fotvårdsspecialist). Se en läkare om du har symtom på infektion runt nageln, särskilt om du har diabetes, ett dåligt immunförsvar eller andra fotproblem.

Inåtväxande tånaglar (inåtväxande tånaglar). Vad är en inåtväxande tånagel?
Inåtväxande tånaglar (inåtväxande tånaglar). Vad är en inåtväxande tånagel?

Spiken blir inväxande när sidan av spiken skär in i huden intill nageln. Detta kan bli smärtsamt. Huden intill spiken kan också bli infekterade eller inflammerade. Varje tå kan påverkas, men det är oftast stortån. Det är ett vanligt problem, särskilt hos tonåringar och unga vuxna.

Vanligtvis finns det ingen uppenbar anledning till varför det sker. Åtsittande skor kan vara en orsak i vissa fall. Det är också vanligare hos personer som skar sina tånaglar mycket korta och runda. Det korrekta sättet att skära naglar är rakt över (se nedan). Detta hjälper nageln att växa normalt och kan förhindra inåtväxande tånaglar från att utvecklas.

Andra möjliga orsaker är skada på nageln, en svampinfektion i nageln, eller möjligen, medicinering såsom isotretinoin.

Inåtväxande tånaglar behandlas vanligen med en GP eller en fotvårdsspecialist (fotvårdsspecialist). I vissa fall är kirurgi hjälpsam.

Om det upptäcks tidigt

Om inåtväxande delen av nageln är liten, kan den hindras från att bli värre, och ibland botas, med följande. Denna behandling kan ges av en fotvårdsspecialist eller GP, eller så kan du se hur man gör det själv:

 • Blötlägg tån i vatten under 10 minuter för att mjuka upp hudveck runt drabbade nageln.
 • Sedan, med hjälp av en knopp bomull, tryck hudveck över inåtväxta spika ner och bort från spiken. Gör detta börjar vid roten av nageln och flytta linda vadd mot slutet av spiken.
 • Upprepa varje dag under några veckor, vilket gör att spiken att växa.
 • Som i slutet av nageln växer fram, driva en liten bit bomull under för att hjälpa spiken växa under huden och inte växa in i det. Ändra bomull dagligen.
 • Skär inte nageln utan låta det växa fram tills det är klart i slutet av tån. Då skär den rakt över och inte avrundas i slutet.

Det finns varianter på denna metod - Principen är att hålla huden från att växa över kanten av nageln.

Om nailfold blir infekterat

Symtom på infektion är: ökad smärta, svullnad och rodnad nära inåtväxande spik, och pus (gul eller grön vätska) nära nageln eller under närliggande hud. Om infektionen blir värre, kan du ha ett bultande (pulserande) smärta, rodnad sprider sig över tån, eller feber.

Antibiotika kan behövas för att behandla infektionen. Det kan också hjälpa att blöta fötterna i varmt salt vatten, sedan försiktigt torka och vila fötterna.

När ska jag träffa en läkare?

Se en läkare om:

 • Du har ihållande och besvärande symtom från inåtväxande spik.
 • Du har symtom på infektion (som ovan). Om du också har diabetes eller ett dåligt immunförsvar, se en läkare mer angeläget, eftersom infektioner kommer att behöva behandla tidigare.
 • Du har en sjukdom som påverkar nerver eller känsla (känsla) i foten. Till exempel, om du har diabetisk neuropati drabbar fötterna. Detta beror på en förlust av känsel kan göra dig medveten om problemen i foten, såsom en djup infektion. Så, behöver du noggrann bedömning och uppföljning. Du kan hänskjutas till en fot klinik eller fotvårdsspecialist.

Vid ihållande inväxande tånaglar

Det kan vara nödvändigt att avlägsna en del av spiken. Det vanliga förfarandet är följande:

 • Tån görs stel och smärtfritt genom att injicera lokalbedövning in i botten av tån.
 • Den tånagel skärs sedan med sax longways några millimeter in från den felande kant.
 • Det skärs ända fram till basen av tånagel och den felande kanten kan sedan dras ut.
 • En liten mängd syra (som kallas fenol) ofta sätta på den exponerade delen av nagelbädden. Detta hjälper till att stoppa kanten av nageln förnybara och orsakar en annan inåtväxande spik.
 • Spiken är sedan klädd.

När bedövningen avtar tån kan vara öm så du kan behöva milda smärtstillande såsom paracetamol för en dag eller så. Efter operationen kommer spiken återföds ständigt men kommer att vara smalare än tidigare.

 • Klipp naglarna rakt över, inte klippa dem för kort eller för lågt på sidorna. Hörnet av spiken skall synas ovanför huden. (Tips: det är lättare att klippa naglarna efter bad eller dusch, när de är mjuka.)
 • Håll fötterna rena och torra. Låt luft komma till tårna när det är möjligt.
 • Undvik trånga skor och använda bomullsstrumpor snarare än syntetiska.

Aktuella artiklar