Verksamheten för vätska i mellanörat

Lim örat är ett tillstånd där mellanörat fylls med limliknande vätska istället för luft. Detta orsakar avtrubbade hörsel. Det rensar sig själv i de flesta fall. En operation för att rensa vätskan och infoga kragarna kan rekommenderas om lim örat kvarstår. Denna broschyr handlar om de åtgärder som används för att behandla vätska i mellanörat. Observera: de flesta barn med vätska i mellanörat inte behöver en operation. För allmän information om vätska i mellanörat, se de viktigaste separat broschyr som heter "Glue Ear '.

Relaterade artiklar

En operation kan rekommenderas för att återställa hörseln till det normala om lim örat inte försvinner efter en tid av "vakande väntar". Tiden uppmanas att "vänta och se" om lim örat rensar kan variera från barn till barn. Det beror på sådana saker som barnets ålder, graden av hörselnedsättning, om det har förekommit tidigare episoder av vätska i mellanörat, om skolgång, inlärning eller tal påverkas, etc.

  • Myringotomy och genomföringen insättningen är den gemensamma verksamheten. (Se diagram nedan.) Myringotomy är en liten snitt (ca 2-3 mm) görs i trumhinnan. Vätskan avtappas och en genomföring (ventilationsrör) sätts ofta in. En genomföring är som ett litet rör som sätts över trumhinnan. Genomföringen låter luft komma in i mellanörat. Utfrågning förbättrar omedelbart.
  • Borttagning av polyper är ibland rekommenderas. Polyper är små klumpar av körtelvävnad (liknande tonsillerna). De är fästa på baksidan av näsan hålrum nära öppningen av örontrumpeten. Om polyper är stora sedan ta ut dem kan förbättra dräneringen av örontrumpeten. Polyper tenderar att tas bort endast om barnet med vätska i mellanörat också har ihållande eller återkommande förkylningar eller andra luftvägsinfektioner.
  • En laser metod för att göra ett litet hål i trumhinnan och tillåta dränering har utvecklats. Detta har en liknande effekt som myringotomy och genomföring insättning. Studier visar att det är i genomsnitt inte lika framgångsrik som genomföringen insättningen. Däremot kräver proceduren inte en narkos. Så kan det ha en plats i utvalda fall. Dessutom är en laser snarare än en fin kniv ibland används för att skapa hål i trumhinnan, i vilken för att placera en genomföring.
Verksamheten för vätska i mellanörat. Myringotomy och genomföring insättningen.
Verksamheten för vätska i mellanörat. Myringotomy och genomföring insättningen.

Dessa operationer ovan bara ta en kort tid att göra. De är ofta som en "dag case". Ibland en övernattning på sjukhus behövs.

Som med alla drift finns det en risk för komplikationer från operationen och med anestetikum. Emellertid är risken mycket liten.

  • Simning är oftast bra. Det är emellertid bäst att undvika undervattenssimning eller smiter huvudet djupt under vatten. Vissa kirurger rekommenderar bära öronproppar när du simmar. Följ alltid någon specifik råd om simning från din kirurg.
  • Tvättning. Försök inte att få såpvatten i öronen. Inte ducka inte huvudet i tvålvatten. Tvätta utsidan av öronen på vanligt sätt. En bomull boll med Vaseline ® placeras i hörselgången kan användas för att hindra vatten från att komma in i örat.
  • Flyger i ett plan är faktiskt lättare om du har en genomföring i örat. Genomföringen tillåter trycket av luft för att utjämna mellan mellanörat och ytterörat. Detta förhindrar öronvärk under landning och start.

Diagrammet nedan visar var en genomföring är placerad.Vem behöver en operation för vätska i mellanörat? Avlägsnande av polyper.
Vem behöver en operation för vätska i mellanörat? Avlägsnande av polyper.

Genomföringar tillåta luft in i mellanörat. Genomföringar faller normalt ut ur örat som trumhinnan växer, vanligtvis efter 4-12 månader. Vid denna tid limmet örat har ofta gått bort. Snittet i trumhinnan görs för genomföringen läker normalt snabbt när genomföringen faller ut.

Skyddshylsor är så liten att du inte märker när de faller ut ur örat.

När genomföringen faller ut problemet med vätska i mellanörat är oftast borta. Men ibland vätska avkastning efter genomföringen faller ut och trumhinnan läker över. En upprepad operation för att sätta en ny genomföring i behövs ibland. I vissa barn en genomföring behövs flera gånger tills vätska i mellanörat försvinner för gott.

  • Ett öra urladdning utvecklas någon gång i cirka 1 i 20 barn med genomföringar. Detta är ofta under eller efter en förkylning. Detta är vanligtvis inte allvarligt eller smärtsamt. Se din GP om detta om det inträffar. Antibiotikum eller örondroppar kan förskrivas och ansvarsfrihet brukar snart försvinner. Ibland kvarstår ansvarsfrihet och tätningen måste tas ut.
  • Mindre skador och ärrbildning på trumhinnan kan uppstå, men det är osannolikt att orsaka några problem.
  • Sällan, kvarstår ett litet hål (perforation) i trumhinnan efter genomföringen har kommit ut. En liten operation kan fixa detta skulle inträffa.

Aktuella artiklar