Tennisarmbåge

Tennisarmbåge orsakar smärta på utsidan av armbågen på grund av små skador som orsakar inflammation i senor runt armbågen. I många människor, symptom förbättras med tiden bara genom att stoppa aktiviteter som ger på symtomen. Smärtstillande medel kan bidra till att lindra smärtan tills tillståndet förbättras. En steroid injektion kan också lindra smärta på kort sikt. Emellertid tillbaka smärtan ofta. Sjukgymnastik är ett annat behandlingsalternativ. Andra behandlingar används ibland om symptomen kvarstår.

Tennisarmbåge. Vad är tennisarmbåge och vad är symptomen?
Tennisarmbåge. Vad är tennisarmbåge och vad är symptomen?

Tennisarmbåge orsakar smärta på utsidan av armbågen. Den medicinska termen för tennisarmbåge är lateral epikondylit. Detta beror på att smärtan känns runt området av den laterala epicondyle (den nedre, yttre, krokig del av din humerus ben i överarmen).

För de flesta personer med tennisarmbåge, uppträder smärtan bara när de använder sin underarm och handled, särskilt för vridande rörelser såsom att vrida ett dörrhandtag eller öppna en burk. Men för vissa människor smärtan är konstant, det uppstår i vila och kan påverka deras sömn. Smärtan kan åka ner din arm från armbågen till handleden. Du kan ha svårt att hålla saker som en kniv eller gaffel, en kopp eller en penna, eller för att räta ut armen helt. Vissa människor märker också en stelhet i den drabbade armen.

Golfare armbåge är namnet på ett liknande tillstånd som ger smärta runt insidan av armbågen.

Webbplatsen för smärta i tennisarmbåge är där några senor från din underarm muskler fäster till benet runt armbågen. Smärtan tros vara på grund av en skada, eller flera små skador, till en eller flera av dessa senor. En skada kan orsaka en liten tår i en sena och leda till inflammation och ärrbildning i senan.

Skador orsakas ofta av överanvändning av din underarm muskler i upprepade handlingar såsom vred kläder eller manuellt arbete (särskilt med slingrande rörelser som med en skruvmejsel). Spela tennis eller andra racketsporter kan också orsaka senskador. Men trots att kallas tennisarmbåge, är racketsporter endast tros vara orsaken i ca 5 i 100 fall. I de flesta människor, påverkar tennisarmbåge din dominanta arm (den arm som du skriver med).

Cirka 5 av 1000 vuxna utvecklar tennisarmbåge varje år. Det drabbar främst människor i åldrarna 35 och 55. Kvinnor och män drabbas lika.

Tennisarmbåge är mer sannolikt om du har olämpliga underarm muskler. Till exempel, om du plötsligt spelar en hel del tennis på semester, eller om du gör en DIY-projekt eller en del trädgårdsarbete när man inte är van vid starka underarmen åtgärder. Men även om du är van vid tungt arbete, kan du överdriva och skada en senskada. Människor vars arbete innebär upprepade vrida och gripande åtgärder, såsom snickare och murare, är benägna att få tennisarmbåge.

Däremot kan det ibland vara svårt att peka ut en exakt händelse som började dina symtom. I vissa människor, utvecklar tillståndet utan någon uppenbar anledning utan föregående överanvändning eller skada på deras arm.

Din läkare kan oftast diagnostisera tennisarmbåge genom att prata med dig om dina symtom och genom att undersöka dina armar. Du kommer vanligtvis att uppleva smärta när läkaren undersöker den yttre delen av armbågen. Din läkare kan också be dig att flytta din handled, eftersom detta kommer vanligtvis sätta på din smärta.

Testerna är vanligtvis inte behövs för att diagnostisera tennisarmbåge. Men om det efter en tid din tennisarmbåge inte förbättras, kan din läkare föreslå att de hänvisa dig till en specialist. Specialisten kan föreslå tester såsom en MR-undersökning.

Ändra aktiviteter som ger på dina symtom

Vad orsakar tennisarmbåge? Vem får tennisarmbåge?
Vad orsakar tennisarmbåge? Vem får tennisarmbåge?

Du kommer att kunna känna igen vilka rörelser tenderar att sätta på din smärta och du bör försöka undvika dessa så mycket som möjligt. Vanligtvis är smärtan förvärras av lyft, gripa och vrida rörelser påverkade armen. Vila från aktiviteter som ger den smärta kan bidra till att minska inflammation så att senan skadan kan läka. I vissa människor, kan bara ändra sin verksamhet och skära ut repetitiva rörelser arm eller hand vara tillräckligt för att förbättra tennisarmbåge.

Du kan behöva diskutera med din läkare och / eller din arbetsgivare om du känner att ditt jobb kan bidra till din tennisarmbåge. Det kan finnas olika uppgifter som du kan göra på jobbet medan din tennisarmbåge är helande. Det är också lämpligt för alla att ta regelbundna pauser när de arbetar.

Smärtlindring

Is kan ibland vara en bra smärtlindring om du har tennisarmbåge. Prova att använda en ice-pack (t.ex. ett paket frysta ärtor insvept i en handduk) på anbudet området två gånger om dagen i tio minuter.

Också, antiinflammatoriska smärtstillande medel är såsom ibuprofen används vanligen för att lindra smärta i tennisarmbåge. Vissa antiinflammatoriska smärtstillande medel kommer också som krämer eller geler som du kan gnida över dina smärtsamma armbågen. Dessa tenderar att producera färre biverkningar än de som tas genom munnen. Det finns olika märken som du kan köpa, eller få på recept. Fråga din läkare eller apotekspersonal.

Om du inte kan ta antiinflammatoriska smärtstillande medel, andra smärtstillande medel som paracetamol, med eller utan kodein tillsätts kan vara till hjälp.

Sjukgymnastik

Sjukgymnastik har visat sig vara till hjälp vid behandling av tennisarmbåge. Din sjukgymnast kan ha möjlighet att använda tekniker såsom massage, laserterapi och ultraljud terapi samt övningar för att behandla din tennisarmbåge. Det är inte säkert om någon av dessa fysioterapi behandlingar är bättre än andra.

Studier har visat att sjukgymnastik kanske inte lika bra som en steroid injektion på att lindra smärtan på kort sikt (det vill säga inom de första sex veckorna). Men kan det vara överlägsen steroid injektioner på lång sikt. Däremot kan det finnas en väntetid för din sjukgymnastik möte.

Stödförband och skenor

Dessa kan bestå av bär en speciell armbåge armbindel eller bandage. Detta kan bidra till att ge stöd och skydd till armbågen tills symtomen avta. Ett annat alternativ kan vara att använda en handled skena som kan lindra smärta genom att hjälpa till att vila musklerna som drar på armbågen. Bära stöder som dessa och med sjukgymnastik samtidigt kan ge dig bättre symtomlindring på lång sikt.

Steroid injektion

Om ovanstående åtgärder inte fungerar, eller om du har svår smärta och svårt att använda armen, en injektion av en steroid i det smärtande området i armbågen kan lindra smärtan.

Ett antal studier har visat att steroidinjektioner kan vara till hjälp för att lindra smärtan på kort sikt, men att smärta tenderar att komma tillbaka i många människor. I en studie var kortvariga (sex veckor) svarsfrekvensen högre för steroid injektioner än för sjukgymnastik eller en vänta-och-se politik. Men på lång sikt (ett år), var svarsfrekvensen högre för både sjukgymnastik och en vänta-och-se politik än för injektioner. Den kortsiktiga fördelar kan vara tillräcklig för att motivera en injektion, till exempel, för en student om att sitta viktiga undersökningar.

Kom ihåg att även om en steroid injektion har lättat din smärta, du behöver fortfarande vila armen och undvika aktiviteter som kan ha väckts på din smärta tidigare. Bygg upp din verksamhet under några veckor för att försöka minska risken för ditt tennisarmbåge kommer tillbaka.

En steroid injektion kan ibland upprepas efter några veckor om smärta återkommer. Men det är vanligt att ha mer än tre injektioner på samma plats. Det kan också finnas vissa biverkningar av steroid injektioner, till exempel:

  • Smärta vid injektion.
  • Atrofi (krympning) av fettvävnaden under huden vid injektionsstället.
  • Depigmentering (förlust av färgning) av huden runt injektionsstället.
  • Skador på senor runt armbågen (det är mycket ovanligt).

Shock wave terapi

Shock våg terapi med högenergetiska ljudvågor används ibland för att behandla tennisarmbåge. En särskild anordning tillåter stötvågor som ska passera genom huden runt armbågen till det drabbade området. En lokalbedövning kan också ges, som ibland chockvågor kan vara smärtsamt. En eller flera behandlingstillfällen kan behövas.

Shock wave terapi tycks vara säker, men det är inte klart ännu exakt hur bra det fungerar och mer forskning behövs. Detta betyder inte att förfarandet inte bör göras, men du bör diskutera fördelar och risker fullo med din läkare.

Det finns en liten chans för biverkningar, inklusive kortfristiga rodnad i huden, svullnad av området som behandlas och smärta under förfarandet. Man tror att det också kan (sällan) finnas en risk för senan runt armbågen spricker.

Autologt blod injektion

Detta förfarande är i allmänhet endast övervägas om andra behandlingar har misslyckats. Det är inte klart ännu hur effektiv denna behandling är, och mer forskning behövs. Du bör diskutera de möjliga fördelar och risker med din läkare innan du proceduren.

Blod tas från dig och sedan sprutas in i området kring de skadade senor i armbågen. Man tror att blodet hjälper till att läka senorna. En lokalbedövning ges ofta som en smärtlindring under förfarandet. Flera behandlingar kan behövas. Du kan behöva bära en bettskena efter ingreppet och kommer ofta att erbjudas sjukgymnastik.

Möjliga problem med detta förfarande omfattar smärta, blåmärken, skador på andra strukturer nära senan (t.ex. nerver eller blodkärl) och infektion.

Botulinumtoxin A injektion

Injektion av botulinumtoxin i muskler i underarmen har visat sig vara en effektiv behandling för tennisarmbåge. Injektion av botulinumtoxin kan övervägas om symtomen är allvarliga nog för operation övervägas.

Kirurgi

Om din tennisarmbåge symptomen kvarstår under en längre tid och är verkligen besvärande, då en specialist kan råda en operation. Den gemensamma operation för att lindra symptomen är att ta bort den skadade delen av senan. Endast ett litet antal människor kräver operation för att lindra symtomen.

Om du vila armen och undvika aktiviteter som ger dina symtom kommer din tennisarmbåge bosätta vanligtvis med tiden. Vila och smärtstillande medel är allt som de flesta människor med tennisarmbåge behov.

Smärta från tennisarmbåge varar vanligtvis i sex till tolv veckor. I vissa människor kan gå efter så kort tid som tre veckor. Men i andra människor, kan smärtan pågå längre (för mellan sex månader till två år). Tyvärr, när du har haft tennisarmbåge, kan den återkomma.

Du ofta inte kan undvika en plötslig överanvändning av armen, vilket kan orsaka tennisarmbåge. Men, om du ökar styrkan i din underarm muskler, kan det bidra till att förhindra en ytterligare släng av tennisarmbåge i framtiden. Målet är att träna och stärka musklerna, men för att undvika vridande rörelser. Det är bäst att se en sjukgymnast för att få råd om hur man kan stärka din underarm muskler.

Om din tennisarmbåge har väckt den genom att spela någon form av idrott, söka råd från en professionell coach om din teknik, racket greppstorlek, etc.

Aktuella artiklar