Svamp hårbotten infektion (hårbotten ringorm)

Ringorm är en hudinfektion som orsakas av en svamp. Ringorm i hårbotten drabbar främst barn. Behandlingen är med svampdödande läkemedel som du måste ta flera veckor. En antimykotisk schampo inte är effektivt ensamt, men kan få råd i tillägg till medicinering.

Ringorm är en svampinfektion i huden. (Det är inte på grund av en mask som namnet antyder!) Det finns många typer av svamp bakterier (svampar) och vissa kan infektera hud, naglar och hår. Denna bipacksedel erbjudanden bara med hårbotten ringorm som ibland kallas tinea capitis. För information om andra svampinfektioner, se separata broschyrer kallade Ringorm (svamp utslag), fotsvamp (tinea pedis), Tinea cruris (svamp ljumske infektion) och svampinfektion spik infektion.

Relaterade artiklar

 • De flesta fall av hårbotten ringorm fångas från person till person via beröring, dela handdukar, etc.
  • Svampar och deras sporer kan förbli levande på kammar, borstar, otvättade handdukar, möbler och lakan under långa perioder.
  • Vissa människor är bärare av svampen. Det är, har de svampar på deras hud och hår, men de har inte invadera in i huden för att orsaka infektion eller symtom. De kan dock passera svampar vidare till andra som då inte utvecklar symptom.
  • Ibland ett utbrott av hårbotten ringorm förekommer i familjer och skolor
 • Från djur. Vissa hundar, katter och andra husdjur har svampinfektioner på huden. De kan föra smittan, särskilt för barn. (Djur kan behandlas också om du misstänker att ett husdjur är orsaken. Kontakta din veterinär.) Jordbruksdjur kan också vara en källa. Touching en gården där smittade djur passerar kan vara tillräckligt för att infektera din hud.
 • Ingen uppenbar anledning. Svampar är vanliga och en infektion kan uppstå "out of the blue". Till exempel kan svampsporer komma i luften från en smittad person och landa på hårbotten av en annan person. Sporerna kan sedan utvecklas till svamp och orsaka infektion.

Hårbotten ringorm drabbar främst små barn. Det är ovanligt hos vuxna. Detta tros bero på normal hud olja (sebum) som ökar i hårbotten efter puberteten (i tonåren) har egenskaper som gör den resistent mot svamp.

 • Vanligen ser infektionen precis som svår mjäll på olika ställen på huvudet. Detta kan förväxlas med psoriasis.
 • Vissa infektioner orsakar fläckar av håravfall (kala fläckar) att utvecklas. De kala fläckar är vanligtvis inflammerad och mycket fjällande. Små avbrutna hårstrån kan vara utspridda i de kala fläckar.
 • I vissa fall, flera smärtsamma pustler (kokar) utvecklas i hårbotten.
 • En mer allvarlig infektion utvecklas i ett litet antal fall. Detta orsakar en stor "boggy" svullnad i en sektion i hårbotten, som kallas en kerion. Detta kan andas och anbud och, om det inte behandlas tidigt, kan orsaka permanent ärrbildning och håravfall.
 • Om du har en allvarlig infektion, såsom en kerion eller pustler, kan du utveckla en feber och körtlar i halsen kan svullna.

Ibland symptomen tyder starkt en svampinfektion. Dock får hårbotten ringorm förväxlas med andra problem i första. Till exempel kan vissa fall ser ut som psoriasis eller dålig mjäll, och svampinfektion är bara en av flera orsaker till kala fläckar och håravfall. För att bekräfta diagnosen, kommer en läkare brukar skicka ett hår prov eller en skrapning av huden till laboratoriet. Detta ses under mikroskop och odlas för att bekräfta att en svampinfektion är orsaken till problemet.

Svamp hårbotten infektion (hårbotten ringorm). De flesta fall av hårbotten ringorm fångas från person till person.
Svamp hårbotten infektion (hårbotten ringorm). De flesta fall av hårbotten ringorm fångas från person till person.

Om du är bekräftad eller ditt barn har bekräftats ha hårbotten ringorm sedan:

 • Om möjligt bör du kasta ut eller desinficera (med blekmedel) föremål som kan vara smittade med svampsporer - till exempel, hattar, kammar, kuddar, filtar och saxar. Detta syftar till att förhindra återinfektion efter behandling och att förhindra att överföra smitta till andra.
 • Du ska inte dela handdukar. Tvätta används handdukar ofta.
 • Det är inte nödvändigt att hålla barn utanför skolan. Men, för att säkerställa att infektionen inte överförs till andra, bör de noga följa rekommenderad behandling.
 • Övervaka skalper av andra barn i hushållet. Om det finns några tecken på förkalkning eller håravfall sedan kontakta läkare.
 • Om ett husdjur misstänks vara källan till svampinfektion, och sedan söka råd från en veterinär för behandling.

Läkemedel mot svampinfektioner

Ett läkemedel mot svamp tas genom munnen som behövs för att rensa hårbotten ringorm.

 • Griseofulvin har varit det första valet av behandling för hårbotten ringorm i många år. En 8 - till 12-veckors kurs för griseofulvin brukar behövas. Det finns ingen flytande form tillgänglig, men tabletterna kan tas krossas vid behov blandas med lite vatten, för barn som inte kan svälja dem hela.
 • Terbinafin är ett annat alternativ som används alltmer i stället för griseofulvin. Strängt taget är det inte godkänt för detta ändamål, men det är en effektiv behandling. En fyra veckors kurs brukar behövas. Det är viktigt att avsluta kursen för att rensa svampen helt från hårbotten.

Andra läkemedel mot svampinfektioner såsom itrakonazol och flukonazol, används ibland.

Läkemedel mot svampinfektioner i allmänhet tolereras väl och biverkningar är ovanliga. Däremot förekommer de i vissa människor och vissa människor bör inte ta dem. Till exempel bör kvinnor i fertil ålder inte bli gravid under, och under en månad efter, behandling med griseofulvin. Män bör använda preventivmedel under och i sex månader efter, sin egen behandling med griseofulvin. Detta är på grund av eventuella negativa effekter på det manliga reproduktiva systemet.

Därför, läs bipacksedeln som medföljer läkemedlet paketet för en fullständig lista över varningar och möjliga biverkningar innan någon behandling.

Svampdödande krämer och schampo

Svampdödande krämer eller schampo rensar inte infektionen fullständigt. Detta beror på att svampar komma in håret axlar där krämer och schampo inte kan nå. Därför kan de härdar inte villkoret. Men de tydliga svampar och svampsporer från hår och yta av hårbotten.

En antimykotisk schampo eller kräm kan rekommenderas två gånger i veckan under ett par veckor utöver svampdödande läkemedel - till exempel selen schampo, ketokonazol schampo eller terbinafin grädde. Detta är att rensa alla ytor svampar snabbt och göra det mycket mindre sannolikt för svampen att sprida sig till andra barn.

Hur kan du fånga hårbotten ringorm? Vilka är symtomen på hårbotten ringorm?
Hur kan du fånga hårbotten ringorm? Vilka är symtomen på hårbotten ringorm?

Om infektionen inte behandlas och blir svår, det finns en risk för att vissa permanenta ärrbildning och kala fläckar kvar på hårbotten även efter behandling. Också, ibland inflammation som orsakas av en svampinfektion kan leda vidare till en "sekundär" bakteriell hudinfektion. Om detta inträffar kan du behöva en kurs av antibiotika.

Vissa människor med inga symtom kan vara kontaminerade med svampar i håret. Dessa människor kallas "bärare". Därför kan hushållsmedlemmar och andra nära kontakter av en drabbad person rådas att ha ett enkelt test. Det vill säga en speciell borste kan användas på sitt hår som sedan skickas till laboratoriet för att se om deras hår är förorenad med svampar eller svampsporer.

Behandlingen kan erbjudas om svampar eller svampsporer upptäcks, för att hindra sjukdomen från att "ta tag" eller från att sprida sig till andra. Till exempel kan vissa människor som befunnits ha en kraftig tillväxt eller hög spor räkna rådas att ta en kurs av svampdödande tabletter eller medicin, men andra med ett lågt antal kan behandlas med bara ett svampdödande schampo eller kräm. Men observera: denna åtgärd är för nära kontakter, såsom bröder och systrar. Screening i skolor där ett drabbat barn går vanligtvis inte behövs. Men om fler än två barn i en klass är smittade, kan resten av klassen screenas genom hårbotten borstning (efter föräldrarnas medgivande).

Aktuella artiklar