Ringorm (fungal utslag)

Ringorm är en hudinfektion som orsakas av en svamp. Behandling med en svampdödande kräm brukar fungera bra.

Ringorm är en svampinfektion i huden. (Det är inte på grund av en mask som namnet antyder!) Det finns många typer av svamp bakterier (svampar) och vissa kan infektera hud, naglar och hår. Denna bipacksedel erbjudanden bara med ringorm i huden (kallas ibland tinea corporis). Andra broschyrer deal med svampinfektioner i hårbotten (hårbotten ringorm), fot (fotsvamp), ljumske (tinea cruris), och naglar.

  • Från person till person via vidröra en smittad person, dela handdukar, etc.
  • Från djur. Vissa hundar, katter och andra husdjur har svampinfektioner på huden. De kan föra smittan, särskilt för barn. (Djur kan behandlas också om du misstänker att ett husdjur är orsaken. Kontakta din veterinär.) Jordbruksdjur kan också vara en källa. Touching en gården där smittade djur passerar kan vara tillräckligt för att infektera din hud.
  • Svampar är vanliga och en infektion kan tyckas uppstå utan någon uppenbar anledning. Dessa kan bero på att du har kommit i kontakt med svampar som finns i marken eller som har smittat objekt som du pekar på.

Ett litet område av infekterad hud tenderar att sprida sig utåt. Den utvecklar vanligtvis i en cirkulär, röd, inflammerad bit hud. Den yttre kanten är mer inflammerad och fjällande än blekare centrum. Så ser det ofta ut som en ring som gradvis blir större - därav namnet ringorm. Ibland bara en lapp av infektion uppstår. Ibland flera patchar sker över hela kroppen, särskilt om du fånga infektionen från hanteringen ett smittat djur.

Utslagen kan vara milt irriterande, men ibland är det mycket kliande och inflammerad. Utslagen kan variera beroende på vilken typ av svamp orsakar infektionen. Ibland fungal hudinfektioner liknar andra hudutslag, t.ex. psoriasis.

För en lista över webbplatser som innehåller bilder av hudåkommor, däribland svamp hudinfektioner, se www.google.com/showdoc/1097/

Du kan köpa en svampdödande kräm från apotek, eller få en på recept. Det finns olika typer och märken - t.ex. terbinafin, klotrimazol, ekonazol, ketokonazol och mikonazol. Dessa är bra på att rensa svamp hudinfektioner.

  • Lägg på kräm på de omgivande 4-6 cm av normal hud utöver utslag.
  • Ansök så länge som rådde. Detta varierar mellan olika krämer, så läs instruktionerna noga.
  • För hud som är särskilt inflammerad, kan din läkare ordinera en svampdödande kräm i kombination med en mild steroid kräm. Detta skulle normalt användas för högst sju dagar. Du kan behöva fortsätta med en svampdödande kräm ensam en tid efteråt. Den steroid minskar inflammation och kan lindra klåda och rodnad snabbt. Emellertid dödar steroiden inte svampen och så en steroid kräm ensam inte bör användas.
Ringorm (svamp utslag). Hur kan du fånga ringorm?
Ringorm (svamp utslag). Hur kan du fånga ringorm?

Ett svampdödande läkemedel som tas genom munnen är ibland ordineras om infektionen är utbredd eller svår. Till exempel, terbinafin, griseofulvin, itrakonazol eller tabletter.

Inte alla behandlingar är lämpliga för alla. Kvinnor som är gravida eller ammar, kan människor med andra villkor eller som är på annan medicinering, eller barn under 12 inte att kunna använda vissa typer. Kontrollera med din läkare eller apotekspersonal om du kommer in i någon av dessa grupper.

Du behöver inte stanna hemma från arbetet eller skolan när behandlingen har påbörjats. För att förhindra att överföra smitta, delar inte handdukar. Försök också att inte repa utslag, eftersom detta kan sprida svampen till andra delar av kroppen.

Aktuella artiklar