Stukningar och sträckningar

Efter en vrickning eller stam den vanliga råd är att betala priset (Protection, Rest, Ice, Compression och Elevation) och undvika skador (värme, alkohol, Löpning, och massage) för de första 48-72 timmarna efter skadan. Smärtstillande medel kan behövas. De flesta stukningar och stammar läker inom ett par veckor. Sjukgymnastik kan hjälpa. Extra behandling såsom ett stag eller operation kan behövas för kraftig stukning där ligamentet brister (tårar dåligt) Anmärkning:. Denna bipacksedel inte ge råd om hur man kan urskilja vad skada du har. Till exempel, om du har en skada, är det ibland svårt att avgöra om du har en benfraktur, eller andra mer allvarliga skador. Därför, se en läkare eller sjuksköterska om du misstänker att du har en fraktur eller andra mer allvarliga skador. Denna bipacksedel förutsätter att du vet att du har en vrickning eller stam (t.ex. efter att ha fått veta av en läkare eller sjuksköterska) och inget mer allvarligt.

En vrickning är en skada på ett ligament. Ligament är starka vävnader runt lederna som fäster benen ihop. De ger stöd till lederna. Ett ligament kan skadas, oftast genom att sträckas under en plötslig pull. De ligament runt vristen är de som oftast stukat. Svårighetsgraden av en vrickning indelas i:

 • Grad I - mild sträckning av ligamentet utan gemensamma instabilitet.
 • Grade II - partiell bristning (ruptur) av ligamentet men utan att orsaka instabilitet i leden.
 • Grade III - komplett ruptur (tår) av ligamentet med instabilitet i leden.

Ett skadat ligament orsakar inflammation, svullnad och blödning (blåmärken) runt den drabbade leden. Förflyttning av det gemensamma är smärtsamt.

En stam betyder oftast en sträckning eller rivning av muskelfibrer. De flesta muskelspänningar ske antingen på grund av att muskeln har sträckts bortom sina gränser eller det har tvingats krympa alltför starkt. Svårighetsgraden av en muskelbristning indelas i:

 • Första gradens stam - en mild stam när endast ett fåtal muskelfibrer sträcks eller trasiga. Den skadade muskeln är öm och smärtsam, men har normal styrka.
 • Andra gradens stam - en måttlig stam med ett större antal skadade fibrer. Det är mer svår muskelsmärta och ömhet. Det finns också lätt svullnad, viss förlust av styrka, och ett blåmärke kan utvecklas.
 • Tredje gradens stam - denna stam tårar i muskel hela vägen igenom. Det är en total förlust av muskelfunktion.

Vanligtvis läker skadat ligament eller muskler av sig själv med tiden. Vissa ärrvävnad bildas där det har funnits en slits i vävnader. De viktigaste målen med behandlingen är att hålla inflammation, svullnad och smärta till ett minimum, och att kunna använda gemensamma eller muskel normalt igen så fort som möjligt.

För de första 48-72 timmarna tänka på:

 • Betala priset - Skydda, Rest, Ice, Compression, Elevation, och
 • Gör ingen skada - Ingen värme, alkohol, löpning eller massage.
Stukningar och sträckningar. Undvik HARM i 72 timmar efter skadan. Det är, undvika.
Stukningar och sträckningar. Undvik HARM i 72 timmar efter skadan. Det är, undvika.

Betala priset

P rotect den skadade delen från ytterligare skada. Platsen för skadan kommer att avgöra hur man bäst skyddar den.

R est den drabbade leden eller muskeln under 48-72 timmar efter skada. Till exempel överväga att använda kryckor för en fotled, knä eller benskada.

Jag ce - kylan från isen är tänkt att minska blodflödet till det skadade ligament eller muskler. Detta kan begränsa smärta och inflammation.

Ice bör tillämpas så snart som möjligt efter skadan. Slå in isen i en fuktig handduk och tillämpa den på det skadade området i 15-20 minuter. En påse frysta ärtor är ett alternativ. Tryck försiktigt på isen pack på den skadade delen. Detta bör göras var 2-3 timmar under dagen, för de första 2-3 dagarna efter skadan. (Lägg inte is direkt intill huden, eftersom det kan orsaka is brinna. Också, inte lämna isen på under sömnen, och gäller inte det för mer än 30 minuter, eller det kan skada huden.)

C ompression med ett bandage kommer att begränsa svullnad, och bidra till att vila en fog. Ett rörformat elastisk binda eller en enkel elastisk bandage är lämplig för de flesta lederna. En apotekare kommer att ge råd om rätt typ och size.The bandage ska kännas ombonad, men inte obehagligt eller snäv, och borde inte stoppa blodflödet. Avlägsna innan du somnar. Du kan bli ombedd att ta bort bandaget för gott efter 48 timmar, så att leden kan röra sig. Men ibland är det tillrådligt att förvarade bandage på för längre, för att bidra till att minska svullnad och att hålla den gemensamma mer bekväm.

E levation syftar till att begränsa och minska eventuella svullnad. För fotled och knä stukningar, hålla foten upp på en stol för att åtminstone hip-nivå när du sitter. (Det kan vara lättare att ligga på en soffa och sätta foten på några kuddar.) När du är i sängen, sätta din fot på en kudde. För handen eller handleden stukningar, använd en sele med handen och handleden högre än armbågen.

Undvik HARM i 72 timmar efter skadan. Det är, undvik:

H äter - till exempel, varma bad, bastu, värme förpackningar. Värme har motsatt effekt på blodflödet till is. Det är, det uppmuntrar blodflödet. Så bör värme undvikas när inflammationen utvecklas. Men efter ca 72 timmar, är ingen ytterligare inflammation benägna att utveckla och värme kan sedan vara lugnande.

En lcohol drycker som kan öka blödning och svullnad och minska helande.

R unning eller någon annan form av motion som kan orsaka ytterligare skador.

M assage vilket kan öka blödning och svullnad. Men som med värme, efter ca 72 timmar, kan lätt massage vara lugnande.

Andra behandlingar

Din läkare, sjuksköterska eller sjukgymnast kommer att råda. Rådgivningen kan omfatta:

För stukningar Sluta inte flytta den drabbade leden. Gör inte något som orsakar mycket smärta, men försiktigt få gemensam rörelse igen. Ibland innebär det att göra mjuka övningar flera gånger om dagen. Syftet är att få en gemensam rörelse i alla normala riktningar, och att förhindra att det blir stel. Sjukgymnastik kan hjälpa till mer allvarliga stukningar, eller om symptomen inte är lösa. En sjukgymnast kan ge råd om övningar och kan ge värme, ultraljud, eller andra behandlingar. Dock bör du inte spela sport eller göra kraftig motion involverar skadade leden under minst 3-4 veckor efter skadan.

För stammar Det är bäst att immobilisera den skadade muskeln för de första dagarna efter skadan. Du kan få råd att använda kryckor i allvarliga skador. Efter ett par dagar kan du oftast gradvis börja använda muskeln igen. Återigen kan detta ske under överinseende av en sjukgymnast eller annan sjukvårdspersonal.

Svåra stukningar och sträckningar

Om ligament och muskler är dåligt slits, kan ytterligare behandling behövas. Ibland ett stag eller gjutet används, för att stödja den rivna området medan det läker. Exempelvis kan ett stag användas för svåra ankelstukning.

Trasiga ligament kräver ibland operation för att reparera dem. Din läkare kommer att bedöma om det är nödvändigt (men det behövs inte i de flesta fall).

För dåligt rivna muskler, är operation används mycket sällan - oftast bara om det finns en komplett tår där muskeln är indragen (dras tillbaka). Muskler är svårare att reparera kirurgiskt än ligament, eftersom muskelfibrerna inte håller stygnen lätt.

Du kanske inte behöver någon medicin om skadan är lindrig och du kan tolerera smärtan. Om det behövs, smärtstillande medel inkluderar följande:

Paracetamol och kodein

Vad är syftet med behandlingen? Vad är behandling av en vrickning eller stam?
Vad är syftet med behandlingen? Vad är behandling av en vrickning eller stam?

Paracetamol är användbar för att lindra smärta. Det är bäst att ta paracetamol regelbundet, för ett par dagar eller så, snarare än då och då. En vuxen dos är två 500 mg tabletter, fyra gånger om dagen. Om smärtan är svårare, kan en läkare ordinera kodein, som är mer kraftfull, men kan göra vissa människor dåsig och förstoppad.

Antiinflammatoriska smärtstillande medel

Dessa läkemedel kallas också icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). De lindrar smärta och kan också begränsa inflammation och svullnad. Det finns många typer och märken. Du kan köpa två typer (acetylsalicylsyra och ibuprofen) på apotek, utan recept. Du behöver ett recept för de andra. Biverkningar förekommer ibland med antiinflammatoriska smärtstillande medel. Magont, och blödningar från mage, är den allvarligaste. Vissa personer med astma, högt blodtryck, njursvikt och hjärtsvikt kanske inte kan ta antiinflammatoriska smärtstillande medel. Så, kolla med din läkare eller apotekspersonal innan du tar dem, för att se till att de är lämpliga för dig.

Det har varit debatt om huruvida anti-inflammatoriska smärtstillande medel kan fördröja läkningen. Logiken är att vissa inflammation är en nödvändig del av läkningsprocessen. Å andra sidan kan anti-inflammatoriska smärtstillande medel vara till hjälp för att lindra smärtan av en stukad fotled. Aktuella tips från brittiska riktlinjerna är att sätta upp med denna typ av smärtstillande medel förrän 48 timmar efter själva skadan. Ytterligare forskning behövs för att klargöra användningen av antiinflammatoriska smärtstillande efter en skada.

Om du tar anti-inflammatorisk medicin, är ibuprofen rekommenderas som en minst benägna att orsaka biverkningar.

Rub-on (utvärtes) antiinflammatoriska smärtstillande medel

Återigen, det finns olika typer och märken. Du kan köpa en som innehåller ibuprofen på apotek, utan recept. Du behöver ett recept för de andra.

Det är debatt om hur effektiva gnugga-på antiinflammatoriska smärtstillande medel jämfört med tabletter. Vissa studier tyder på att de kan vara lika bra som tabletter för att behandla stukningar. Vissa studier tyder på att de kanske inte är så bra. Emellertid är mängden av den medicin som kommer in i blodomloppet mycket mindre än med tabletter, och det är mindre risk för biverkningar.

En person med en vrickning eller stam rekommenderas att söka ytterligare medicinsk rådgivning om det finns:

 • Brist på förväntade förbättringen efter försöker grundläggande hem management (till exempel att de har svårigheter att gå).
 • Försämring av symtom (t.ex. ökad smärta eller svullnad).
 • Oron om karaktären och omfattningen av skadan.

Fundera över en stam efter några dagar för att utvärdera muskler kontraktila funktion, beroende på hur allvarlig skadan.

Söka ytterligare läkare om du är orolig för skadan eller om skadan är allvarlig - i synnerhet om:

 • Du misstänker ett ben kan brytas eller ett ligament spräcks.
 • Du har en hel del ömhet över ett ben.
 • Den smärtan är svår, eller om du inte kan gå på grund av en skada.
 • Blåmärken är allvarlig.
 • Symtom och svullnad inte gradvis lösa - eller om symptomen blir värre med tiden. De flesta stukningar och sträckningar bättre efter några dagar, och smärtan gradvis lättar. Dock tar smärtan ofta flera veckor att gå helt, särskilt när du använder den skadade leden eller muskeln.

Du kan hjälpa till att förhindra ankelstukning - den vanligaste vrickning - genom att bära stövlar som ger fotled stöd, snarare än skor, när vandring över landet eller vandring över kullar och ojämn mark. Boots är oftast bäst för kroppsarbetare också.

Efter att ha en fotled vrickning, är det bäst att bygga upp musklerna runt leden med övningar. En sjukgymnast kan visa dig vilka är de bästa övningarna för att göra. Detta beror på att ju starkare den omgivande muskler, desto mindre sannolikt en vrickning återkommer. Dessutom är några övningar för att förbättra proprioception. Det är förmågan hos hjärnan som känner av rörelser och position av dina kroppsdelar och leder såsom vristen. Så, till exempel, hjälper bra proprioception dig att göra omedelbara och omedvetna smärre justeringar i hur du går när du går över ojämn mark. Detta hjälper till att förhindra att du översträckning ligament och orsakar stukningar.

Aktuella artiklar