Stukad fotled

En vrickning är en skada på ett ligament. PRIS (Protection, Rest, Ice, Compression och Elevation) och undvika skador (värme, alkohol, Löpning, och massage) är vanligen rekommenderas under de första 48-72 timmarna efter en stukad fotled. Smärtstillande medel kan behövas. De flesta stukningar läker inom ett par veckor. Sjukgymnastik kan hjälpa. För kraftig stukning där ligamentet brister (tårar dåligt), ett stag eller gipsförband kan vara till hjälp. I vissa fall kan operation rekommenderas för en allvarlig vrickning Anmärkning:. Denna bipacksedel inte ge råd om hur man kan urskilja vad skada du har. Till exempel, om du har en vristskada, är det ibland svårt att avgöra om du har en benfraktur. Därför, se en läkare eller sjuksköterska om du misstänker att du har en fraktur. Denna bipacksedel förutsätter att du vet att du har en stukad fotled (till exempel efter att ha berättat av en läkare eller sjuksköterska) och inget mer allvarligt.

En vrickning är en skada på ett ligament. Ligament är starka vävnader runt lederna som fäster benen ihop. De ger stöd till lederna. Ett ligament kan skadas, oftast genom att sträckas under en plötslig pull. Ligamenten vid sidan av fotleden är de som oftast stukat.

Ett skadat ligament orsakar inflammation, svullnad och blödning (blåmärken) runt den drabbade leden. Rörelse av fotleden är smärtsamt när man har en stukad fotled. Bilden visar en dåligt stukad fotled med ganska omfattande blåmärken.

Svårighetsgraden av en vrickning indelas i:

 • Grad I - mild sträckning av ligamentet utan gemensamma instabilitet.
 • Grade II - partiell bristning (ruptur) av ligamentet men utan att orsaka instabilitet i leden (eller med mild instabilitet i leden).
 • Grade III - komplett ruptur (tår) av ligamentet med instabilitet i leden. Ibland är helt enkelt kallas en allvarlig fotled vrickning.

En hög fotled vrickning är en stukad fotled där ligament ovanför fotleden rivs. Detta ligament förbinder de båda benen i underbenet (skenben och vadben). Det kan få rivas under vissa typer av fotled skador, såsom skidåkning eller skador fotboll. En hög fotled vrickning tar längre tid att läka jämfört med den vanliga typen av fotled vrickning, där ligamenten vid sidan av fogen skadas. En hög fotled vrickning kan misstänkas om skarven är fortfarande smärtsamt mer än sex veckor efter den ursprungliga skadan. Ett annat namn för denna typ av vrickning är syndesmosis vrickning, eftersom ligament inblandade kallas också en syndesmosis.

Stukad fotled. Undvik HARM i 72 timmar efter skadan. Det är, undvika.
Stukad fotled. Undvik HARM i 72 timmar efter skadan. Det är, undvika.

Vanligtvis läker skadat ligament av sig själv över tiden. Vissa ärrvävnad kan produceras där det har funnits en slits i vävnader.

De viktigaste målen med behandlingen är att hålla inflammation, svullnad och smärta till ett minimum, och att kunna använda fotleden normalt igen så fort som möjligt.

För de första 48-72 timmarna tänka på:

 • Betala priset - Skydda, Rest, Ice, Compression, Elevation, och
 • Gör ingen skada - Ingen värme, alkohol, löpning eller massage.

Betala priset

P rotect den skadade fotleden från ytterligare skada. Till exempel kan ett bandage och / eller fotled stöd hjälpa till med detta. En snörsko eller känga med höga sidor är också skyddande.

R est fotleden under 48-72 timmar efter skada. Till exempel anser att användningen av kryckor när de vill vara mobila.

Jag ce bör tillämpas så snart som möjligt efter skadan, i 10-30 minuter. Mindre än 10 minuter har liten effekt. Mer än 30 minuter kan skada huden. Gör en kylklamp genom att linda isbitar i en plastpåse eller handduk. (Lägg inte is direkt intill huden, eftersom det kan orsaka is-burn.) En påse frysta ärtor är ett alternativ. Tryck försiktigt på isen pack på den skadade delen. Den kalla från isen är tänkt att minska blodflödet till det skadade ligamentet. Detta kan begränsa smärta och inflammation. Efter den första ansökan, vissa läkare rekommenderar åter ansöker om 15 minuter varannan timme (under dagtid) för de första 48-72 timmarna. Lämna inte is på under sömnen.

C ompression med ett bandage kommer att begränsa svullnad, och bidra till att vila en fog. En rörformig tryckförband eller ett elastiskt bandage kan användas. Bandaget bör inte vara alltför snäv - milt tryck som inte är obehagligt och inte stoppar blodflödet är målet. En apotekare kommer att ge råd om rätt storlek. Avlägsna innan du somnar. Du kan bli ombedd att ta bort bandaget för gott efter 48 timmar, så att leden kan röra sig. Men ibland är det tillrådligt att förvarade bandage på för längre, för att bidra till att minska svullnad och att hålla den gemensamma mer bekväm.

E levation syftar till att begränsa och minska eventuella svullnad. Till exempel, håller foten upp på en stol för att åtminstone hip-nivå när du sitter. (Det kan vara lättare att ligga på en soffa och sätta foten på några kuddar.) När du är i sängen, sätta din fot på en kudde.

Undvik HARM i 72 timmar efter skadan. Det är, undvik:

H äter - till exempel, varma bad, bastu, värme förpackningar. Värme har motsatt effekt på blodflödet än is. Det är, det uppmuntrar blodflödet. Så bör värme undvikas när inflammationen utvecklas. Men efter ca 72 timmar, är ingen ytterligare inflammation benägna att utveckla och värme kan sedan vara lugnande.

En lcohol drycker, vilket kan öka blödning och svullnad och minska helande.

R unning, vilket kan orsaka ytterligare skador.

M assage, vilket kan öka blödning och svullnad. Men som med värme, efter ca 72 timmar, kan lätt massage vara lugnande.

Andra behandlingar

Din läkare kommer att råda. Råden kan typiskt innefatta:

 • Sluta inte röra leden. Gör inte något som orsakar mycket smärta, men försiktigt få gemensam rörelse igen. Kanske göra mjuka övningar flera gånger om dagen. Målet är att få den rörliga fotleden i alla normala riktningar, och för att förhindra att det blir styvt.
 • Överväga att bära någon form av fotled stöd och samtidigt gå om dina normala aktiviteter tills symtomen har försvunnit. Det finns olika former av fotled stöd och hängslen som kan användas - från ett elastiskt bandage till en specialiserad stag. Stagen kan vara spets-up eller pneumatiska (pumpas med luft, ungefär som en uppblåsbar flytväst runt ankeln), till exempel. Syftet är att ge visst stöd till den gemensamma medan den skadade ligament läker, men att låta vristen för att kunna flytta till en rimlig grad.
 • Sjukgymnastik kan hjälpa till mer allvarliga stukningar, eller om symptomen inte är lösa. En sjukgymnast kan ge råd om övningar och kan ge värme, ultraljud, eller andra behandlingar. Syftet med sjukgymnastik omfattar:
  • För att få fotleden tillbaka till ett komplett utbud av normal rörelse.
  • För att förbättra styrkan hos den omgivande muskler. Ju starkare muskler, desto mindre sannolikt är det att en vrickning återkommer.
  • Övningar för att förbättra proprioception. Detta innebär att möjligheterna för din hjärna att känna av position och rörelse i lederna. Bra proprioception hjälper dig att göra omedelbara, omedvetna smärre justeringar i hur du går när du går över ojämn mark. Detta hjälper till att förhindra att du översträckning ligament och orsakar ytterligare stukningar.
 • Du bör inte spela sport eller göra kraftig motion som innebär ankeln under minst 3-4 veckor efter skadan.

Behandling av kraftig stukning

Extra behandling kan behövas för vissa typer av fotled vrickning:

 • Kraftig stukning (där ligamenten dåligt slits eller leden är instabil).
 • En hög fotled vrickning, där ligamentet ovanför fotleden slits (såsom förklarats ovan).
Vad är syftet med behandlingen? Vad är behandling av en stukad fotled?
Vad är syftet med behandlingen? Vad är behandling av en stukad fotled?

Det finns vissa belägg för att dessa typer av vrickning kan läka snabbare om de behandlas med en kort period av immobilisering. Detta innebär att bära ett stödbandage eller gips på underben och vrist för ett par veckor.

I vissa fall, om ligamenten mycket dåligt slits eller fogen är för instabil, kan operation rekommenderas. Din läkare kommer att bedöma om det är nödvändigt (men det behövs inte i de flesta fall).

Om stukad fotled är fortfarande mycket smärtsamt sex veckor efter den ursprungliga skadan, kan du bli ombedd att ha ytterligare tester för att titta på leden. Ibland finns det trasiga ligament eller små frakturer som inte visar upp på när skadan först inträffar, eftersom ankeln mycket kan svullna vid denna tid och är svårt att testa fullt ut. Så om en stukad fotled inte är helande i förväntad tid, kan din läkare föreslå en annan undersökning av leden, en ytterligare röntgen eller en genomsökning.

Du kanske inte behöver någon medicin om det vrickning är mild och du kan tolerera smärtan. Om det behövs, smärtstillande medel inkluderar följande:

Paracetamol och kodein

Paracetamol är användbar för att lindra smärta. Det är bäst att ta paracetamol regelbundet, för ett par dagar eller så, snarare än då och då. En vuxen dos är två 500 mg tabletter, fyra gånger om dagen. Om smärtan är svårare, kan en läkare ordinera kodein, som är mer kraftfull, men kan göra vissa människor dåsig och förstoppad.

Antiinflammatoriska smärtstillande medel

Dessa läkemedel kallas också icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). De lindrar smärta och kan också begränsa inflammation och svullnad. Det finns många typer och märken. Du kan köpa två typer (acetylsalicylsyra och ibuprofen) på apotek, utan recept. Du behöver ett recept för de andra. Biverkningar förekommer ibland med antiinflammatoriska smärtstillande medel. Magont, och blödningar från mage, är den allvarligaste. Vissa personer med astma, högt blodtryck, njursvikt och hjärtsvikt kanske inte kan ta antiinflammatoriska smärtstillande medel. Så, kolla med din läkare eller apotekspersonal innan du tar dem, för att se till att de är lämpliga för dig.

Det har varit debatt om huruvida anti-inflammatoriska smärtstillande medel kan fördröja läkningen. Logiken är att vissa inflammation är en nödvändig del av läkningsprocessen. Å andra sidan kan anti-inflammatoriska smärtstillande medel vara till hjälp för att lindra smärtan av en stukad fotled. Aktuella tips från brittiska riktlinjerna är att sätta upp med denna typ av smärtstillande medel förrän 48 timmar efter själva skadan. Ytterligare forskning behövs för att klargöra användningen av antiinflammatoriska smärtstillande efter en skada.

Om du tar anti-inflammatorisk medicin, är ibuprofen rekommenderas som en minst benägna att orsaka biverkningar.

Rub-on (utvärtes) antiinflammatoriska smärtstillande medel

Återigen, det finns olika typer och märken. Du kan köpa en som innehåller ibuprofen på apotek, utan recept. Du behöver ett recept för de andra. Det är debatt om hur effektiva gnugga-på antiinflammatoriska smärtstillande medel jämfört med tabletter. Vissa studier tyder på att de kan vara lika bra som tabletter för att behandla stukningar. Andra studier tyder på att de kanske inte är så bra. Emellertid är mängden av den medicin som kommer in i blodomloppet mycket mindre än med tabletter, och det är mindre risk för biverkningar.

Behandling av kraftig stukning. Vad sägs om medicinering?
Behandling av kraftig stukning. Vad sägs om medicinering?

Du bör se en läkare om det finns någon oro för skadan, eller om skadan är allvarlig. I synnerhet, se en läkare om:

 • Du misstänker ett ben kan brytas eller ett ligament spräcks.
 • Du har en hel del ömhet över ett ben.
 • Benet eller leden ser deformerad (ur form) snarare än bara svullen - det kan betyda att det finns en fraktur eller dislokation som behöver akut behandling.
 • Det är förlust av cirkulationen i foten (en stel, kall fot med blek eller blåaktig hud) - Om detta inträffar, är behandling akut.
 • Den smärtan är svår, eller om du inte kan gå på grund av en skada.
 • Blåmärken är allvarlig.
 • Fogen verkar inte fungera korrekt efter smärtan och svullnaden har gått ner. Detta kan vara ett tecken på en ytterligare skada som en sönderriven sena.
 • Symtom och svullnad inte gradvis lösa. De flesta stukningar bättre efter några dagar, och smärtan gradvis lättar. Dock tar smärtan ofta flera veckor att gå helt, särskilt när du använder den skadade leden.

Du kan hjälpa till att förhindra ankelstukning genom att bära stövlar som ger fotled stöd snarare än skor när vandring över landet eller vandring över kullar och ojämn mark. Boots är oftast bäst för kroppsarbetare också.

Också, övningar för att bygga upp musklerna runt ankeln och förbättra proprioception (beskrivet tidigare) bidra till att förhindra ankelstukning. En sjukgymnast kan ge råd om dessa övningar.

Aktuella artiklar