Shin spjälor (mediala tibia stressyndrom)

Shin spjälor är namnet ofta ges till ansträngningsutlöst smärta i underbenet, särskilt längs framsidan av benet mellan knä och fotled - det område som kallas skenbenet. Den exakta orsaken till shin spjälor är inte säker, men de tenderar att vara som ett resultat av överutnyttjande och oftast i löpare. Vila är den viktigaste behandlingen. Shock-absorberande sulor i dina träningsskor, examen program som körs och regelbundet byta din träning skor kan hjälpa till att förebygga.

Shin spjälor är namnet ofta ges till ansträngningsutlöst smärta i underbenet, särskilt längs framsidan av benet mellan knä och fotled - det område som kallas skenbenet.

Shin spjälor är verkligen ett symptom snarare än en specifik diagnos eftersom de troligen orsakas av en rad olika problem. Shin spjälor är en av de vanligaste problemen i underbenet på personer som tränar eller idrottar.

I typiska shin spjälor, är smärtan kändes mer över den mediala (inre) del av smalbenet. Smärta kände över den laterala (yttre) delen av smalbenet får inte bero på benskydd spjälor och kan bero på en kompartmentsyndrom i benet.

Shin spjälor kallas ibland mediala tibia stressyndrom.

Relaterade artiklar

Experter inte alla är överens om orsaken till shin spjälor och den exakta orsaken är inte känd. De tros vara orsakad av överanvändning eller överaktivitet och oftast i löpare. Det finns vissa saker som har föreslagits som kan göra shin spjälor mer troligt. Dessa inkluderar:

  • En plötslig ökning av utbildning frekvens eller intensitet.
  • Brist på kalcium.
  • Hård kör ytor.
  • Köra uppför en sluttning
  • Föregående benskada.
  • Dåligt utrustade eller otillräcklig löparskor som inte stöder foten och fotleden.
  • Olika problem med musklerna i underbenet och foten ställning, inklusive över-pronation av foten.

(Foten (och fotled) rulla normalt något inåt när vi flyttar. Överpronation är där foten rullar inåt mer än normalt.)

Vissa experter menar att benskydd spjälor orsakas av små tårar i strukturen av membranet mellan de två ben i benet under knäet (skenben och vadben). Denna struktur kallas interosseous membranet. Andra föreslår att de också kan orsakas av inflammation i senor (tendinit), stukningar muskler, eller inflammation i membranet som omger skenben och vadben ben (PERIOSTIT). Små sprickor (mikrosprickor) i ytan av skenbenet har också föreslagits som en orsak.

Shin spjälor (mediala tibia stressyndrom). Vad är shin spjälor?
Shin spjälor (mediala tibia stressyndrom). Vad är shin spjälor?

Det vanligaste symtomet är smärta i smalbenet området. Smärtan tenderar att vara i mitten och nedre smalbenet och på den mediala (inre) halv. Smärta kommer först på efter löpning eller träning. Men över tiden, kan smärtan komma på under löpning eller träning. Om allvarlig, kan det också komma på när gå i trappor.

Stress frakturer på tibia (en av de två ben i benet under knät) kan också orsaka shin splint-typ smärta. En stressfraktur är en typ av ofullständig fraktur i ett ben. Stress frakturer tenderar att inträffa som ett resultat av överanvändning och är kända som överanvändning skador.

Röntgen är oftast normalt hos personer med benskydd spjälor. Den främsta anledningen till att din läkare kan föreslå en röntgen av benet under knäet är att utesluta en stressfraktur i ett av benen. Men inte alla stressfrakturer dyker upp på röntgen.

I vissa fall kan din läkare remittera dig till en skelettscintigrafi på din underbenet. Detta kan bidra till att skilja mellan benskydd spjälor och en stress fraktur. En skelettscintigrafi innebär en injektion av en mycket liten mängd radioaktivt material, vanligtvis i en ven i armen. En gammakamera används sedan som kan detektera strålning som emitteras av det injekterade materialet. Detta kan visa upp en stressfraktur eller förändringar som kan uppstå i benen i shin spjälor. En MR-undersökning används även ibland för att hjälpa till att skilja mellan benskydd spjälor och stressfrakturer.

Vad orsakar shin spjälor? Vilka är symtomen av shin spjälor?
Vad orsakar shin spjälor? Vilka är symtomen av shin spjälor?

Rest. Detta är den viktigaste behandlingen för shin spjälor. Detta innebär att undvika all aktivitet, såsom löpning, som kan ha lett till shin spjälor.

Ice. Tillämpa is till din smalbenet och höja benet kan också hjälpa till att lindra smärta från shin spjälor. Du kan göra en kylklamp genom att linda isbitar i en plastpåse eller handduk. (Lägg inte is direkt intill huden eftersom det kan orsaka en is brinna.) En påse frysta ärtor är ett alternativ. Tryck försiktigt på isen pack på den skadade delen. Den kalla från isen är tänkt att minska blodflödet till det skadade ligamentet. Detta kan begränsa smärta och inflammation. Efter den första ansökan, vissa läkare rekommenderar åter ansöker om 10 minuter varannan timme (under dagtid) för de första 48 timmarna.

Elevation av benet syftar till att begränsa och minska eventuella svullnad. Håll foten upp på en stol för att åtminstone hip-nivå när du sitter. (Det kan vara lättare att ligga på en soffa och sätta foten på några kuddar.) När du är i sängen, sätta din fot på en kudde.

Smärtstillande medel som paracetamol är användbara för att lindra smärtan. Det är bäst att ta dessa regelbundet initialt. Antiinflammatoriska smärtstillande medel är ett alternativ. Det finns många typer och märken. De lindrar smärta och kan också begränsa inflammation och svullnad. Biverkningar förekommer ibland med antiinflammatoriska smärtstillande medel. Magont, och blödningar från magen är den allvarligaste. Vissa personer med astma, högt blodtryck, njursvikt och hjärtsvikt kanske inte kan ta antiinflammatoriska smärtstillande medel.

Med vila och behandling, kan du återhämta sig helt från shin spjälor. De kan dock återkomma om du inte titta på den underliggande orsaken till dina benskydd spjälor.

När du har återhämtat sig från dina benskydd spjälor, kan du dra nytta av att se en specialist som en sport sjukgymnast eller en fotvårdsspecialist. De kanske kan hjälpa dig att ändra ditt träningsprogram och kanske också kunna bedöma dina ben, fötter och skor. Detta kan visa upp en del problem som kan ha orsakat dina benskydd spjälor, såsom över-pronation av foten eller dåligt passande skor utbildning. De kan föreslå införandet av en sula i dina skor.

Studier och försök har gjorts för att se till att förhindra benskydd spjälor. Ingen enskild förebyggande metod har visat sig vara konsekvent effektiv och ytterligare studier behövs. Dock är en av de saker som gör visar några löften användningen av stötdämpande sulor inne skor när du tränar. Hålfotsinlägg för att korrigera alltför pronation av foten (om du har det) kan också vara till hjälp. Du bör också regelbundet byta dina löparskor. Graderad köra program som bygger på vilodagar också kan hjälpa till.

Aktuella artiklar