Osteomyelit

Osteomyelit är en infektion i ett ben. Symtomen omfattar smärta och ömhet över det drabbade området av ben, och sjukdomskänsla. Det är en allvarlig infektion som kräver snabb behandling med antibiotika. Kirurgi är oftast krävs om infektionen blir allvarligt eller ihållande.

Osteomyelit är en infektion i ett ben. Många olika typer av bakterier kan orsaka osteomyelit. Dock är infektion med en bakterie som kallas Staphylococcus aureus är den vanligaste orsaken. Infektion med en svamp är en ovanlig orsak.

Relaterade artiklar

Om vissa bakterier sätter sig på en liten del av ben, kan de föröka sig och orsaka infektion. Bakterier kan komma till ben:

 • Via blodomloppet. Detta är den vanligaste orsaken hos barn. Bakterier får ibland in i blodet från en infektion i en annan del av kroppen och sedan åka till ett ben. Även om du är frisk, kan bakterier komma ibland i blodet från näsan eller tarmen (tarm).
 • Efter en skada. Bakterier kan spridas till ben om du har ett djupt sår på huden. I synnerhet om du har ett brutet ben som du kan se genom snittet huden.

Alla oavsett ålder kan utveckla osteomyelit. Men har du en ökad risk om du:

 • Har nyligen bröt (bruten) ett ben.
 • Ha en benprotes (en artificiell höft, en skruv i ett ben efter operation, etc).
 • Har nyligen genomgått en operation för ett ben.
 • Ha ett dåligt immunförsvar. Till exempel, om du har aids, om du tar kemoterapi, om du är allvarligt sjuk med en annan sjukdom, etc.
 • Injicera gatadroger som kan vara förorenade med bakterier.
 • Är beroende av alkohol.
 • Har haft en tidigare episod av osteomyelit.
 • Har vissa blodsjukdomar. Till exempel, sicklecellanemi.
 • Ha minskad känsel i huden. Detta kan leda till skada och infektion av huden vilket kan sprida sig till blod eller till lokal ben. Till exempel har vissa människor med diabetes minskad känsel i fötterna.
 • Ha regelbunden dialys.
 • Ta steroider regelbundet.

De långa benen i benet (lårben, skenben och vadben) är den vanligaste drabbade. Däremot kan osteomyelit påverka något ben (även om det är mycket sällsynt i vissa ben).

 • Smärta och ömhet över ett område av ben.
 • En knöl kan utvecklas över ett ben, som vanligtvis är mycket anbud.
 • Rodnad av överliggande huden kan sedan utvecklas.
 • Allmän sjukdomskänsla med feber (hög temperatur) eftersom infektionen utvecklas.

Om osteomyelit utvecklar efter en fraktur på ett ben då symtomen är ökad rodnad, svullnad och smärta runt frakturen. Pus kan komma ut från ett hudsår över en fraktur.

Tester för att bekräfta diagnosen

Om du har typiska symtom som kommer från en infektion i ett ben ben då diagnosen kan vara ganska tydliga. Däremot kan smärta som kommer från djupare ben såsom ryggraden eller bäckenet bero på ett antal orsaker. En skanning av benet kommer att bidra till att bekräfta diagnosen. (En vanlig röntgen är inte så användbara i de tidiga stadierna av osteomyelit som en X-ray kan vara normalt i upp till en vecka eller så efter smittan börjar.)

Tester för att hitta vilken bakterie som orsakar infektionen

Blodet innehåller ofta en del bakterier från ben infektion. Prover av blod skickas till lab för att identifiera vilken typ av bakterie som orsakar infektionen. Detta är viktigt eftersom det kommer att hjälpa att avgöra vilken är den bästa behandlingen. (Vissa bakterier är resistenta mot vissa antibiotika.) Om blodprover inte visar några bakterier, därefter en biopsi (litet urval) av de drabbade benet som behövs för att skicka till labbet.

Om infektionen från ett ben spårar igenom till huden, kan eventuella utsläpp pus att skickas iväg för odling. Fluid dras av från en infekterad leden kan också analyseras för att identifiera typen av bakterier.

Om infektionen behandlas omgående, det finns en god chans att en komplett botemedel. Det bästa resultatet uppstår om du får behandling inom 3-5 dagar efter starten av infektionen. (I dagarna före antibiotika, var osteomyelit en mycket allvarlig sjukdom som ibland orsakat döden, och ofta orsakat allvarliga funktionshinder.)

Möjliga komplikationer är listade nedan. Som regel, det finns mer risk att utveckla komplikationer om infektionen utvecklas efter en allvarlig benskada, eller efter operation för att ett ben.

 • Om infektionen lämnas obehandlad, kan en abscess (boll av pus) utvecklas i benet och omgivande vävnad. Med tiden kan detta brast på huden och lämnar ett spår (sinus) mellan den infekterade ben och ytan av huden.
 • Blodförgiftning (sepsis), som kan orsaka allvarlig sjukdom.
 • Om infektionen följer en benfraktur, då finns det en chans att brottet inte kommer att läka (nonunion av fraktur).
 • Komprimering av andra konstruktioner bredvid infektionen.
 • Vissa ben infektioner orsakas av en bakterie som kallas meticillinresistenta S. aureus (MRSA), som är svår att rensa med antibiotika.
 • Ihållande infektion i benet (kronisk osteomyelit) utvecklar ibland vilket kan vara svårt att rensa.

När du har haft en släng av osteomyelit, är din risk för en ytterligare match högre än genomsnittet. Därför, om du tidigare har haft en släng av osteomyelit, se en läkare snabbt om du utvecklar symtom som beskrivs ovan.

Antibiotika

Ett antibiotikum vanligen påbörjas så snart som möjligt. Den initiala antibiotikum som väljs är en som sannolikt kommer att döda de bakterier som vanligtvis orsakar osteomyelit. Emellertid är antibiotikum ibland bytas till en annan ett när resultaten av de tester bekräftar vilken bakterie som orsakar infektionen. (Vissa bakterier är resistenta mot vissa antibiotika.)

Symptomen kan lösa ganska snabbt efter att du börjar ta ett antibiotikum. Du kan behöva ta medicin för 4-6 veckor, men, om du har en allvarlig infektion, kan kursen vara upp till tolv veckor. Detta är att se till alla infektionen har gått från benet.

För att kontrollera smärta du kan få smärtstillande och om du har en infektion i ett långt ben (t.ex. en arm och ben) kan vara försedd med en bettskena för att begränsa rörelse.

Kirurgi

Du behöver oftast en operation om:

 • En abscess utvecklas. Pus i en böld behöver tömmas.
 • Infektionen pressar på andra viktiga strukturer. Till exempel kan en infektion i ryggraden trycka på ryggmärgen.
 • Infektionen har blivit kronisk (persistent) och några ben har förstörts. Döda och infekterade ben kan behöva tas bort för att låta infektionen försvinner. Ibland plastikkirurgi behövs samtidigt för att täcka eventuella sår för att ge den bästa chansen att bota.
Osteomyelit. Rodnad av överliggande huden.
Osteomyelit. Rodnad av överliggande huden.

Sällan är amputation av en fot eller ben behövs om infektion framhärdar i ett ben ben och inte försvinner med någon annan behandling.

Hyperbaric syre

Detta kan övervägas om infektionen inte försvinner. Det handlar om att gå in i en kammare där trycket av syre du andas är högre än normalt. Detta väcker mängden syre i blodet som hjälper till olika förhållanden. Vissa tecken tyder på att kirurgi och antibiotika i kombination med hyperbar syrgas kan hjälpa till i fall av ihållande (kronisk) osteomyelit som inte har blivit hjälpta av kirurgi och enbart antibiotika. Ytterligare forskning behövs för att klargöra detta.

Aktuella artiklar