Labyrintit och vestibulära neurit

Labyrintit och vestibulära neurit är oftast orsakas av en virusinfektion som påverkar innerörat. Dessa förhållanden orsakar typiskt svindel (intensiv yrsel, ofta med kräkningar). I de flesta fall symptomen gradvis lätta och gå inom några veckor eftersom infektionen försvinner. Medicinering kan hjälpa till att lindra symtomen. Det finns några mindre vanliga orsaker som kan ha ett annat synsätt och behandling.

Labyrinten är i innerörat. Innerörat innehåller snäckan, förgården och och båggångarna. Dessa är små skal-liknande strukturer i vilka det finns ett system med smala vätskefyllda kanaler kallas labyrinten. Båggångarna känslan rörelse av huvudet och hjälper till att kontrollera balans och hållning. Snäckan handlar om att höra.

Det finns tre båggångarna (anterior, lateral och posterior). Dessa är ungefär i rät vinkel mot varandra och känna av rörelser i olika riktningar - vänster-höger, framåt-bakåt och uppåt-nedåt huvudrörelser. De båggångarna är anslutna till en större vätskefylld kammare kallas vestibulen som i sin tur är ansluten till den vätskefyllda kanal i snäckan.Huvudrörelser avkänns eftersom när du flyttar ditt huvud, vätskan i labyrinten inom båggångarna rör sig för. Rörelsen av fluiden rör sig små hårstrån på insidan slemhinnan i labyrinten. När håren flytta, utlöser denna nerv meddelanden som ska skickas till hjärnan via en nerv som kallas vestibulära nerven. Detta ger hjärnan information om rörelse och position av huvudet, även när ögonen är stängda.

Titta med dina ögon, och meddelanden nerv från leder och muskler i kroppen också hjälpa till att berätta din hjärna om din position och kroppshållning. Dock är en fungerande labyrint i varje öra som behövs för en god känsla för hållning och balans.

Dessa namn används för att användas omväxlande, men används nu mer specifikt.

 • Vestibulär neurit (kallas ibland vestibulära neuronitis) betyder inflammation i vestibulära nerven. Detta är den nerv som kommer från innerörat och tar meddelanden från båggångarna till hjärnan.
 • Labyrintit är ett tillstånd som beror på inflammation i labyrinten i innerörat, men ibland vestibulära nerven är också involverad.

De orsaker och symptom på labyrintit och vestibulära neurit är likartade. Ofta är det omöjligt att avgöra om du har en eller annan eller båda av dessa villkor. (Men om hörseln påverkas förutom andra symtom som anges nedan, då labyrintit är mycket mer sannolikt än vestibulära neurit. Detta beror labyrinten i hörselsnäckan kan också vara inflammerad vilket kan påverka hörseln.)

Virusinfektion

Labyrintit och vestibulära neurit. åtföljd av dövhet på ena örat.
Labyrintit och vestibulära neurit. åtföljd av dövhet på ena örat.

Den vanligaste orsaken till labyrintit och vestibulära neurit är en virusinfektion. Detta kallas viral labyrintit och viral vestibulära neurit. Det finns olika virus som kan orsaka dessa problem. Infektionen kan ske samtidigt som, eller strax efter, har du en vanlig virussjukdom som halsont, körtelfeber, influensa, eller en förkylning. Den kalla öm viruset kan också vara en orsak. Ibland kan du kanske inte medveten om någon annan virusinfektion och bara utvecklar symtom på labyrintit eller vestibulära neurit.

Andra orsaker

Andra orsaker är ovanliga. Strängt taget betyder "ITiS" i slutet av ett ord inflammation. Men det gäller labyrintit och vestibulära neurit ibland används för eventuella skador eller inflammation i labyrinten eller vestibulära nerven, vilket kan bero på olika orsaker. Till exempel kommer följande villkor har alla andra symtom och problem, men kan också orsaka labyrintit eller vestibulära neurit som en komplikation:

 • Bakteriell infektion i mellanörat. De flesta öroninflammationer inte sprids in i innerörat, men en labyrintit eller vestibulära neurit är ovanliga komplikationer.
 • Meningit. Infektionen kan spridas från hjärnan till till innerörat.
 • En blockering av blodcirkulationen till del av hjärnan.
 • Skada till örat.
 • Allergier.
 • Tumörer.
 • En mindre vanlig biverkning av vissa läkemedel.

Vertigo

Det vanligaste symtomet är svindel. Vertigo är yrsel med en snurrande känsla. Om du har svindel du känns som om världen snurrar omkring dig, och du känner dig mycket ostadig. Ofta kommer du också mår illa eller kräks. Normalt, om en virusinfektion är orsaken (den vanligaste situationen), utvecklar du svindel ganska snabbt. Vertigo inträffar eftersom den inflammerade eller skadade labyrint eller vestibulära nerv sänder motstridiga signaler till hjärnan jämfört med det normala örat. Hjärnan blir väldigt förvirrad över huvudet kroppshållning och reagerar för att orsaka yrsel.

Den svindel kan bli intensiv och konstant under de första dagarna och du bara måste ligga ner tills symtomen avta. Den svindel kan vara mindre intensiv om du ligger ner, och ofta förvärras genom att sitta upp, flytta huvudet, eller flytta runt. I lindrigare fall av svindel är mindre intensiv, men du känner dig ostadig när du flyttar eller gå runt.

Andra symptom

Du kan också ha:

 • Några lätt hörselnedsättning på den drabbade sidan om du har labyrintit.
 • Nystagmus. Detta är en "skakning" av ögonen från sida till sida eller i en roterande rörelse. Du kanske inte märker det, men en läkare kommer att leta efter det som det är ofta närvarande. (Labyrintit och vestibulära neurit är en orsak till nystagmus. Det finns andra orsaker.)
 • Andra symtom på en virusinfektion, såsom halsont, influensaliknande symtom eller en förkylning.
 • Smärta i ett öra. Detta är emellertid normalt inte en funktion av en viral labyrintit eller viral vestibulära neurit. Om du har ont i öronen kan det tyda på att du har en bakteriell öroninflammation som spridit sig till innerörat.
Vad är labyrinten och vad gör det? Vad är vestibulära neurit och labyrintit?
Vad är labyrinten och vad gör det? Vad är vestibulära neurit och labyrintit?

Symtom på en viral labyrintit eller viral vestibulära neurit kan pågå allt från några dagar till flera veckor. Ett typiskt fall är att symtomen vara dåligt för 2-3 veckor, och sedan gradvis att bosätta sig under flera dagar. Det kan finnas vissa smärre ostadighet i 2-3 månader innan symptomen rensa helt.

Men i ett litet antal fall, kan symtomen kvarstå i månader eller år. I dessa fall kommer den virusinfektion har gått men inflammation och skador orsakade av infektionen kan orsaka kvarstående symtom.

Om du har en typisk episod av labyrintit eller vestibulära neurit på grund av en virusinfektion så kommer din läkare vanligen att kunna diagnostisera detta utifrån dina symtom och examination. Testerna är vanligtvis inte behövs eller användbara.

Däremot kan du remitteras för tester såsom en scan, hörseltest, testar balans, etc, om du har symtom som tyder på något annat än en virusinfektion, eller om symtomen inte lösa inom 3-4 veckor.

Om du får en plötslig attack av svindel åtföljs av dövhet på ena örat bör du söka akut medicinsk hjälp eftersom detta kan vara ett tecken på blockering av blodkärlen till en del av hjärnan, och du kan behöva akut behandling.

Behandling om en virusinfektion är orsaken

Ingen behandling kommer helt ta bort symptomen - särskilt det tydligaste tecknet på yrsel. Du får helt enkelt acceptera att du kommer att bli yr, och kan behöva stanna i sängen tills virusinfektionen har sin gång och det värsta av symptomen avtar.

En läkare kan ordinera anti-sjuk medicin om du är orolig med kräkningar. Vissa läkemedel hjälper också till att lugna de nervsignaler från innerörat och kan lindra svindel. Exempelvis proklorperazin. Ibland, vissa människor blir så uttorkad på grund av kräkningar som går med svindel att de måste läggas in på sjukhus för en "dropp" tills kräkningar stannar.

Vissa läkare ordinera en kort kur med kortisontabletter. Teorin är att detta kan minska inflammationen snabbare än det skulle göra naturligt. Det är inte klart om detta är av värde.

Om symtomen inte klart inom ett par veckor så du kan hänskjutas till en öronläkare som kan rekommendera behandling som kallas vestibular rehabilitering terapi (VRT). Denna behandling använder fysiska och arbetsterapi tekniker för att behandla yrsel och balansrubbningar.

Behandling av andra orsaker

Behandling av andra mindre vanliga orsaker beror på orsaken. Din läkare kommer att råda. Till exempel, om du har en mellanörat bakteriell infektion kan vara föreskrivna antibiotika.

En släng av labyrintit eller vestibulära neurit kan få dig att känna mycket sjuk, och sätta dig på sängen. Men i de flesta fall är orsaken en virusinfektion och detta oftast rensar bort. Därför, symtom i de flesta fall klara helt men det kan ta flera veckor. Vissa fall är mildare och du bara känner dig lite ostadig på fötterna för en kort tid.

I ett litet antal fall, kan symptom efter en viral labyrintit eller viral vestibulära neurit kvarstå i månader eller år. Dessutom finns det mer allvarliga orsaker labyrintit och vestibulära neurit, men dessa är mycket mindre vanligt. Därför, berätta för din läkare om du inte förbättras, eller om du utvecklar andra symtom.

Labyrinthitis.org.uk

Webb: www.labyrinthitis.org.uk
Ett citat från denna sajt: "Normen för labyrintit är att pågå mellan 3 och 8 veckor och sedan försvinner utan att så mycket av ett spår För ganska många men det händer inte... Denna webbplats är för de människor som har varit. lidande för månader och år snarare än veckor. "

Aktuella artiklar