Kronisk sinusit

Kronisk bihåleinflammation är en ihållande inflammatoriskt tillstånd i en eller flera bihålor. Det är mindre vanligt än akut bihåleinflammation men verkar få allt vanligare i alla åldersgrupper. Olika behandlingar kan prövas. Kirurgi för att förbättra dräneringen av sinus är ett alternativ om andra behandlingar misslyckas, och oftast fungerar bra.

Kronisk bihåleinflammation. Förkylning eller influensa-liknande sjukdomar.
Kronisk bihåleinflammation. Förkylning eller influensa-liknande sjukdomar.

Bihålorna är små, luftfyllda utrymmen i kindbenen och pannan. De gör lite slem som rinner in i näsan genom små kanaler.

Relaterade artiklar

Bihåleinflammation innebär inflammation i en sinus. De flesta anfall av bihåleinflammation orsakas av en infektion. Kindbenet (maxillary) bihålor är den vanligaste drabbade.

Akut sinuit innebär att infektionen utvecklas snabbt (under några dagar) och varar en kort tid. Många fall av akut bihåleinflammation sist en vecka eller så, men det är inte ovanligt att det till sist 2-3 veckor (dvs, längre än de flesta förkylningar). Ibland varar längre. Bihåleinflammation sägs vara akut om det varar 4-30 dagar och subakuta om det varar 4-12 veckor. En mild släng av akut bihåleinflammation är vanligt och många människor kommer att ha en viss grad av bihåleinflammation med en förkylning. Svår akut bihåleinflammation är ovanligt. De flesta människor alltid bara har en eller två anfall av akut bihåleinflammation i deras liv. Men vissa människor återkommande anfall av akut bihåleinflammation.

Se separat broschyr som heter "akut bihåleinflammation" för mer information.

Kronisk bihåleinflammation innebär att en bihåleinflammation blir ihållande och varar längre än 12 veckor. Kronisk bihåleinflammation är ovanligt. Resten av denna bipacksedel är bara om kronisk bihåleinflammation.

De flesta fall av kronisk bihåleinflammation utvecklas efter en akut bihåleinflammation infektion. (De flesta fall av akut bihåleinflammation försvinna inom 2-3 veckor, ofta mycket tidigare i vissa fall symptomen inte går och blir kronisk..) Följande är orsakerna till akut bihåleinflammation som kan utvecklas till en kronisk bihåleinflammation:

 • Förkylning eller influensa-liknande sjukdom - i de flesta fall, utvecklar akut bihåleinflammation från en förkylning eller influensaliknande sjukdom. Förkylningar och influensa orsakas av virus som kan sprida sig till bihålorna. Infektionen kan vara virus innan rensning, vilket orsakar en viral bihåleinflammation. I ett litet antal fall, bakterier lägga till en infektion som började med ett virus. Detta kan orsaka en bakteriell bihåleinflammation som kan göra infektionen värre, håller längre och kan orsaka mer skada eller förändringar i slemhinnan i sinus.
 • Dentala infektioner - i vissa fall sprider infektionen till ett maxillary sinus från en infekterad tand.
 • Andra riskfaktorer för sinus-infektion - i ett fåtal människor, en eller flera faktorer föreligger som kan orsaka sina bihålor att vara mer känsliga för infektioner. Akut sinuit kan vara mer benägna att utvecklas till kronisk bihåleinflammation eftersom det finns ett underliggande problem. Sådana faktorer inkluderar:
  • Allergisk rinit (näsa allergi). Allergin kan orsaka svullnad i vävnaderna på insidan slemhinnan i näsan och blockera kanalerna sinus dränering. Detta gör bihålorna mer mottagliga för infektioner. Se separata broschyrer som kallas "Hay Fever" och "Rinit (Persistent) som diskuterar allergisk rinit mer i detalj.
  • Andra orsaker till en blockering till kanalerna sinus dränering, t.ex. näspolyper, knuffade föremål i näsan (särskilt hos barn, såsom ärter eller plastpärlor), ansikts-skada eller operation och vissa medfödda avvikelser.
  • Astma.
  • Cystisk fibros.
  • Ett dåligt immunförsvar - till exempel, gör att människor med hiv, människor på kemoterapi, etc. Ett dåligt immunförsvar dig mer benägna att någon infektion. Svampinfektioner är sällsynta orsaker till bihåleinflammation och uppträder vanligtvis hos personer med ett dåligt immunförsvar.
  • Inflammatoriska störningar såsom Wegeners granulomatos eller sarkoidos.
  • Graviditet, vilket gör dig mer benägna att rinit (nasal inflammation).
  • Primär ciliär dyskinesi / Kartagener 's syndrom.
  • Sällsynta tumörer i näsan.
  • Rökning.
  • Diabetes.
  • Sniffning ämnen som irriterar slemhinnan i näsan (t.ex. kokain).
  • Föregående skada till näsan eller kinder.

Om du utvecklar kronisk bihåleinflammation efter en akut bihåleinflammation, kan du fortsätta att få symtom trots att infektionen har gått. (Det är därför behandla kronisk bihåleinflammation med en vanlig kurs av antibiotika inte ofta fungerar.) Efter att inledningsvis utlösas av en infektion, kan de kvarstående symptom bero på en kombination av faktorer. Till exempel:

 • Dålig dränering av de drabbade sinus - sinus dränering kanal kan bli helt eller delvis blockerad.
 • En ansamling av slem i sinus.
 • Inflammatoriska förändringar i slemhinnan i sinus som är resultatet av infektion.
 • En uppblossande infektion från tid till tid som ett resultat av dessa förändringar.

Ibland kan en ihållande allergi orsaka inflammation i en sinus och svullnad eller blockering av dräneringskanalen.

Det mest framträdande symtomet är oftast en täppt näsa (nasal obstruktion). En eller flera av följande kan också förekomma:

 • En rinnande näsa. Urladdningen kan vara greeny / gul.
 • Ett försämrat luktsinne.
 • Smärta över det drabbade sinus. Dock är smärta ofta inte ett viktigaste inslaget i kronisk bihåleinflammation (till skillnad från akut bihåleinflammation). I många fall är det mer av en känsla av ansikts fullhet eller mild obehag snarare än smärta.
Vilka är bihålorna? Andra riskfaktorer för sinus infektion.
Vilka är bihålorna? Andra riskfaktorer för sinus infektion.

Svårighetsgraden av symtomen kan vax och avta. De kan vara värst under en initial akut bihåleinflammation. De kan då lätt bort och inte vara lika allvarlig som lämnar en bakgrundsnivå av symptom. (Till exempel, kan du bara ha nästäppa snarare än en helt täppt näsa, samt några milda ansikts obehag.) Du kan sedan utveckla en annan episod av akut bihåleinflammation göra symptomen värre igen. För en diagnos av kronisk bihåleinflammation, måste symtomen ha funnits längre än 12 veckor.

Andra symtom som ibland uppstår är: huvudvärk, dålig andedräkt, tandvärk, hosta, en känsla av tryck eller täthet i öronen och trötthet. Hos barn kan symtomen inkludera irritabilitet, snarkning, mun andning, utfodring svårigheter och nasal tal.

Din läkare kan oftast diagnostisera kronisk bihåleinflammation baserat på dina symtom. De får ställa frågor för att avgöra om det kunde finnas ett underliggande problem som orsakar din kronisk bihåleinflammation. Till exempel, astma, allergisk rinit, kronisk dental infektion, etc. Din läkare kan också undersöka din näsa för att leta efter uppenbara avvikelser eller avvikelser av benen i näsan och att leta efter några andra problem, såsom näspolyper.

Om du utvecklar kronisk bihåleinflammation som inte är lätt att behandla med enkla åtgärder, kan din läkare föreslå att du remitteras till en öron-, näs-och halsläkare. Specialisten kan göra olika tester för att se om det finns en bakomliggande orsak som gör dig mer benägna att utveckla bihåleinflammation (som nämns ovan). Till exempel, en genomsökning av bihålorna eller en detaljerad inblick i näshålan.

Behandling av eventuella underliggande problem

Om du har ett underliggande problem som kan ha orsakat eller bidragit till kronisk bihåleinflammation, kommer att behandla detta brukar hjälpa dina symptom. Till exempel kan detta innebära behandling för allergisk rinit, behandling av en tand infektion, behandling av astma, behandling av en svampinfektion, etc.

Undvikande av saker som kan förvärra dina symtom

Om du har kronisk bihåleinflammation och du är rökare, kanske du upptäcker att om du slutar röka dina symtom förbättras. Detta kan särskilt vara fallet om du har allergier också. Du bör också öva god tandhygien om du är benägna att kronisk bihåleinflammation, eftersom det kan orsakas av en tand infektion.

Dykare med nasal eller sinus problem bör vara medvetna om de allvarliga konsekvenserna av sinus barotrauma (skador på dina bihålor följd av tryckskillnader vid dykning). Återkommande barotrauma till bihålor kan orsaka knock-om komplikationer, såsom allvarlig infektion och skador på nerver i ansiktet och ögonen. Om du har haft kronisk bihåleinflammation och vill dyka, bör du rådfråga din läkare.

Flying i ett flygplan kan orsaka en ökning av smärta om det finns blockering av sinus dränering kanal. Detta beror, med förändringar i lufttryck i ett flygplan, innebär att trycket inte utjämnas mellan sinus och utanför, på grund av blockeringen. Smärtan tenderar att bli värre när flygplanet är fallande till marken.

Medicinska behandlingar

Den typ av läkemedel som kan anses omfatta följande:

 • Steroider tillämpas på näsan foder med spray eller droppar rekommenderas för alla typer av kronisk bihåleinflammation eftersom de bidrar till att minska inflammation. En lång kurs kan rekommenderas, till exempel, för tre månader. Ibland, om symtomen är allvarliga, kan en kurs av steroidtabletter genom munnen föreslås. Dessa är emellertid mer sannolikt att producera biverkningar. Se separat broschyr som heter "steroidtabletter" för mer detaljer.
 • Förlängda kurser av antibiotika (3-4 veckor) är ibland bra men bäst ordineras efter fullständig bedömning av en öron-, näs-och halsläkare.
 • Läkemedel mot svampinfektioner behövs om du har en svampinfektion i en sinus (sällsynt).

Om du har en uppblossande av mer akut bihåleinflammation symtom på toppen av din bakgrund symptom, kan en eller flera av följande vara till hjälp:

 • Smärtstillande medel, såsom paracetamol eller ibuprofen, vanligen lindra smärta. Ibland starkare smärtstillande medel, såsom kodein, behövs för en kort tid.
 • Avsvällande nässprayer eller droppar används ibland. Du kan köpa dessa från apotek. De kan kort lindra nästäppa. Du bör inte använda en avsvällande spray eller droppar i mer än 5-7 dagar i taget. Om de används längre än detta, kan de orsaka en sämre återhämtning nästäppa.
 • Varma ansikte förpackningar som hålls över bihålorna kan hjälpa till att lindra smärtan.
 • En saltlösning nasal lösning kan hjälpa till att avlasta och blockering i näsan.
 • En kort kurs av antibiotika kan ibland få råd av din läkare om de misstänker en bakteriell infektion.

Kirurgiska behandlingar

Kirurgi används främst om villkoret inte förbättras med ovanstående medicinska behandlingar. Det huvudsakliga syftet med operationen är att förbättra dräneringen av de drabbade sinus.

Den vanligaste operationen kallas funktionell endoskopisk sinus kirurgi (FESS). Detta involverar en kirurg sätter ett endoskop in i näsan. Den endoskop som används för detta förfarande är en tunn styv instrument som innehåller linser. Endoskopet möjliggör en detaljerad förstorad vy av insidan av näsan. Kirurgen kan se öppningen av kanalerna sinus dränering. Han eller hon kan sedan ta bort alla vävnader som blockerar dränering av de drabbade sinus. Detta kan förbättra sinus dränering och ventilation och hjälpa till att återställa normal funktion till sinus. Denna operation är minimalt invasiv (orsakar liten skada) och vanligtvis har en hög framgång för att lindra symtom på kronisk bihåleinflammation.

En mer nyligen utvecklad operation kallas ballongkateter utvidgning av paranasal sinus Ostia. Detta innebär en kirurg driver en liten ballong genom en flexibel slang i näsborren, in i den blockerade sinus. Ballongen blåses upp som trycker stort det blockerade området. Ballongen därefter på luft och avlägsnas. Efter denna procedur finns det en god chans att sinus dränering kanalen breddas och sinus kan rinna av ordentligt. Det finns en nyhetsrapport med en video som visar detta förfarande görs på BBC webbplats: http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/8103949.stm

Kirurgi kan också ibland behövas för att avlägsna näspolyper eller för att korrigera problem med avvikande ben inne i näsan.

Leva med obehandlad kronisk bihåleinflammation kan vara obehagligt med de ihållande symtom men allvarliga komplikationer är ovanliga. I sällsynta fall kan en sinus-infektion sprida sig till närliggande områden, t.ex. kring ett öga, i angränsande ben, i blodet, eller in i hjärnan. Barn är mer benägna att komplikationer än vuxna. Svullnad eller rodnad av ett ögonlock eller kinden i ett barn med bihåleinflammation bör rapporteras till en läkare snarast.

Ballong sinuplasty

Webb: www.balloonsinuplasty.co.uk
En webbplats som tillhandahåller information om kronisk bihåleinflammation och ballongen sinuplasty - ett behandlingsalternativ för kronisk bihåleinflammation.

Aktuella artiklar