Hjärtat syndrom X

Cardiac syndrom X (CSX) är en typ av angina. Personer med CSX har bröstsmärtor vid ansträngning, och det kan bli förändringar på EKG (hjärtat spårning) under ett stresstest. Typiskt kan den vanligaste typen av angina bekräftas av en angiografi. Men i CSX angiogramen är oftast normalt. Det finns mediciner som kan hjälpa till att hantera smärta, även om de inte alltid fungerar. Förändra din livsstil (kost, motion och vikt) är tänkt att hjälpa till att förhindra CSX utvecklas. Symptomen förbättras över tid i ungefär 1 på 3 personer med CSX.

Hjärtat syndrom X (CSX) tros vara en typ av kärlkramp. Kärlkramp är en smärta som kommer från hjärtat. Den vanligaste typen av kärlkramp orsakas oftast av förträngning i hjärtats (hjärta) artärer. Detta ger minskad blodtillförsel till en del, eller delar av din hjärtmuskel. Den blodtillförseln kan vara tillräckligt bra när du vilar. När ditt hjärta arbetar hårdare (när du går snabbt eller klättra trappor och ditt hjärta ökar rate) din hjärtmuskel behöver mer blod och syre. Om extra blod som ditt hjärta behov inte kan komma förbi det förträngda kranskärl, svarar hjärta med smärta.

Förträngning av artärerna orsakas av artäraterom. Atheroma är som feta fläckar eller plack som utvecklas inom den inre slemhinnan i artärerna. (Detta liknar vattenledningar som blir belagd med kalk.) Plack av artäraterom kan gradvis bildas över ett antal år. De kan vara i en eller flera platser i kranskärlen.

I CSX du känner bröstsmärtor när ditt hjärta arbetar hårdare, men hjärtat artärer verkar vara normala.

CSX beskrevs första gången 1973. Sedan dess har forskare hade svårt att bestämma exakt vad det är och vad som orsakar det. Det har funnits många olika teorier, men följande är för närvarande tänkt att förklara varför det kan inträffa:

 • De större blodkärlen i hjärtat (som dyker upp i utredningar) är normala. Emellertid är mycket mindre fartyg (mikrovaskulaturen) tros vara där det finns förträngningar. Det är också tänkt att slemhinnan i hjärtats blodkärl (endotelet) inte fungerar så bra att reparera sig själv.
 • Den hjärtmuskeln är mycket känslig för smärta. Känsligare än hos personer som inte har detta tillstånd.
Hjärt-syndrom X. Vad är hjärt syndrom x?
Hjärt-syndrom X. Vad är hjärt syndrom x?

Ett bättre namn för CSX skulle kanske vara mikrovaskulära angina. Detta talar om för dig vad problemet är och undviker det förväxlas med metabolt syndrom, som ibland kallas syndrom X.

Relaterade artiklar

Eftersom läkarna inte kunnat avgöra exakt vad CSX är, det finns inga exakta siffror på hur många människor som har sjukdomen. Varje år omkring 20.000 människor i Storbritannien utveckla angina för första gången. Av dessa personer, cirka 1 kvinna i 5 och 1 man i 10, kommer att ha CSX. Till skillnad från den mer vanliga typen av angina, är CSX vanligare hos kvinnor än män, och tenderar att påverka unga människor (mellan åldrarna 40 och 50 år).

Vissa faktorer gör CSX mer benägna att utveckla. Till exempel: att ha en hög kolesterolnivå, rökning, övervikt och olämpliga, har högt blodtryck, har diabetes eller problem med blodsockernivån, och även ha mild artrit.

Det vanligaste symtomet är en smärta, värk, obehag eller täthet som du känner tvärs över bröstet när du anstränger dig - till exempel när du går uppför en backe eller mot en stark, kall vind. Du kan också, eller bara, känna smärtan i din famn, käke, nacke eller mage.

En angina smärta brukar inte vara länge. Det kommer oftast lätt inom 10 minuter när du vilar. Anginasmärta kan också utlösas av andra orsaker en snabbare hjärtfrekvens. Till exempel, när du har en levande dröm eller ett argument. Smärtorna tenderar också att utveckla lättare efter måltider.

CSX smärta kan vara ganska svår och invalidiserande.

När du ser din läkare, kommer de vill veta allt om smärta och när det händer. Angina-typ smärtor har ett mönster. De kommer också att använda denna information för att utesluta andra orsaker till smärta, såsom smärta från matstrupen eller från dina muskler och leder. De brukar kommer också att be dig om din livsstil (om du röker och dricker), din kost och om du tränar. De kan också ta en läsning blodtryck. De kan be dig att ta ett blodprov för att kontrollera dina kolesterolnivåer.

Om de tror att angina är troligt, kan de förskriva en glyceryltrinitrat (GTN) spray eller tabletter. Du tar en dos under tungan när din kärlkrampsmärta utvecklas. GTN absorberas snabbt i blodet, från under tungan, och bör lindra smärtan inom några minuter. Det fungerar genom att vidga blodkärlen. Detta minskar belastningen på hjärta. Det hjälper också för att vidga hjärtats kranskärl och öka flödet av blod till hjärtmuskeln. En dos av GTN kan orsaka huvudvärk och / eller spolning efter en kort stund. Om detta läkemedel inte lindra smärtan snabbt, tala med din läkare. Ytterligare tester kan behövas.

Ett hjärta spåra kallas ett EKG (EKG) ofta sker, men det är oftast normalt när du inte anstränga dig. När du har ett EKG vid träningen (kallas ibland ett stresstest) Läkaren kanske kan se ett typiskt mönster (en nedåtlutande ST-segmentet). Detta bidrar till att ställa diagnosen.

Typisk angina kan bekräftas genom en angiografi test. Detta är då speciellt färgämne sprutas in i blodkärlen eller hjärtat (kranskärlen). Röntgenutrustning visar upp strukturen av artärerna och kan också visa platsen och graden av förträngning. Detta test är normalt i folk med CSX.

CSX kan vara knepigt att behandla. Behandlingar som vanligtvis arbetar för den vanliga typen av angina verkar inte fungera lika bra för CSX.

Den första behandlingen oftast provat är en beta-blockerare medicin. Forskning visar att detta har bäst chans att förbättra symptom, men det kan variera. Behandlingar som hjälper till att ändra smärta och hur det känns, kan också prövas. Dessa inkluderar imipramin eller en apparat som kallas en transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) maskin (som kan användas för smärtlindring under förlossningen).

Ibland andra läkemedel kan också rådas, om du har högt blodtryck eller en hög kolesterolnivå.

Många läkemedel har provats under åren, utan framgång. Mer forskning behövs för att räkna ut den mest effektiva behandlingen.

Hur vanligt är hjärt syndrom x? Vilka är symptomen?
Hur vanligt är hjärt syndrom x? Vilka är symptomen?

Vissa faktorer ökar risken för mer atheroma formning, vilket kan göra någon typ av angina värre. Dessa diskuteras mer i detalj i en separat broschyr som heter "förebygga hjärt". Kortfattat, riskfaktorer som kan ändras och kan bidra till att förhindra kärlkramp från att bli värre inkluderar:

 • Rökning. Om du röker, bör du göra allt för att stoppa.
 • Högt blodtryck. Blodtrycket bör kontrolleras regelbundet, minst en gång om året, om du har kärlkramp. Om den är hög, kan den behandlas.
 • Om du är överviktig, är att förlora lite vikt rekommenderas. Gå ner i vikt kommer att minska mängden av arbetsbelastningen på ditt hjärta och även hjälpa till att sänka ditt blodtryck.
 • Högt kolesterol. Detta bör behandlas om den är hög.
 • Inaktivitet. Om möjligt bör du sträva efter att göra några måttlig fysisk aktivitet de flesta dagar i veckan i minst 30 minuter. Till exempel, raska promenader, simning, cykling, dans, trädgårdsarbete, etc. (Ibland är angina beror på en hjärtklaff problem där fysisk aktivitet inte kan vara så bra. Fråga din läkare för att bekräfta att du kan utföra regelbunden fysisk aktivitet.)
 • Diet. Du bör sträva efter att äta en hälsosam kost. En hälsosam kost innebär:
  • Minst fem portioner (och helst 7-9 portioner) av en mängd frukt och grönsaker per dag.
  • Du bör inte äta mycket fet mat såsom fett kött, ost, oskummad mjölk, stekt mat, smör, etc. Helst bör du använda låg fetthalt, enkelomättade eller fleromättade fetter.
  • Försök att inkludera 2-3 portioner fisk per vecka, minst en av dessa ska vara fet (som sill, makrill, sardiner, böckling, lax eller färsk tonfisk).
  • Om du äter rött kött, är det bäst att äta magert rött kött, eller äta fjäderfä som kyckling.
  • Om du gör steka, välj en vegetabilisk olja som solrosolja, rapsolja och olivolja.
  • Försök att inte lägga salt till mat och livsmedel gränsvärden som är salt.
 • Alkohol. Dricka en liten eller måttlig mängd alkohol är förmodligen bra för hjärtat. Det vill säga, 1-2 enheter per dag - som är upp till 14 enheter per vecka.

I ungefär 1 av 3 personer med CSX, symtomen förbättras över tiden. Tyvärr, i ca 1 av 5 personer, deras symtom förvärras. Smärtan kan bli svårt att lindra och detta påverkar livskvaliteten för människor med CSX.

För närvarande förefaller CSX på egen hand att inte påverka livslängden. Om det finns också andra problem, såsom högt blodtryck och kolesterol, kan livslängden vara lägre om de inte behandlas effektivt.

British Heart Foundation

Greater London House, 180 Hampstead Road, London, NW1 7AW
Tfn (Heart Help Line): 0300 330 3311 Webb: www.bhf.org.uk

British hjärtpatienter association

15 Abbey Road, Bingham, Notts, NG13 8EE
Tfn (Helpline): 01223 846.845 Webb: www.bcpa.co.uk
Hjärtpatienter, deras familjer och vårdare kan finna undersökningar eller behandlingar svårt att förstå och svårt att acceptera. Det kan vara en lättnad att dela tankar och funderingar med människor som framgångsrikt har passerat liknande bekymmer och problem.

Aktuella artiklar