Hjälp med vårdkostnader

De flesta tjänster och som tillhandahålls av NHS är gratis men avgifter tas ut för vissa saker som inkluderar: recept, NHS dentala avgifter, ögonundersökning, glasögon och kontaktlinser; peruker och stöder tyg. Däremot kan du vara berättigad till hjälp med dessa vårdkostnader. Dessutom, för att få hjälp med resekostnader till sjukhus för NHS behandling.

Se separata broschyrer som kallas "gratis eller till lägre kostnad recept", "kostnadsfri Peruker och tyg Stöder", "Hjälp med dental avgifter", "Hjälp med Optiker Avgifter", "Hjälp med resekostnader till sjukhus" för mer information om vart och ett av dessa kostnader och som inte kan få betala dem. Kortfattat, vissa människor kvalificerar sig automatiskt för att få hjälp. Till exempel:

 • Du kan automatiskt befriade från att betala vissa vårdkostnader för skäl såsom ålder, om du har vissa hygienkrav, graviditet eller senare förlossning. Till exempel: under 16s och över 60 betalar inte läkemedelskostnader, gravida kvinnor inte betalar NHS dental avgifter, etc.
 • Om du erhåller utkomststöd, inkomster bygger arbetssökande, eller Pension kreditgaranti, har du rätt att få hjälp med vissa vårdkostnader.
 • Om du får vissa skattelättnader kan du ha rätt till hjälp med vissa vårdkostnader om din inkomst är låg nog.
 • Om du har en låg inkomst, kan du också vara berättigad till hjälp.

Om du är på en låg inkomst och är inte automatiskt undantagna från avgift, kan du vara berättigad till hjälp med vårdkostnader. Din rätt till hjälp är baserat på dina omständigheter såsom din nivå av inkomst, sparande, etc. Du måste fylla i ett HC1 form "Lås för hjälpen med vårdkostnader" ger olika uppgifter om din situation och sedan skicka det i frankerat kuvert tillhandahålls.

Om du uppfyller kraven för att få hjälp kommer du att skickas ett HC2 certifikat för full hjälp, eller HC3 certifikat för partiell hjälp, vilket innebär att du kommer att behöva betala en del av kostnaderna själv.

Certifikatet kommer att berätta vem den omfattar och hur länge det varar. Om din situation förändras till det bättre du kan fortsätta använda certifikatet tills den upphör. Om din situation förändras till det sämre under det certifikat bör du göra en annan fordran. Om dina förhållanden förblir oförändrade efter tidsperiod, sedan göra en ny ansökan före den aktuella certifikatet upphör att gälla.

Om du är utfärdade med certifikat HC2 eller HC3, kanske du kan göra anspråk på en återbetalning om du nyligen har betalat för en hälso-kostnad som nämns ovan.

För återbetalning av läkemedelskostnader du måste få ett mottagningsbevis från apoteket (FP57 England, PS7 Nordirland och HCS (R) Skottland). Du måste få det här när du betalar för ditt recept, kan du inte få något senare. Fyll i formuläret och skicka det till anspråk på återbetalning. Du måste ansöka om återbetalning inom tre månader betala för recept.

För en återbetalning på alla övriga vårdkostnader du behöver för att få ett kvitto när du betalat avgiften, som visar att du har betalat avgiften och du bör använda lämplig HC5 ansökningsformuläret (D för dentala avgifter, O för optiker avgifter, etc ) för att ansöka om återbetalning. Du måste ansöka om återbetalning inom tre månader från att betala avgiften.

För att få de blanketter HC1 eller HC5 nämns ovan:

 • Kontakta ditt lokala kontor för avdelningen för arbete och pensioner (den lokala Jobcentre Plus eller social trygghet office) för en ansökan. Hitta ditt lokala kontor i telefonkatalogen under "Jobcentre Plus ', OR
 • Få dem från ett NHS sjukhus, OR
 • Din tandläkare eller optiker kan fylla dem, OR
 • Ring NHS Formsline på 0845 610 1112, texttelefon nummer 08700 102 870, OR
 • Ring Department of Health Publications av order på 0300 123 1002 (minicom 0300 123 1003) och be om en blankett som ska skickas till dig.

Ytterligare information

Denna bipacksedel ger endast en kort sammanfattning av hur du får hjälp med vårdkostnader. Det täcker inte alla situationer är inte heller en fullständig redogörelse för lagen. Den officiella informationsbroschyr "Hjälp med vårdkostnader" (HC11 i England och Nordirland, och HSC1 i Skottland) ger mer information för människor på en låg inkomst. Din lokala Jobcentre Plus kontor, kan NHS sjukhus, apotekare, läkare, tandläkare eller optiker har en broschyr om hjälp med vårdkostnader och relevanta ansökningsformulär. Häftet finns att ladda ner från: Webb: www.nhsbsa.nhs.uk/HealthCosts/1558.aspx (England och Skottland) och Webb: www.dhsspsni.gov.uk/hc11_help_with_health_costs.pdf (Nordirland).

Directgov

Webb: www.direct.gov.uk Directgov sammanför det bredaste utbudet av public service information och tjänster på nätet.
Producerad av Central Office of Information, ger Directgov uppgifter från myndigheter på ämnen från resesäkerhet och föräldraledighet, till särskilda utbildningsbehov, lokala NHS tjänster och förmåner. Webbplatsen sammanför också ett ökande antal online offentliga tjänster - bland annat att kunna ladda ner och / eller komplettera vissa förmåner ansökningsformulär på nätet. Se vårdkostnader på webbplatsen.

NHS företagstjänster myndighet - Hjälp med vårdkostnader

Hjälp med vårdkostnader. Vem kvalificerar för att få hjälp med vårdkostnader?
Hjälp med vårdkostnader. Vem kvalificerar för att få hjälp med vårdkostnader?

Webb: www.nhsbsa.nhs.uk / HelpWithHealthCosts.aspx
Hjälp med vårdkostnader ger dispenscertifikat till de berättigade och säljer receptbelagda förskottsbetalning certifikat. De har telefonlinjer som behandlar olika frågor:

 • NHS låginkomstländer Scheme
  Tel: 0845 850 1166
 • Receptbelagda Pre-betalning, medicinska och moderskap dispenscertifikat
  För allmänna frågor innan du ansöker: Tel: 0845 850 0030
  För specifika frågor efter att du har använt: Tel: 0845 601 8076
 • NHS Tax Credit dispenscertifikat
  Tel: 0845 609 9299

Institutionen för hälsa

Webb: www.dh.gov.uk Se Grundläggande om hjälp med NHS avgifter på webbplatsen.

Benefit förfrågan line - BEL

England, Wales och Skottland - Tel: 0800 88 22 00 Texttelefon: 0800 24 33 55 Nordirland - Tel: 0800 220 674 Texttelefon: 0800 243 787 För personer med funktionshinder, deras vårdnadshavare och representanter. Det är en del av Institutionen för arbete och pensioner. BEL erbjuder konfidentiell rådgivning och information om fördelar och hur att hävda dem. Dessutom kan de också skicka ut ett omfattande utbud av broschyrer och förpackningar hävdar, och hjälper dig att fylla i ett ansökningsformulär via telefon.

Citizens Advice Bureau

Ger oberoende råd i många frågor, inklusive förmåner. Noterat i telefonkatalogen under "rådgivningskontor". Också, se deras utmärkta hemsida: www.citizensadvice.org.uk

Aktuella artiklar