Hiatusbråck

Ett hiatusbråck är där en del av magen skjuter upp i nedre bröstkorgen genom en defekt i membranet. Membranet är den stora platt muskel som skiljer lungorna från buken, vilket hjälper oss att andas. De flesta människor med ett diafragmabråck inte har några symtom eller problem. Men, gör bråck dig mer benägen att reflux syra i matstrupen (matstrupen) som kan orsaka halsbränna och andra symptom. Om man får symtom, fungerar behandling med syra-undertrycka medicinering oftast väl.

Hiatusbråck. Sliding diafragmabråck.
Hiatusbråck. Sliding diafragmabråck.

Tarmen (mag-tarmkanalen) är röret som börjar vid mynningen, och slutar vid anus.

Den övre tarmen innefattar esofagus (matstrupen), mage och duodenum. Mat passerar ner genom matstrupen till magsäcken. Magen gör syran som inte är nödvändigt, men hjälper till att smälta maten. Efter att ha blandats i magen, passerar mat in i duodenum (den första delen av tunntarmen) som skall smältas.Väggarna i magen innehåller muskeln. Vid korsningen i magen och matstrupen finns ett förtjockat område av muskler som kallas en sfinkter. Den sphincter fungerar som en ventil. När maten kommer ner i matstrupen till magsäcken, slappnar ringmuskeln. Men stänger det vid andra tillfällen för att stoppa mat och syra i magen återflöde tillbaka till matstrupen.

Membranet är en stor platt muskel som skiljer lungorna från buken. Det hjälper oss att andas.

Matstrupen kommer genom ett hål (hiatus) i membranet precis innan den ansluter till magen. Normalt är allt i magen under membranet. De muskelfibrer i membranet runt nedre matstrupen hjälpa sphincter att hålla matstrupen stängd för att förhindra återflöde av syra och mat.

Relaterade artiklar

 • Ett bråck är när en del av ett organ sticker (skjuter) genom en muskulös vägg som håller den på plats. Det finns olika typer av bråck. Till exempel är ett ljumskbråck den vanligaste typen när en del av de nedre tarmen sticker ut genom muskeln i ljumsken.
 • Ett hiatusbråck är när en del av magen sticker ut genom membranet.
 • Sliding hiatusbråck är den vanligaste typen. I denna situation, skjuter sphincter längst ned i matstrupen och den övre delen av magen genom hålet (hiatus) i membranet. Den bråck kan glida upp och ner, in och ut ur den nedre delen av bröstet. Det är ofta ganska liten.
 • Rolling hiatusbråck är mindre vanligt. I denna situation, skjuter en del av magsäcken upp genom hålet i membranet intill matstrupen.Att förstå den övre tarmen. Rolling diafragmabråck.
Att förstå den övre tarmen. Rolling diafragmabråck.Det exakta antalet personer med en hiatus hernia är inte känt, eftersom många människor med ett diafragmabråck inte har symtom. Dock anses de vara gemensamma. Vissa studier tyder på att upp till en fjärdedel av personer som utreds för dyspepsi (matsmältningsbesvär) upptäcks att ha ett diafragmabråck.

Orsaken till hiatusbråck är inte klart. Man tror att de flesta utvecklas hos personer äldre än 50 år. Det kan vara att membranet försvagas med åldern och tillåter en del av magen för att sticka ut genom hålet i membranet. Faktorer som ökar trycket i buken, till exempel regelbunden hosta, styrketräning, eller fetma, kan öka risken för att utveckla ett diafragmabråck.

(Det är en sällsynt typ av diafragmabråck som förekommer hos nyfödda, på grund av en medfödd defekt i magen eller mellangärde. Detta behandlas inte vidare i denna bipacksedel.)

Ofta finns det ingen

Många människor med ett diafragmabråck har inga symptom.

Sura uppstötningar symtom

Bråck i sig inte orsakar symptom. Men om du har en hiatus bråck, kan de faktorer som normalt förhindrar magsyra från återflöde i matstrupen inte fungerar så bra. Sphincter kanske inte fungerar korrekt, och det normala trycket i membranet på matstrupen går förlorad. Därför är du mer benägna att syra i magsäcken till reflux (spy) i matstrupen. Det återflöde syran kan orsaka inflammation i nedre delen av matstrupen, som kan orsaka en eller flera av följande symtom:

 • Halsbränna: Detta är det tydligaste tecknet. Detta är en brännande känsla som stiger från den övre delen av magen eller nedre delen av bröstet upp mot halsen. (Det är förvirrande eftersom det har ingenting att göra med hjärtat!)
 • Andra vanliga symtom är: smärta i övre delen av buken och bröstet, illamående, en sur smak i munnen, uppsvälldhet, rapningar och en brännande smärta när du sväljer varma drycker. Liksom halsbränna, dessa symtom tenderar att komma och gå, och tenderar att bli sämre efter en måltid.
 • Vissa ovanliga symtom kan förekomma. Om något av dessa symptom, kan det ställa diagnosen svår, eftersom dessa symtom kan härma andra villkor. Till exempel:
  • En ihållande hosta, särskilt nattetid, ibland inträffar. Detta beror på att det återflöde sura irriterande luftstrupen (luftstrupen). Astma symtom av hosta och pipande andning kan ibland bero på sura uppstötningar.
  • Andra mun och hals symtom uppträder ibland som tandköttsproblem, dålig andedräkt, halsont, heshet, och en känsla av en klump i halsen.
  • Svår bröstsmärta utvecklas i vissa fall (och kan misstas för en hjärtattack).
Vad är ett bråck och vad är ett diafragmabråck? Andra vanliga symtom.
Vad är ett bråck och vad är ett diafragmabråck? Andra vanliga symtom.

Obs: de flesta människor med sura uppstötningar inte har ett diafragmabråck. Dessutom har de flesta människor med ett diafragmabråck inte symtom på sura uppstötningar. (Om du har en hiatusbråck det betyder inte nödvändigtvis att sphincter mellan matstrupen och magsäcken inte fungerar så bra. Det är bara att ha ett hiatusbråck gör dig mer benägna att ha en dåligt fungerande slutmuskel och mer benägna att utveckla syra refluxtecken.)

Men människor med ett diafragmabråck som gör få reflux, i genomsnitt, tenderar att få mer allvarliga symtom och problem med sura uppstötningar. Detta kan bero på, med ett diafragmabråck, är någon syra som kommer in i matstrupen mer sannolikt att förbli i kontakt med slemhinnan i matstrupen längre jämfört med personer utan ett diafragmabråck.

Se separat broschyr som heter "Acid Reflux och Esofagit" för mer information, inklusive behandling.

Ett diafragmabråck kan diagnostiseras om du har tester för symtom på reflux. Endoskopi är det vanligt test. Det är där ett tunt, flexibelt teleskop ledes ned i matstrupen till magsäcken. Detta gör att en läkare eller sjuksköterska för att titta inuti. Ett diafragmabråck kan ses. En speciell röntgen test som kallas en barium svälja en annan mer exakt sätt att bekräfta närvaron av ett diafragmabråck.

 • Om du inte har några symtom, behöver du inte någon behandling. Den hiatusbråck sig orsakar ingen skada.
 • Om du har reflux symptom, bör du sträva efter att gå ner i vikt om du är överviktig. Också, undvika allt som orsakar tryck på magen, såsom åtsittande kläder och korsetter.
 • Om du är rökare bör du sträva efter att sluta. Om du dricker mycket alkohol, det hjälper också till att skära ner på alkohol.
 • Om att ändra din livsstil inte hjälper, kan du behöva läkemedel såsom läkemedel som undertrycker syraproduktion.

Sällan orsakar ett diafragmabråck allvarliga symptom på reflux som inte hjälpt så bra med medicinering. Därför är en operation då rådde. Under denna operation magen sätts tillbaka i rätt läge, och den försvagade membranet runt nedre delen av matstrupen är åtdragen. Andra procedurer med endoskopi är också tillgängliga.

Möjliga komplikationer kan inträffa om du har långvarig reflux av syra i matstrupen, vilket sker i vissa fall. Dessa inkluderar:

 • Förträngning. Om du har en allvarlig och långvarig inflammation kan orsaka ärrbildning och förträngning (förträngning) i nedre delen av matstrupen. Detta är ovanligt.
 • Barretts esofagus. I detta tillstånd av cellerna i den nedre matstrupen förändring. De förändrade cellerna är mer benägna än vanligt att omvandlas till cancerceller. (Om 1 eller 2 personer i 100 med Barretts esofagus utveckla cancer i matstrupen.)
 • Cancer. Din risk att utveckla cancer i matstrupen är något jämfört med den normala risken om du har långvarig sura uppstötningar. Denna lilla ökade risken är något högre fortfarande människor med reflux plus ett diafragmabråck. Detta beror på reflux problem, i genomsnitt, tenderar att vara strängare i folk med ett diafragmabråck jämfört med dem utan ett diafragmabråck.

Men observera: det måste understrykas att de flesta människor med reflux eller hiatusbråck inte utveckla någon av dessa komplikationer. De är ovanliga. Tala om för din läkare om du har smärta eller svårigheter när du sväljer (mat fastnar), vilket kan vara det första symtomet på en komplikation.

Aktuella artiklar